StoryEditorOCM
SportODGOVOR VODSTVA ABA LIGE

Evo zbog čega Luka Božić nije izabran za MVP igrača, izbor Goga Bitadze iznenadio je svih...

28. ožujka 2019. - 15:48
zadar_zagreb2-121017 (1)

Svi su se pitali zašto se KK Zadar nije oglasio u svezi izbora oko MVP igrača regionalne ABA lige, jer je prema ranijim kriterijima ta titula treba doći u ruke Luke Božića, igrača Zadra. Iz kluba su nam poslali odgovor vodstva ABA lige, nastavno na njihov upit što se zapravo dogodilo da je Goga Bitadze postao MVP. KK Zadar ističe:

- Nakon nedavno objavljenog izbora za najkorisnijeg igrača, regularnog dijela sezone ABA lige, odluka je mnoge iznenadila pa čak i zbunila. Reakcija uz navedeno nije manjkalo, što od struke, što od javnosti, a naravno izbor su komentirali i igrači. Bilo je konstruktivnih komentara i onih neafirmativnih i neprimjerenih, ali o tome ćemo uskoro drugom prilikom.

Ovom prigodom u cijelosti prenosimo službeni izvještaj ABA lige na temu izbora MVP-a i vrednovanja istog tog izbora.

Poštovani,

U skladu s Vašim zahtjevom za objašnjenje načina na koji je izabran MVP ligaškog dijela u sezoni 2018./19., obavještavamo Vas da se menadžment natjecanja tijekom izbora vodio s dva osnovna kriterija:

1. Indeks korisnosti igrača.

2. Učinak njegove momčadi.

Dodatni uvjet je bio da igrač u ABA ligi odigra najmanje 50 posto utakmica.

Sukladno tome, odlučeno je da MVP lige treba biti Goga Bitadze, igrač KK Budućnost Voli.

Do aktualne sezone 2018./19., kao jedini kriterij za odabir MVP lige, menadžment je koristio statistiku igrača, odnosno indeks korisnosti.

Navedena praksa je pokazala nekoliko nedostataka. Prije svega, bilo je potrebno uskladiti kriterije odabira MVP-a na kraju lige s kriterijima odabira MVP-a mjeseca i MVP-a kola. U oba slučaja, pored indeksa korisnosti, izbor podrazumijeva i učinak momčadi.

Odnosno, MVP kola je igrač s najvišim indeksom iz momčadi koja je pobijedila, dok je MVP mjeseca igrač s najvišim indeksom jedne od momčadi s najboljim rezultatom u tom mjesecu.

Također, prethodnih godina znalo se dogoditi da MVP lige, odabran samo na temelju indeksnih bodova, ne bi bio uvršten u idealnu petorku ABA lige, koja se bira glasovima trenera svih momčadi, navijača i menadžmenta, u razmjerima 60 – 30 – 10 posto.

U skladu s iznesenim, rukovodstvo ABA lige odlučilo je prije početka sezone 2018./19. uključiti učinak uspješnosti momčadi u odabir MVP-a lige.

Nakon 22. kola, igrač s najvećim brojem indeksnih bodova bio je Dragan Apić, nakon 15. kola bivšeg igrača KK FMP-a, s prosječnim indeksom od 29,5 od 14 utakmica.

Na drugom mjestu našao se Luka Božić, igrač KK Zadar, s prosjekom od 21,68 indeksnih bodova u 22. odigrane utakmice.

Na trećem mjestu bio je Goga Bitadze, isprva igrač KK Mega Bemax, a potom član KK Budućnost Voli s prosjekom od 19,95 iz 22. kola.

Uzevši u obzir kako je Goga Bitadze u prvom dijelu sezone bio najkorisniji igrač KK Mega Bemax i jedan od najzaslužnijih što je klub sezonu završio na petom mjestu, zatim njegov doprinos rezultatima KK Budućnost Voli, koja je ostvarila plasman u play-off, dona mu je prednost u odnosu nad Draganom Apićem i Lukom Božićem.

 

26. travanj 2024 09:36