StoryEditorOCM
SportPOČELA JESENSKA ŠKOLA TAI CHI CHUANA

Harmonija duha i tijela!

Piše I. Gjergja
6. listopada 2018. - 19:29
instruktoricaVesna i majstor Zhang 2

„Stoj kao planina, kreći se kao rijeka" - ova je rečenica dio kineske kulturne baštine i tradicije borilačkih vještina, a upotrebljava se da bi se objasnio smisao Tai Chi Chuana, drevne kineske vještine za relaksaciju, te očuvanje zdravlja i vitalnosti.

Aikido klub „Zadar", u kojem već više od 25 godina djeluje i posebna Tai Chi Chuan sekcija ponovo organizira jesenski ciklus vježbanja, odnosno Jesensku školu Tai Chi Chuana, kao redovne treninge ove kineske vještine. Svi bivši polaznici i novi zainteresirani za vježbanje mogu početi vježbati u ovom ciklusu bez obzira na spol ili dob, dva puta tjedno (utorkom i četvrtkom od 18 do 19 sati) u hangaru Aikido kluba Zadar i Karate kluba Forum u okviru Sportskog centra Franko Lisica (iznad Glazbene i Medicinske škole).

Upisi i treninzi počeli su u utorak 18. rujna, od kada svi stariji nastavljaju s treniranjem, a tijekom rujna i početkom listopada mogu im se pridružiti svi novi članovi i zainteresirani polaznici.

- U Tai Chi Chuanu postoji nekoliko stilova gdje se inače vježbaju kraće ili duže forme kretanja sastavljene od pojedinačnih „slika" usklađenih pokreta tijela i usmjerene pažnje, a svaka slika ima i svoje kinesko ime i podsjeća na prirodu, poput „vraćanja tigra na planinu", „hvatanja vrapca za rep", "ždrala koji širi krila", „udice" i slično - ističe Vesna Vertovšek, dugogodišnja instruktorica Tai Chi Chuana, inače i majstorica Aikida.

Na početku se uvježbava sastavljanje tih elemenata u formi što traje pet do deset minuta, ovisno o brzini izvođenja pokreta. Održavanje snage i vitalnosti odvija se kroz pokret gdje se oslobađanjem od svakodnevnih, ali i dugotrajno nakupljenih napetosti uspostavlja prirodni tijek vitalne energije u organizmu. U treningu se „izoštrava" um koji usklađuje pokrete i pojačava budnost što čovjeka čini staloženijim i sabranijim.

U Jesenskoj školi s voditeljicom Vesnom Vertovšek vježba se sustav laganih i smišljenih pokreta koji opuštaju tijelo i um, kao i specifične Ji Chuan forme i vježbe. Uz zajedničke osnove svih stilova Tai Chi-ja, poduka sadrži i razvijanje formi učitelja Marija Topolšeka, jednog od najpoznatijih dugogodišnjih europskih učitelja i trenera koji je učitelj Zadrana još od početaka. Naglašava se poduka nekoliko načina disanja, ispravno držanje kralježnice i harmonično istezanje, te posebne vježbe za zglobove, mišiće i koordinaciju svijesti i tijela, fokusiranje pozornosti i mentalnu relaksaciju.

Tai Chi ima svoje rekreacijske i relaksacijske aspekte, ali je i tradicionalna borilačka vještina. Polaznici će naučiti i energetske Chi Gong vježbe, te upoznati manje poznate vježbe s kineskim Chi Gong vretenom. Sve informacije mogu se dobiti na web stranici www.aikido-zadar.hr i na telefon 095 8670 621.

23. veljača 2024 13:49