StoryEditorOCM
SportVIDEO: LUDILO NA POLJUDU, TRI CRVENA KARTONA, POGLEDAJTE GOL S KOJIM SU SPLIĆANI NAKON 1400 DANA IZBILI NA PRVO MJESTO

Hajduk srušio Dinamo!

Piše SN
31. kolovoza 2019. - 23:40
hajduk

 

Hajduk je u sklopu 7. kola HNL-a slavio u vječnom derbiju protiv Dinama na Poljudu i zasjeo na čelo ljestvice HNL-a. Jedini pogodak na utakmici postigao je Bassel Jradi u 56. minuti. Susret su obilježila čak tri crvena kartona, isključeni su bili Emir Dilaver, Arijan Ademi koji je u tom trenutku već bio na klupi te strijelac odlučujućeg pogotka Bassel Jradi - pišu Sportske Novosti.

HAJDUK - DINAMO 1:0 (Jradi 56')

HAJDUK (4-2-3-1): Ljubić - Juranović, Simić, Svatok, Čolina - Hamza, Nejašmić - Jradi, Caktaš (od 90. Delić), Dolček (od 71. Jakoliš) - Jairo (od 90. Vušković)

Trener: Damir Burić

DINAMO (4-1-4-1): Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac - Moro - Gojak, Ademi (od 52. Hajrović), Ivanušec (od 62. Gavranović), Oršić (od 77. Perić) - Petković

Trener: Nenad Bjelica

SPLIT, stadion Poljud Gledatelja: 29 359 Sudac: Damir Batinić (Osijek)

Hajduk je dobio Dinamo u Poljudu i zasjeo na prvo mjesto. Od Damira Burićado Damira Burića trebalo je bijeilma za dobiti Dinamo i biti prvi. Slavili su u Bijeli u utakmici koja se rasplamsala u drugom dijelu, orila se na kraju pjesma domaćih navijača...

Za derbi s Dinamom trener Burić se vratio na svoju početnu formaciju, zaigrao je 4-2-3-1 sa Jradijem i Dolčekom na krilima, Jairom u špici, dok je Čolina zauzeo mjesto lijevoga beka. Dinamo je pak bio u svom standardnom sustavu 4-1-4-1 s tek tri promjene u odnosu na sastava koji je istrčao na teren u Trondheimu protiv Rosenborga kada je osigurana Liga prvaka, ušli su Theophile, Ivanušec i Gojak.

 

 

Početna inicijativa pripala je Dinamu koji je bio češće na polovici Hajduka, a to je rezultiralo s par kornera nakon kojih nije bilo opasnosti. Međutim, opasnosti po vrata Bijelih bilo je u šestoj minuti kada je u opasnoj zoni prekršaj napravio ukrajinski stoper Bijelih Svatok. Izvođenja slobodnoga udarca sa 22 metra prihvatio se Leovac koji je gađaao suprotni kut, plasirao loptu po zemlji, a ona je pogodila vratnicu, premda je dojam da je vratar Ljubić bi jako blizu dodira lopte. Prvu akciju Hajduka napravili su Caktaš i Jairo, rodio se korner nakon kojega je atraktivno, ali neprecizno pokušao brazilski napadač Bijelih. Na drugoj strani je u prigodi malo poslije bio Gojak, no njegov udarac glavom otišao je pokraj vrata. Potom je Hajduk imao svojih nekih pokušaja, no nijedan nije bio tako dobar kao onaj Oršićev u 23. minuti. Ademi je prošao po vrhu kaznenoga prostora,a lopta je došla do Oršića koji je iskosa sa 16 metara pucao malo iznad vrata. Hajduk je svoje prilike vrebao iz kontre i prekida, pa je jedna takva došla nakon Oršićeva pokušaja. Svatok je pokušao iz gužve u kaznenom prostoru, no obrana Dinama je blokirala, a Jairov šut potom otišao pokraj vrata. Potom je opet prijetio Oršić, ovaj put je lopta išla u okvir, ali je vrlo dobrom intervencijom gol spriječio vratar Ljubić. Opet je Oršić bio na sceni u 35. minuti, no udarac sa 20 metara, nije pronašao vrata, prošao je malo pokraj vratnice.

