StoryEditorOCM
SportU SUBOTU BOĆARI VIRA IGRAJU S VODEĆIM PRIMOŠTENOM

Gostovanje kod „Narančastih“ nije nemoguća misija: Bašić obećava borbu do posljednje boće 

Piše Kažimir Škrbić / VIRSKI LIST
23. studenog 2018. - 19:00
vir1

S dvije prvenstvene pobjede iz tri susreta boćari „Vira" u subotu idu u goste vodećoj i favoriziranoj momčadi „Primoštena" (boćalište u Šibeniku, 15 sati) na derbi susret 4. kola II. Hrvatske boćarske lige. Narančasti iz Primoštena bit će na šibenskom boćalištu domaćini na isti način na koji su i virski Bluzeri domaća momčad u zadarskim Crvenim kućama, no ta činjenica ne umanjuje teškoću i složenost ispita pred kojim su Virani.

Primoštenci su vodeća momčad sa sve tri pobjede (dvije u gostima) i uvjerljivom razlikom osvojenih i izgubljenih boća (42:24), a imaju i raspoloženog Roberta Markoča koji je u devet dosadašnjih utakmica pretrpio tek jedan poraz (20:26 u krugu) uz također jedan remi (13:13 u preciznom izbijanju). Sve drugo, a našlo se tu sedam pobjeda u pojedincu, preciznom i krugu - disciplinama u kojima nastupa - otišlo je na konto primoštenskog asa.

- Dobar je, vrhunski na svom boćalištu, ali nije nepobjediv. Važno je da odigram najbolje što mogu, pa ćemo vidjeti kako će biti - kaže Darko Bašić koji će s Markočem u prvoj ruci odmjeriti snage u pojedincu.

Virski boćarski enfant terrible ovu je sezonu otvorio s naslovom županijskog prvaka u krugu i broncom s Prvenstva Hrvatske, no potom je upisao tri prvenstvena poraza u istoj disciplini. Ipak, dvije vezane pobjede u pojedincu i dubrovački remi u preciznom izbijanju, Bašića i dalje čine opasnim suparnikom.

- Da bi me dobio, Markoč mora odigrati jako dobru partiju. S druge strane, ako ja odigram loše, može me dobiti bilo tko. To je otvoreni meč - najavljuje Bašić jedan od onih srazova koji možemo najaviti kao subotnji matchup.

Puno toga u prvoj ruci ovisit će o susretima u parovima u kojima primoštenski Narančasti ne blistaju: imaju samo jednu pobjedu u šest susreta (Marin Huljev i Mario Vukman), a do nje su došli tek u prošlom kolu protiv „Naklica". Zato su virske kombinacije Marjan Bukvić i Zoran Marko Kokić, kao jedna od najboljih u ligi, kao i Igor Vučetić uz valjača Božu Dešu, Nediljka Buškulića ili Tonija Kapovića, pred imperativom osvajanja bodova.

Kako i virska trojka u bilo kojoj kombinaciji također ima što za reći, neće ni domaćima biti lako. Drugim riječima, i njih čeka težak i složen ispit.

- Sportaš sam i uvijek idem na pobjedu, pa tako i protiv „Primoštena". Uvažavamo ih, jer imaju dva ili tri vrhunska igrača uz izrazito jake kombinacije u gumama. Realno su jaka momčad, ali mi također imamo kvalitetu. Pokazali smo u Dubrovniku kako i bez četiri igrača možemo odigrati jako dobro - ne pokazuje virski predsjednik strah pred derbi susret u Šibeniku.

Ipak, silno će za bilo koju kombinaciju tijekom meča nedostajati Antonio Bilosnić. Air Antonio igra sjajno, ima savršeni učinak sa šest pobjeda iz šest susreta u paru, štafetnom izbijanju, pojedincu i paru u krugu, pa je evidentno kako njegov izostanak predstavlja pravi hendikep. Kako je oko Luke Buterina neizvjesna situacija, odnosno još se ne zna hoće li Sveti Luka na put u Šibenik, jasno je kako će Viranima u susretima druge ruke svaki bod biti kao kuća.

