StoryEditorOCM
SportZADRANIN MEĐU SEDAM

Dominik Livaković: "Neočekivane situacije su nas ujedinile. Nagrada Lav Jašin? U glavi mi je jedna obrana iz Katra..."

Piše Dražen Antolić/SN
27. studenog 2023. - 19:11

Dominik Livaković je nakon niza sjajnih godina u 2023. doživio najveće priznanje, uvršten je među deset najboljih vratara svijeta u izboru France Footballa. U konkurenciji za Trofej Lav Jašin, svojevrsnu golmansku Zlatnu loptu, završio je na sedmom mjestu. Tome su najviše pridonijele njegove izvedbe na Svjetskom prvenstvu u Kataru krajem 2022. godine, nešto i finale Lige nacija s Vatrenima, a tijekom ljeta napravio je i transfer iz Dinama u Fenerbahçe.

U finišu godine Hrvatska se plasirala na još jedno veliko natjecanje, intervju smo započeli s komentarom kvalifikacija za Euro 2024. u Njemačkoj. Kako je vidio sve što su prošli u osam utakmica od ožujka do studenoga? I zašto se dogodio pad u listopadu?

- Kvalifikacije su bile izazovne. Uz povremeno nenadani razvoj događaj, na kraju smo pokazali karakter i sposobnost da se nosimo s teškim trenucima. Situacije u listopadu bile su neočekivane, ali su nas i ujedinile, te podsjetile na važnost konstantnog fokusa i predanosti. Svaki trenutak u kvalifikacijama bio je prilika za učenje i rast, a to je ono što na kraju čini razliku.

Nakon nekih utakmica ste proglašeni junakom zbog sjajnih obrana, kao u Bursi i sad u Zagrebu s Armenijom, a nakon drugih ste dobili kritike zbog primljenih golova, posebno u Osijeku u Turskom, ali i u Cardiffu s Walesom. Kako biste ocijenili svoj nastup?

- Uvijek se trudim ostati fokusiran na momčadski uspjeh i dati svoj maksimum, bez obzira na okolnosti. Golmanska pozicija u nogometu je vrlo dinamična, te sam jako svjestan kako su takve nagle promjene dio igre. Svaka obrana i svaki primljeni gol su prilike za analizu kako bih kroz intenzivan trening konstantno radio na poboljšanju svakog djelića svoje igre. Konstruktivne kritike su podjednako važne kao i pohvale u mojem profesionalnom razvoju.

image
Cropix

Nakon listopadskih poraza reprezentacije nastavili ste odlično braniti, je li to teško ili sportašima koji su pobjednici po karakteru to nije problem?

- Sportaši se uvijek moraju truditi biti pobjednici u glavama, jedino će tako znati kako se nositi s teškoćama koje su sastavni dio života, apsolutno svakog od nas. Porazi u listopadu bili su izazovni, ali nisu pokolebali moj duh. Nakon tih utakmica, moj fokus bio je još jači na treningu i pripremi kako bih opravdao povjerenje navijača, trenera i suigrača.

Kako ste se osjećali ponovno braniti u Maksimiru u utakmici s Armenijom? Imali ste, kao i ranije, veliku podršku s tribina...

- Vratiti se na Maksimir uvijek je poseban osjećaj, kao povratak kući. To je mjesto gdje sam doživio brojne sretne trenutke i bezbroj lijepih uspomena. Osjećaj podrške s tribina neopisiv je i daje mi dodatnu snagu. Ta energija me motivira da dam sve od sebe i učinim navijače ponosnima.

Turska je završila kvalifikacije za Euro kao prva, mi drugi. Kakvi su komentari Turaka i vaših suigrača u klubu? Može li Turska ponovno u europski vrh?

- Moji suigrači iz Fenerbahçea jako su ponosni na uspjeh Turske u kvalifikacijama. Oni vjeruju da Turska ima potencijal za velike stvari na europskoj sceni. Euro je tema koja često dolazi u razgovorima, a ja vjerujem da svaka reprezentacija koja odiše zajedništvom, kvalitetnom igrom i snažnom motivacijom ima priliku za izvanredne rezultate u bilo kojem natjecanju.

Imate li želje u ždrijebu da nekoga dobijemo ili nekoga izbjegnemo? Jeste li razgovarali s kime od suigrača koji igraju za druge reprezentacije da želite igrati jedni protiv drugih ili da ne želite? Osim reprezentativaca Turske, potencijalni protivnici u skupini su Belgijac Michy Batshuayi, Srbin Dušan Tadić, a šansu kroz doigravanje traže Poljak Szymanski, pa Džeko s BiH...