                                                     

Split, 310819. Stadion Poljud. Utakmica 7. kola Hrvatski Telekom Prve lige, HNK Hajduk - GNK Dinamo. Na fotografiji: navijaci prije utakmice.
Foto: Vojko Basic / CROPIX

 

Veliku priliku Hajduk je imao na startu drugoga dijela kada je po lijevoj strani prošao Jradi i onda ubacio na prvu vratnicu gdje je bio Simić, no požrtvovnom intervencijom pogodak je spriječio Ademi koji se tom prigodom ozlijedio. Nakon kornera je sa 12 metara bolje mogao pucati Jairo. Hajduk je bio poduzetniji u nastavku, i stigao do vodstava u 56. minuti baš nakon prekida.

 

Potom je Jradi dobio žuti za simuliranje premda su Bijeli tražili penal. Malo nakon toga je Dinamo imao kapitalnu priliku za izjednačenje, sam je pred Ljubićem bio Orišić, no mladi vratar Bijelih je fenemenalno obranio. Hajduk je nakon gola nosila publika,pa su šanse imali još Jairo i Caktaš. Dinamov trener je nakon toga kartu odigrao na postavu s dva napadača jer je umjesto Ivanušeca ušao Gavranović.

 

Ipak, prigodu je imao Caktaš koji je malo prije toga dobio treći žuti i neće ga biti u Rijeci, no Livaković je lako uhvatio loptu. U 76. je Dinamo ostao bez Dilavera koji je spriječio kontru startom na Nejašmiću. Isrpva je je Batinić dao žuti Dilaveru, ali je za desetak sekundi promijenio svoju odluku. Derbi se od mirnoga u prvom dijelu pretvorio u sadržajni po kartonima jer je s klupe isključen i Ademi koji je već ranije napustio igru.

 

 

 

Uskoro je zbog drugog žutog pocrvenio i Hajdukov strijelac Jradi koji je iz igre ispraćen ovacijama. U završnici je iz daljine probao, no odlični Ljubić je još jednom bio na mjestu. Na drugoj strani je u prilici bio Jakoliš, no Livaković je obranio. Onda je na kraju još jednom junak Ljubić obranio Gavranoviću. Za kraj je i Rene Poms na Dinamovoj klupi dobio crveni karton.

HAJDUK - DINAMO 1:0 (Jradi 56')

HAJDUK: Ljubić - Juranović, Simić, Svatok, Čolina - Hamza, Nejašmić - Jradi, Caktaš, Dolček - Jairo

DINAMO: Livaković - Stojanović, Dilaver, Theophile-Catherine, Leovac - Ademi - Ivanušec, Gojak, Moro, Oršić - Petković

 

--------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+4' - Posljednja promjena u sastavu Hajduka, ušao je Vušković umjesto Jaira.

90'+2' - Druga promjena u sastavu Hajduka, ušao je Delić umjesto Caktaša.

90'+1' - I još jedna velika obrana Hajdukova vratara! Livaković je poslao dugačku loptu koja je preskočila Simića, Gavranović je iskoristio taj poklon i pucao isprve iz okreta s desetak metara, a Ljubić čudesno brani i taj pokušaj!

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

88' - Fantastična obrana i Dominika Livakovića na drugoj strani! Sjajan solo-prodor Jakoliša, prošao je napadač Bijelih pored trojice igrača, izašao je pred Livakovića, ali vratar Dinama obranio je njegov udarac s 14 metara.

87' - Sjajna Ljubićeva obrana! Hajrović je potegao iz daljine, a vratar Hajduka to fantastično brani!

