StoryEditorOCM
SportJEDRILIČARSKI SPEKTAKL U ZADARSKOM AKVATORIJU

Ekskluzivna regata "52 SUPER SERIES Zadar Royal Cup" u D-Marin Dalmacija

19. lipnja 2018. - 16:49
Najava 52 SUPER SERIES Zadar Royal Cupa 2

U D-Marin Dalmacija sve je spremno za drugu regatu ekskluzivne klase TP52 koja će se pod nazivom "52 SUPER SERIES Zadar Royal Cup" održati od 20. do 24. lipnja u najvećoj hrvatskoj marini. Naše bogato iskustvo u organizaciji regata klasa Farr 40, Melges 20 i 32, pa je dolazak klase koja je dobila nadimak „America's Cup u malom“ logičan slijed događaja, ističu u Dogus grupi.

Prestižne jedrilice klase TP52 punom parom pripremaju se u Sukošanu, odnosno, nakon uspješno obavljenog posla u D-Marin Mandaline domaćinstvo regate s ponajboljim svjetskim jedriličarima preuzet će najveća hrvatska marina D-Marin Dalmacija. Među posadama koje će nastupiti na America's Cupu je i legendarna Luna Rossa koja je na Šibenik 52 SUPER SERIES Sailing Weeku debitirala u klasi TP 52. Premijeru je imao i James Spithill (38) koji se pod Pradina jedra vratio nakon 11 godina. O Spithhillu bi se mogao snimiti film s bogatim životnim i sportskim opusom.

Jimmy, kako ga zovu prijatelji, do svega je u životu i jedrenju došao „fajtom“. Jedriti je počeo kao petogodišnjak iz čiste nužde. Njegovi su živjeli u Pittwateru, 40-ak kilometara od Sydneyja gdje je pristup bio moguć jedino morskim putem. I boks, druga stvar koja će mu definirati život, krenula je iz nužde. Crvenokosi pjegavi dječak koji šepa jer mu je desna noga bila pet centimetara kraća od lijeve bio je idealna meta za maltretiranje dok James nije odlučio odgovoriti.

„U takvim situacijama imate dva izbora. Ostati vreća za udaranje ili ćete pokušati uzvratiti. To maltretiranje mi je kasnije pomoglo u životu. Postao sam bolji čovjek i shvatio sam koliko treba biti posvećen da bi uspio“, rekao je Spithill u jednom razgovoru za CNN.

Treća zapreka koju je Jimmy morao savladati bile su urođene fizičke mane. Problem kraće desne noge i stopala riješen je operacijom, ali liječnici su njegovim roditeljima rekli kako neće biti dobar u nijednom sportu. No, ni to Spithilla nije obeshrabrilo. Iako su mu treneri predviđali solidnu boksačku karijeru odlučio se za jedrenje i nije pogriješio. Dapače, od 2000. redoviti je član America's Cup-a, a dva je puta podizao kultni trofej „Auld Mug“ (2010. i 2013.).

U Sukošanu na palubi Luna Rosse kreće njegov put prema još jednom America's Cupu. James Pitbull, kako su ga prozvali talijanski navijači zbog agresivnog načina jedrenja, spreman je na borbu. „Još kao klinca me motivirala ta izjava liječnika kako neću biti dobar u sportu. Zapamtio sam te riječi za čitav život“, ispričao je James. Uvod u veliku jedriličarsku feštu u zadarskom akvatoriju, bila je press konferencija na kojoj je o uspješnosti spomenute regate ponajviše govorio Burak Baykan, regionalni direktor Doguš grupe u Hrvatskoj. Baykan je istaknuo kako je regata poznatih morskih "jurilica ", događaj od iznimne važnosti  za D- Marin Dalmacija, ali i Hrvatsku koja će na taj način oploviti svijet jedriličarskog sporta.

- Želim se zahvaliti domaćinima, D-Marin Dalmacija i Doguš grupi jer su u našu Županiju uspjeli dovesti ovako veliku i prestižnu regatu. Kako je istaknuto, ovo je sigurna destinacija i tu može jedriti svatko, nama je pak posebno drago da je ovdje krema ovoga sporta. Slika s ovog događaja će obići svijet i najbolja je promocija našeg turizma napose nautičkog u kojem je osim prirodnih ljepota podosta izvrsne infrastrukturečime se zadovoljavaju uvjeti najizbirljivijih nautičara. Ovo je važan i značajan događaj ne samo za Zadarsku županiju nego i Hrvatsku – kazala je Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije.

05. svibanj 2024 07:48