- U pogledu ždrijeba, ne preferiram određene protivnike, jer svaka reprezentacija na Euru je jaka. Da, razgovarao sam s nekoliko suigrača iz drugih reprezentacija o mogućim susretima i svi im se veselimo. Smatramo da bi svaki meč bio zanimljiv na svoj način.

Koje su reprezentacije najbolje u Europi?

- Postoje reprezentacije koje trenutačno pokazuju izvanrednu formu i zasigurno su jedne od najjačih u Europi. No uvjeren sam da i nas Hrvate smatraju jednim od najnezgodnijih protivnika na svijetu.

Nakon plasmana na Euro Luka Modrić i potom izbornik Zlatko Dalić isticali su da moramo igrati bolje. Koliko vrijedi današnja Hrvatska, recimo ako usporedimo sa Svjetskim prvenstvom u Kataru?

- Današnja Hrvatska je snažna momčad s mješavinom iskustva i mladosti. U usporedbi s našim nastupom u Kataru, vidim kontinuirani razvoj i adaptaciju na nove situacije. Vjerujem da imamo kvalitetu i karakter koji su potrebni da nastavimo u istom ritmu. Naš cilj je uvijek biti bolji i jači.

image
AFP

Po ovome što kažete, Hrvatska se u Njemačkoj ponovno može boriti za polufinale, pa i finale. Sigurno ćete imati jaku podršku navijača, neki kažu skoro kao da smo domaćini.

- Ambicije Hrvatske uvijek su vrlo visoke, ali ostajemo skromni i ponizni. Fokus uvijek mora biti na igru u pojedinačnoj utakmici, a u nama ima strasti boriti se za svaku loptu na svim utakmicama. Podrška naših navijača uvijek je sjajna, a zbog svima poznatih razloga, mislim da će u Njemačkoj biti baš spektakularna.

Ovog časa u reprezentaciji imate dva trenera golmana. Kako je vama trojici čuvara mreže raditi s dva trenera? Danijel Subašić je novi, on vam je bio suigrač, a Marjan Mrmić je iz davnih dana u stožeru...

- Rad s dva trenera golmana pruža različite perspektive i metode, što je izuzetno korisno. Subašić, kao bivši suigrač i sada trener, donosi vrijedno znanje i razumijevanje pozicije. Njegov uvid i savjeti su odlični, a suradnja s njim je fantastična. Svakako ovdje moramo napomenuti i Mrmića, koji je već dugo u reprezentaciji, te svojim iskustvom pridonosi svim bitnim detaljima u igri. Na zadnja dva svjetska prvenstva golmani su imali značajniju ulogu i njegov doprinos je tu sigurno velik. On je trener golmana bio nama obojici, a njih dvojica su sada sjajan spoj iskustva i mladosti.

Argentinac Emiliano Martinez dobio je nagradu Lav Jašin za najboljeg golmana na svijetu. Je li po vama on taj?

- Čestitam Martinezu na osvojenoj nagradi. Obrana koju je napravio u zadnjim minutama Svjetskog prvenstva je jedna od najvažnijih obrana u povijesti nogometa. Kada se sjetimo njega, svima nam je u glavi ta obrana Kolo Muaniju kad je Francuska mogla otići na 4:3 i ponovno osvojiti naslov svjetskog prvaka, pa tako vjerojatno i ljudima koji glasuju za dodjelu nagrade. Nagrada je zaslužena, jer i nakon Prvenstva nastavio je odlično braniti.

Vaš je plasman u tom prestižnom izboru bio sedmo mjesto. To je veliko priznanje, a jeste li osobno zadovoljni ili ste ipak očekivali nešto više?

- Biti i nominiram za nagradu Lav Jašin već je velika čast, zadovoljstvo je naći se u tom društvu. To je samo potvrda napora i nastupa svih golmana. Osobno sam zadovoljan, jer je to i priznanje cijeloj ekipi, a svako priznanje me dodatno motivira da radim još više.

Kako biste opisali svoju 2023. godinu? Puno se toga događalo, s reprezentacijom finale Lige nacija, na klupskom planu odlazak iz Dinama u redove Fenerbahçea... Koliko je bila lijepa, koliko teška, koliko emotivna, koju ocjenu biste joj dali u rasponu od jedan do deset?

- Radi se o jednoj od najintenzivnijih godina u mojem životu. Bilo je emotivno oprostiti se od Dinama i pridružiti se Fenerbahçeu. Svaki trenutak te godine bio je važan djelić mog nogometnog puta. Točnu ocjenu za igru prepuštam navijačima.

 

04. svibanj 2024 01:27