84' - 'Požutio' je i Mario Gavranović zbog prekršaja.

80' - CRVENI KARTON ZA THEOPHILEA-CATHERINEA! Napravio je nepotreban prekršaj na Dinamovu braniču, a sudac Batinić pokazao mu je drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton!

77' - Posljednja promjena u sastavu Dinama, ušao je Perić umjesto Oršića.

76' - CRVENI KARTON I ZA ARIJANA ADEMIJA KOJI JE NA KLUPI! Dinamov kapetan je s klupe prijetio glavnome sucu pa mu je Batinić pokazao žuti karton. Ademi se tu nije zaustavio, nastavio mu je verbalno prijetiti pa mu je glavni sudac pokazao crveni karton! Dvije vrlo neuobičajene situacije sada na Poljudu...

75' - CRVENI KARTON ZA DILAVERA! Dinamov je branič s leđa pokosio Nejašmića i sudac Batinić pokazao mu je žuti karton! Međutim, nakon par sekundi brzo se predomislio i pokazao crveni karton!

72' - Još jedan žuti karton za dinamovce, ovog puta opomenut je Izet Hajrović nakon duela s Čolinom.

71' - Prvu zamjenu radi Burić. Izašao je Dolček, u igri je Marin Jakoliš.

69' - Prilika za Hajduk! Caktaš je probao s desetak metara iskosa, ali brani to Livaković.

68' - Žuti karton za Miju Caktaša zbog prekršaja na Oršiću.

63' - Druga zamjena kod Dinama. Umjesto Luke Ivanušeca u igri je Mario Gavranović.

59' - Još jedna šansa za Hajduk! Opalio je Jairo iz daljine i prošlo je to vrlo blizu vratnice!

 

59' - Velika obrana Marina Ljubića, sam je pred njega izašao Mislav Oršić, ali sjajnom reakcijom vratar Bijelih spriječava pogodak. Nakon toga šutira Luka Ivanušec i pitanje je li tu bilo govora o jedanaestercu zbog igranja rukom Hajdukova braniča...

58' - Žuti karton dobio je Bassel Jradi zbog simuliranja kada je pao u duelu sa Stojanovićem.

56' - GOOOL! Juranović je izveo taj slobodnjak koji je izborio Jairo, Nejašmić je bio najviši u skoku i tukao glavom, a njegov udarac brani Livaković... međutim, na tu je loptu naletio Jradi i glavom pospremio loptu u mrežu! Bijeli vode na Poljudu 1:0!

 

 

55' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Marin Leovac nakon što je udario Jaira rukom po licu.

52' - Problemi za Bjelicu. Ademi neće moći nastaviti susret, ozlijedio se u duelu sa Simićem, a zamijenit će ga Izet Hajrović. Kapetansku traku preuzeo je Dominik Livaković.

49' - Opet prijete Bijeli! Nakon kornera je usred gužve u šesnaestercu pucao Jairo, ali hvata to Livaković.

48' - Šansa za Hajduk! Jairo i Jradi probili su lijevi bok, lopta je došla do Simića koji je bio u izglednoj situaciji, no Dinamov kapetan Arijan Ademi uspio je u posljednji trenutak izbaciti to ispred Hajdukova braniča... čini se da se pritom Ademi ozlijedio i morat će mu se ukazati liječnička pomoć.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Splitu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Modri su furiozno ušli u derbi, žestoko su napali od prve minute i hajdukovci su u tim trenucima opasno živjeli. Međutim, vrlo brzo uzvraćaju Burićeve trupe te su nekoliko puta uspjeli ozbiljnije zaprijetiti. Utakmica je prema završetku prvoga dijela ušla u mirnije vode, usporio se dinamičan tempo s početka susreta i više nije bilo ozbiljnijih prigoda. Najbolju je šansu imao Dinamo kada je u 6. minuti iz slobodnog udarca vratnicu pogodio Marin Leovac.

