StoryEditorOCM
Sport10. SALJSKA REGATA KRSTAŠA

Gladuša vas čeka 6. travnja!

Piše Ivica Gjergja
28. ožujka 2019. - 15:18
mudante

- Svi koji ste bili znate što vas čeka, a vi koji niste, blago vam se, jer ove godine ju namjeravamo napraviti boljom nego ikad. Lokacija Sali, datum 6. travnja - najavili su domaćini tradicionalne regate pune dragih ljudi, krasnih "brodica", lipih riči i dakako puno smija...

Kad je riječ o Gladuši, kažu da je to najveselija regata na Jadranu, po pričama jedriličara, pa čak i novinara, jer osim same regate tu je nerijetko mnogo popratnog sadržaja, od Tovareće mužike, Sajma otočkih proizvoda, zanimljivih nagrada do lude zabave u večernjim urama.

Regata je i među prvim regatama takvog tipa, odvija se u prekrasnom arhipelagu, ruta je kratka, ali zanimljiva i svake godine dolazi sve više jedrilica. Umjesto brojeva na jedrilici koriste se stare "mudante" koje jedriličari moraju obući kako bi ih sudac mogao vidjeti na ulazu u cilj, a toliko je tu još zanimljivosti, koje se ne mogu opisati. Pogotovo atmosfera koja vlada taj vikend u Salima.

Novost je u 2019. da će se jedriti pod tri klase: OPEN, ORC i JK GUC. Tko želi jedriti pod ORC-om, morat će se premjeriti prije, a feštu nad feštama organiziraju Fish Factory i Let 3.

- Svašta vam dodatno pripremamo, ali neka to bude iznenađenje, nadamo se da se ove godine vidimo u najvećem broju ikada. Željno vas iščekujemo, vaš JK GUC", poručuju vrijedni organizatori događaja - spektakla.

 

Mudante „zaštitni znak", evo štorije!
- Dok smo muku mučili kakvi će nam biti brojevi na brodovima, da li će to biti skupe naljepnice za kojih nismo imali novaca, na brain stromingu jedne večeri u lokalnom kafiću jedan član JK Guca, inače idejni stručnjak kluba, bezveze ispali: "ma ajmo obisiti mudante na štipalicu na bandu od broda" ... i tako mudante postanu zaštitni znak regate Gladuša. Oni stari mediteranski tiramoli između kuća, preko starih kala bili su motiv da označimo brodove, dragi kormilari i ove godine čekaju Vas mudante..., pojasnili su organizatori regate nastanak "zaštitnog znaka".
26. lipanj 2024 07:34