StoryEditorOCM
SportSTRELJAŠTVO VIRSKI OLIMPIJAC LOVI MEDALJU U SVJETSKOM KUPU

Gorša sutra gađa u New Delhiju

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
28. listopada 2017. - 20:36
GORSA_000

Sutra, u nedjelju, u finalu Svjetskog kupa u New Delhiju u disciplini trostav nastupit će virski olimpijac i reprezentativac Petar Gorša, najbolji hrvatski strijelac i sportski ambasador otoka Vira.

Iako u ovoj godini nije imao tako zapažene rezultate kao godinu ranije kada je u azerbajdžanskom Bakuu uzeo zlato i broncu na jednom od natjecanja Svjetskog kupa, svejedno se treći put uzastopno plasirao na finale Svjetskog kupa. Peto mjesto u trostavu iz Gabale i najbolji rezultat u kvalifikacijama donijeli su mu pravo nastupa u New Delhiju, ali Gorši je to bio i jedini nastup na streljačkim Grand Slamovima. Pamtit će ga prije svega po rezultatu iz kvalifikacija od 1182 kruga, odnosno za jednim krugom poboljšanim hrvatskim rekordom na kojemu je i dotad stajalo Goršino ime. 

„Na kraju sam bio peti, ali rezultat iz kvalifikacija donio mi je dosta bodova. Ove je godine sve nekako bilo u znaku broja pet i osvajanja petih mjesta, od Europskog prvenstva zračnom puškom u Mariboru do Gabale“, kaže Gorša. Godina je, uostalom, bila znatno teža od one olimpijske zbog prinove u obitelji, pa je na radost sada već osmomjesečnog Teodora Gorše morao preskakati i zaobilaziti natjecanja, ali ako u rezultatskom smislu na Svjetskom kupu i nije ponovio 2016. godinu – korak naprijed u karijeri svakako je napravio nedavnim potpisom za njemački SSG „Kevelaer“.Uz domaći solinski „Dalmacijacement“, Gorša tako nastupa i u Bundesligi, najprestižnijem klupskom svjetskom natjecanju koje je za strijelce isto što i NBA za košarkaše. U dvadosadašnja susreta Bundeslige Goršin novi klub prvo je poražen od SB „Freiheit“ rezultatom 2-3, alisu sjevernonjemački „Tigrovi“ iz Kevelaera s 4-1 pregaziliaktualne šampione „Hubertus Elsen“, a Gorša je u izravnim dvobojima pobijedio Španjolca Jorge Diaza i u antologijskom meču Nizozemca Petera Hellebranda.

„Osnovni razlog zašto sam htio nastupati u Bundesligi je – navijanje. Od prvog do posljednjeg metka navijači s bubnjevima, trubama i zastavama stvaraju sjajnu atmosferu, a dvorane su pune. Od buke se ne čuju vlastite misli, jednostavno ti se od pritiska publike odsijeku noge. Bude i do tisuću ljudi na mečevima, pa svi s nestrpljenjem čekaju veljaču kada se pred televizijskim kamerama odvija finale Bundeslige“, entuzijastičan je hrvatski strijelac novom natjecateljskom situacijom i činjenicom kako je odnedavno dio klupske ligaške elite. Pomak je, kaže, vidljiv već nakon kratkog perioda i Gorša u punoj formi čeka sutrašnji nastup.

„Nastupanje u Bundesligi je zapravo situacijski trening koji je sličan uvjetima finala velikih natjecanja, a to je natjecanje pod visokim stresom i bukom. Posljednji trening u Solinu, recimo, odradio sam vrhunski. Ponovio sam rekordna 1182 kruga, što je za uvjete klasičnog treninga i činjenicu kako nakon ljetne pauze radim svega tri tjedna s malim kalibrom – zaista odlično. Osjećam kako bi ovo mogla biti prekretnica za sljedeći olimpijski ciklus i kako bi iskustvo Bundeslige najviše moglo pomoći mojim reprezentativnim nastupima. U New Delhi idem prepun samopouzdanja“, s puno dobrog raspoloženjatvrdi hrvatski streljački as.

 

 

26. travanj 2024 23:53