 

 

 

45' - Igrat će se minuta sudačke nadoknade.

41' - Izvrsna akcija hajdukovaca! Juranović je ubacio s desnog boka, Caktaš je majstorski ostavio za Dolčeka koji puca isprve, no Stojanović je uspio blokirati taj pokušaj!

36' - I treći pokušaj Mislava Oršića! Šutirao je dinamovac s više od 20 metara i prošlo je to vrlo blizu vratnice! Izvrsno je raspoložen novopečeni Vatreni u ovome derbiju...

28' - Opet prijete dinamovci! Oršić je lijepo gađao suprotni kut, ali brani to Ljubić! Bio je to prvi udarac u okvir gola na susretu...

25' - Zagužvalo se sada pred golom Dinama! Nakon kornera je Simić spustio za Svatoka koji gađa iz okreta, međutim Moro je to uspio blokirati, a na odbijanac je naletio Jairo i pucao pored gola... Navijači ne prestaju s pjesmom i skandiranjem, zaglušujuće navijanje odzvanja tribinama i ovaj je derbi zasad ispunio sva očekivanja!

23' - Šansa za Modre! Ademi i Ivanušec sjajno su kombinirali i pronašli Oršića koji šutira s ruba šesnaesterca, gađao je suprotne rašlje i bio je to odličan udarac, no prošlo je ipak pored gola... Izvrstan derbi gledamo na Poljudu!

 

Split, 310819. Stadion Poljud. Utakmica 7. kola Hrvatski Telekom Prve lige, HNK Hajduk - GNK Dinamo. Na fotografiji: navijaci prije utakmice.
Foto: Vojko Basic / CROPIX

 

14' - Velika prilika za Dinamo! Oršić je spretno ubacio iz mrtvoga kuta, Gojak je natrčao na tu loptu i tukao glavom, prošlo je to vrlo blizu vratnice!

11' - Mnogo uzbuđenja na Poljudu! Caktaš je pao u duelu s Dinamovom obranom, no sudac Batinić je ispravno procijenio da nema govora o najstrožoj kazni... zatim je Jairo zaprijetio, ali je gostujuća obrana uspjela raščistiti tu situaciju. Fantastična je atmosfera na tribinama!

6' - TRESE SE VRATNICA NA POLJUDU! Leovac je majstorski izveo taj slobodan udarac, Ljubić se ispružio na golu, no da je išla lopta u okvir, ne bi to stigao Hajdukov vratar...

5' - Žestoko prijete dinamovci od prve minute! Već su imali nekoliko opasnih prilika, a sada je Svatok u zoni udarca srušio Gojaka koji je bio u prodoru...

1' - Počeo je derbi na Poljudu!

--------------------------------------------------------

18.25: Igrači su istrčali na poljudski stadion. Glavni sudac je DamirBatinić iz Osijeka. Malo je reći da je atmosfera u Splitu spektakularna... poljudski je stadion rasprodan, pjesma na tribinama ne prestaje i sve je spremno za vječni derbi!

Split, 310819. Stadion Poljud. Utakmica 7. kola Hrvatski Telekom Prve lige, HNK Hajduk - GNK Dinamo. Na fotografiji: navijaci prije utakmice.
Foto: Vojko Basic / CROPIX

Vojko Basic / CROPIX

 

18.10: Brojni skauti na Poljudu

Razumljivo je da je derbi privukao brojne skaute europskim klubovima koji su došli pogledati utakmicau dvaju velikih rivala u Hrvatskoj. Među onima koji su došli u Split, bio je i skauta Atalante, prvoga Dinamovaprotivnika u Ligi prvaka koji se na lice mjesta došao uvjeriti u sposobnosti i kvalitetu modrih. Za manje od tri tjedna Atalanta stiže u Maksimir i jasno je da skautira hrvatskoga prvaka kako bi se što bolje pripremili. Ali, na stadionu je i skaut Barcelone, katalonskoga diva koji je pratio susret, a među onima koji su još gledali utakmicu bili su još predstavnici Lillea, Sampdorije, Slavije Prag i Legije iz Varšave. (Dražen Kuzmanić)

18.00: Ohandza došao na trening dati podršku Splićanima

Nekadašnji napadač Hajduka Franck Ohandza, sada član kineskoga prvoligaša Hinan Jianyea, ovih dana boravi u Splitu, a priliku je iskoristio i za posjet Poljudu.