Primoštenci imaju štafetu koji ne gađa ispod 40, a Virani bez Bilosnića i Buterina ne mogu sastaviti kombinaciju za više od 30, mada smo i s ovom brojkom debelo pretjerali.

- Tako je, kako je. Vjerojatno ćemo biti bez štafete, no kako je njihova štafetna kombinacija konstantno vrhunska, pitanje je da li bi i kompletni mogli pobijediti u toj disciplini. Ako prvu ruku budemo imali 4:4 i izborimo dva boda na tapetu, u posljednju ruku ulazimo s realnim šansama za osvajanjem bodova - nada se Bašić kako bi barem u lutriji preciznog izbijanja mogli ušićariti dva moćna boda za nastavak susreta.

Brzinsko izbijanje, najvjerojatnije, donijet će bodove Primoštencima, mada Ante Nemarić u top izdanju kao virski Neymarić može i protiv legendarnog Ante Papka. Uostalom, obojica ove sezone u tri odigrana susreta imaju isti najveći broj pogodaka - po 35. A onda treća ruka i rasplet: s prihvatljivih 6:8, 7:7 ili čak vodstvom 8:6, bod(ovi) u Šibeniku neće biti nemoguća misija, a pokazao je to i susret u Dubrovniku.

- Idemo prsa u prsa, pa što bude - obećava Bašić borbu do posljednje boće.

Susret „Primoštena" i „Vira" igra se u subotu 24. studenoga od 15 sati na šibenskom boćalištu.

 

NEMARIĆ: NE MOGU PROTIV SEBE, NA SVOJU POBJEDU STAVIO BIH SVE ŠTO IMAM 

 

Spava li Ante Nemarić uoči sraza sa višestrukim svjetskim i europskim prvakom Antom Papkom, čovjekom koji je osvojio toliko trofeja i medalja da je i susjedovu kuću spojio sa svojom radnom sobom kako bi svi „zlatnici i srebrnjaci" imali mjesta na vitrinama?

- Ma, je. Sve je normalno - kulerski kaže Ante.

Znači li to da je spreman ponoviti podvig od prije tri godine kada je jedva sa 16 godina igrajući za zemunički „Bulin" legendarnom i najtrofejnijem hrvatskom boćaru nanio poraz u disciplini parovi, dok je u brzinskom bolji bio Papak?

- Vidjet ćemo, nije da nemam šanse. Moram dobro odigrati, bolje nego dosad - kaže Ante taman nakon što je u četvrtak odradio posljednji trening pred subotnji derbi.

Nemarić ove sezone ima 69,3 posto preciznosti u brzincu s 29,3 pogođene boće u prosjeku (88/127), dok Papak ima većih 73,9 posto uspješnosti s 33 pogođene boće (99/134). Statistika kaže, pored svega ostalog, kako je Papak veliki favorit, no istodobno je obojici iz tri utakmice najbolji ostvareni rezultat potpuno isti - po 35. Ova činjenica daje Nemariću makar tračak nade da može nadigrati kralja brzinskog izbijanja.

- Treba odigrati maksimalno. Bit će izazov u svakom slučaju, kao i cijeli meč protiv „Primoštena" koji je trenutno najbolja momčad lige - misli virski wunderkind.

Da boćanje postoji kao kombinacija na kladionicama, ovaj bi matchup Nemarić-Papak vjerojatno favorizirao domaćeg boćara s koeficijentom 1,40 ili 1,50. Zato je posljednje pitanje upućeno mladom boćarskom asu bilo: koliko bi stavio na sebe?

- Sve što imam. Ne mogu protiv sebe, iako još nisam u pravom ritmu. Pored toga posljednjih nekoliko dana osjećam koljeno, no nadam se da će do utakmice sve biti u redu.

19. travanj 2024 23:13