StoryEditorOCM
SportPOVRATAK BLUZERA

Dva mjeseca od prekida natjecanja u Drugoj HBL, virski boćari nastavljaju prvenstvo derbi susretom 16. kola protiv vodećeg Hajduka Rašica

Piše Kažimir Škrbić
11. lipnja 2020. - 13:24

Boćarski klub Vir zatražio je od Hrvatskog boćarskog saveza (HBS) povratak na svoje boćalište uz Muja, a vodeći ljudi hrvatskog boćanja dali su zeleno svjetlo. U subotu 13. lipnja nakon dvije godine izbivanja s domaćeg boćališta uz Muja, Virani će u okviru 16. kola Druge Hrvatske boćarske lige (HBL) dočekati vodeći dubrovački Hajduk Rašica. Ljepšeg povratka na virske zogove nije moglo biti.

- Napravit ćemo feštu i guštati - govori predsjednik i virski boćar Darko Bašić najavljujući prvu službenu utakmicu u novim postpandemijskim okolnostima. Bit će to ujedno i prva utakmica u nastavku drugoligaške sezone, prekinute polovicom ožujka zbog krize uzrokovane koronavirusom te prva koju će virski boćari igrati na svojemu otvorenom boćarskom stadionu nakon 17. ožujka 2018. godine, kada su Bluzeri pobjedom protiv splitske Nade proslavljali ulazak u Drugu HBL. Radost je sada gotovo ista, ili će biti približno ista, s obzirom na nešto drukčija pravila ponašanja i igranja. U uputama HBS-a koje su adresirane na klubove zadano je držanje fizičkog razmaka među boćarima od jednog i pol metra, pa na zogove neće izaći trojke niti će ljubitelji boćanja smjeti na tribine virskog boćališta, a na boćalištu će se morati zadovoljiti svi higijenski i sigurnosni uvjeti.

- S aspekta sigurnosti i higijene sve ćemo na boćalištu organizirati onako kako se traži. Također, igrat ćemo krug, pojedinca i dva puta parove u prvoj ruci, potom brzinca, štafetu te precizno valjanje i izbijanje u drugoj te dva puta pojedinca i parove u trećoj - kaže Bašić.

Iako se ne može kazati kako Viranima utakmica s Hajdukom predstavlja sudbonosnu borbu, nije u sportskom smislu nevažna, a od velikog je značaja za goste. Hajduk bi trijumfom na Viru napravio ključan korak prema osvajanju naslova prvaka, dok bi u slučaju poraza Dubrovčani krajičkom oka morali gledati na druge rezultate, prvenstveno učinak cetinskog Otoka i Komolca te njihovog međusobnog sraza. U prvom dijelu sezone Hajduk je s 18:6 pocepao notni zapis Bluzera na četvrtinke i osminke, ali je Bašić odigrao jednu od utakmica za pamćenje. Nadigrao je Branka Ćubelu prvo u krugu, disciplini u kojoj je boćar iz Rašice bio prvak Hrvatske, a potom i u trećoj ruci u disciplini pojedinac. U međuvremenu je Bašić u preciznom izbijanju nadigrao višestrukog europskog i svjetskog osvajača medalja svih tonova i sjaja, Crnogorca Miroslava Petkovića, osvojivši sam svih šest virskih bodova u susretu. Nadahnuće?

- Odigrao sam dobru utakmicu, puno bolju od dojma kojega sam u susretu s Ćubelom ostavio u polufinalu Prvenstva Hrvatske. Branko me tada dobio i poslije postao prvak Hrvatske - prisjeća se virski as višestrukih okršaja s Ćubelom. Godinu ranije Vir je, također u 16. kolu Druge HBL, pobijedio Hajduk u Dubrovniku 12:10, dok je na domaćem terenu u zadarskim Crvenim kućama bio bolji s rezultatom 13:9. Tada je Antonio Bilosnić crnogorskog internacionalca Petkovića u pojedincu i krugu dva puta bacao u očaj. Vir je u toj sezoni bio drugi, a Hajduk peta momčad na kraju sezone, ali se sada situacija značajno promijenila u korist momčadi iz dubrovačkog kraja.

- I tada su Dubrovčani bili jedni od najvećih favorita, ali su tri-četiri kola prije kraja posrnuli, pa do kraja natjecanja nisu nastupali u najjačem sastavu. Tako smo ih uostalom i dobili u Dubrovniku, ali je sada situacija znatno drukčija. Vodeća su momčad i najveći favoriti, no bez obzira na sadašnje stanje na tablici, mislim kako možemo pobijediti. Naravno, utakmicu moramo odigrati na nivou kvalitete koju posjedujemo - dodaje Bašić.

Utakmica 16. kola BK Vir – BK Hajduk Rašica igra se u subotu 13. lipnja s početkom u 15 sati na boćalištu uz Muja. Dodatno je u odluci HBS-a stavljena napomena o pridržavanju svih uputa i mjera koje je donijelo krovno boćarsko tijelo, odnosno Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a odnose se na epidemiološku situaciju i obavezu kontaktiranja Stožera civilne zaštite Općine Vir. Bit će zato neuobičajeno vidjeti, pogotovo kada su u pitanju virski zogovi, kako prije početka i pogotovo nakon završetka derbija na Viru, neće biti rukovanja među igračima.

PRIJE DVIJE GODINE VIRANI SU POSLJEDNJI PUT NASTUPILI UZ MUJA

Dimne kutije zagušile su prizor, a baklje obasjale feštarsku večer uz Muja kada je kapetan Ante Kapović zakucao posljednju boću na utakmici protiv Nade iz Splita. Pobjedom 19:3 u posljednjem kolu Treće HBL Bluzeri su slavili povijesni plasman u Drugu HBL, najviši rang u kojemu je nastupala bilo koja sportska momčad s otoka. Bilo je to 17. lipnja 2018. godine, pa će povratak na domaće boćalište 13. lipnja ove godine biti prva službena ligaška utakmica na Viru nakon pune dvije godine. U međuvremenu je virski boćarski drugoligaš sve svoje službene utakmice igrao na zatvorenom boćalištu Crvene kuće u Zadru

POREDAK DRUGA HBL, JUŽNA SKUPINA

Nakon 15 odigranih kola u Drugoj HBL vodeća je momčad Hajduka iz Rašice (33 boda), drugi je Otok (30), treći (Komolac (29), potom slijede Imotski (26), Župa dubrovačka HE (26), Vir (23), Zlatan otok (16), Gorčina (15), Naklice (13) i posljednje Postranje (4). U 16. kolu sastaju se: BK Vir – BK Hajduk Rašica, BK Otok – BK Komolac, BK Naklice – BK Zlatan otok, BK Postranje – BK Imotski, BK Župa dubrovačka HE – BK Gorčina.

24. travanj 2024 20:59