Screenshot

 

Naime, Ohandza je jučer predvečer navratio na trening Hajduka, te treneru Damiru Buriću, stručnom stožeru, koji je ga je trenirao i igračima zaželio sreću u današnjem derbiju. Ohandza je svojevremeno rješavao derbije, a sada je svojoj bivšoj momčadi dao podršku prije važne utakmice. (Dražen Kuzmanić)

17.50: Slovenac Sedej pred potpisom za Hajduk

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, Slovenac Vid Sedej (17), mladi napadač, uskoro bi, do kraja prijelaznog roka, mogao potpisati za Hajduk. Sedej dolazi iz Maribora, odrastao je u obitelji u kojoj se voli Hajduk, krasi ga brzina i realizacija, a igrao je za mlade slovenske selekcije. Mladi napadač bio je u Hajduku na probi i na tri probne utakmice za juniore zabio je tri gola. Uočen je prethodno na turniru u BiH, a zvao ga je i Cremonese, no on je odabrao Hajduk i samo ga još potpis dijeli od priključivanja juniorskoj momčadi.

17.30: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Bijelih Damir Burić ipak nije dao šansu Marinu Jakolišu od prve minute i svoju će priliku morati čekati na klupi. Umjesto njega startat će Bassel Jradi.

HNK Hajduk Split✔@hajduk

View image on Twitter

Nenad Bjelica ponovno je iznenadio početnom postavom. U napadu će igrati Bruno Petković iako se očekivalo da bi Mario Gavranović mogao istrčati na Poljud. Također, velika je vijest da će debitirati Luka Ivanušec, veliko pojačanje na koje se u maksimirskom klubu dugo čekalo. U obrani neće biti očekivanog Perića, umjesto njega startat će KevinTheophile-Catherine.

Kako je i najavljeno, u Split nije putovao Dani Olmo.

GNK Dinamo✔@gnkdinamo

1' Počeo je derbi. Sretno DINAMO!

View image on Twitter

 

 

 

15.00 - Četiri sata prije početka velikog derbija sve su ulaznice rasprodane. Utakmica Hajduka i Dinama igrat će se pred prepunim tribinama, vjerujemo u veličanstvenoj atmosferi.

Split, 310819.
Atmosfera oko stadiona Poljud pred derbi 7. kola HT Prve lige, Hajduk - Dinamo. Na fotografiji: navijaci Hajduka dolaze na utakmicu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

 

13.45 - Saznajemo kako je policija uklonila maskirno vozilo s montiranim topom koje je bilo parkirano ispred Poljuda.

12.30 - Iz Hajduka su objavili kako je rasprodana cijela istočna tribina za derbi protiv Dinama, te je za derbi ostalo svega 600-injak ulaznica za Zapad.

11.50 - 'Slučaj tenk' dobio je svoje novo poglavlje. Sve je krenulo time što je Crvena zvezda postavila tenk ispred beogradske Marakane u utakmici playoffa Lige prvaka protiv Young Boysa. U Zagrebu se kasnije ispred Maksimira na dan okršaja Dinama i Rosenborga u Trondheimu pojavio traktor, a sada je na dan najvećeg hrvatskog derbija u blizini poljdskog stadiona parkiran automobil u maskirnim bojama s montiranom imitacijom topa na krovu. Scena koja svakako privlači pozornost, a kako to izgleda pogledajte ovdje.

24. travanj 2024 00:36