StoryEditorOCM
SportU ŠVICARSKOJ

Hrvatska jedriličarska reprezentacija predvođena Šimom i Mihovilom Fantelom te Tončijem Stipanovićem, osvojila je prvo mjesto na regati

Piše Zadarski.hr
3. listopada 2021. - 17:30

Hrvatska jedriličarska reprezentacija predvođena osvajačima olimpijskog zlata i srebra, Šimom Fantelom i Tončijem Stipanovićem, osvojila je prvo mjesto na regati u Švicarskoj u sklopu priprema za nadolazeće Svjetsko momčadsko prvenstvo u jedrenju.

SSL Gold Cup pripremna regata jedrila se tijekom prošlog tjedna na jezeru Neuchatel. Prva četiri dana bila su rezervirana za jedrenje po skupinama. U svakoj je skupini bilo po četiri reprezentacije, a iz svake od njih prve su dvije reprezentacije izborile veliki finale, a treći četvrti jedrili su u malom finalu.

U skupini s Hrvatskom bili su Argentina, Mađarska i Švicarska, a nakon sedam odrađenih jedrenja naša je reprezentacija osvojila prvo mjesto s 12 bodova koje je joj je osiguralo nastup u velikom finalu. Finalno jedrenje sastojalo se od samo jednog plova u kojem je pobjednik uzeo sve. Naši jedriličari su već do prve bove stvorili prednost ispred Brazila, Mađarske i Švicarske te potom znalački kontrolirali situaciju do cilja.

- Bio je to sjajan tjedan za hrvatsko jedrenje. Jedrili smo protiv jakih reprezentacija poput Brazila s Robertom Scheidtom, Argentine sa Santiagom Langeom i Švicaraca koji su jaki u dvobojskom jedrenju. Osvojili smo zlato, odradili puno regata u kojima smo naučili puno stvari. Zadovoljni dolazimo kući - komentirao je Šime Fantela.

image
Martina Orsini

Uz zlatnog olimpijca iz Rija za Hrvatsku su u Švicarskoj jedrili Tonči Stipanović, Mihovil Fantela, Josip Olujić, Antonio Arapović, Stjepan Vitaljić, Marko Sorić, Pave Pleslić i Darko Hajdinjak.

'Sjajno smo odradili posao. S devet ljudi na brodu ovo je momčadski sport, a mi smo funkcionirali savršeno tijekom cijele regate, ispričao je dvostruki srebrni olimpijac Tonči Stipanović.

Jedriličarska verzija nogometnog SP-a u na kojem će se prvi put u povijesti natjecati nacionalne jedriličarske reprezentacije održat će se iduće godine u Švicarskoj, a među više od 50 reprezentacija nastupit će i hrvatski jedriličari. Ideja je sakupiti sve najbolje jedriličare iz olimpijskih klasa, velikih natjecanja poput Volvo Ocean Racea, SailGP-a ili America's Cupa te oformiti reprezentacije koje će se boriti za naslov najbolje na svijetu. Koncept natjecanja uključuje kvalifikacije u kojima mogu sudjelovati sve zemlje koje su članice Svjetske jedriličarske federacije, a završno natjecanje u Švicarskoj ograničeno je na 56 najboljih koje će nakon jedrenja po skupinama kroz četvrtfinale, polufinale i finale odlučivati o pobjedniku.

Zlatni olimpijac i višestruki svjetski prvak Šime Fantela kapetan je hrvatske jedriličarske reprezentacije koja će 2022. jedriti uz bok najboljih i najmoćnijih jedriličarskih nacija poput Velike Britanije, SAD, Francuske, Njemačke, Italije, Brazila…

'Projekt zvuči odlično. Organizatori natjecanja uzeli su najbolje iz nogometa, tenisa i ostalih velikih sportova i stvorili ovo jedinstveno natjecanje – SSL Gold Cup. Sviđa mi se što nema protežirana bogatih nacija jer ćemo svi jedriti u istim brodovima – krstašima od 47 stopa i s ograničenim brojem dana za treniranje. Svi ćemo imati jednake uvjete za treniranje i regate, tako da je naglasak stavljen na samu vještinu jedrenja. Sviđa mi se ideja o jedriličarskom Svjetskom prvenstvu za reprezentacije. Ako se ostvare sve najave to bi mogla biti jedna od najjačih regata u povijesti jedrenja', ispričao je Šime.

S obzirom na to da će Fantela obavljati i svojevrsnu izborničku funkciju za ovo natjecanje imat će težak posao odabrati 11 imena (devet na brodu i dvije rezerve) za hrvatsku posadu.

- Ja ću imati slatke brige oko sastavljanja hrvatske reprezentacije. Vjerujem da možemo imati svojevrstan hrvatski 'dream team od jedriličara i jedriličarki koji su osvajali olimpijske medalje i onih koji imaju znatno iskustvo na velikih brodovima. Prema pravilima natjecanja petoricu određuje SSL renking koji funkcionira po sistemu teniskog ATP-a i računa rezultate jedriličara u svim regata bez obzira na klasu, a ostatak posade ću ja izabrati - pojasnio je Šime Fantela.

Svjetsko jedriličarsko prvenstvo započinje iduće godine u svibnju na jezeru Neuchatel, a finalna jedrenja će se organizirati tijekom lipnja na Ženevskom jezeru.

- Sjajno smo odradili ovu pripremnu regatu, a mislim da je to i dobar pokazatelj kako druge godine možemo igrati neku ozbiljniju ulogu - optimističan je Mihovil Fantela.

Jedriličarska reprezentacija Hrvatske

Šime Fantela – kapetan i taktičar

Tonči Stipanović – kormilar

Mihovil Fantela – trimer glavnog jedra

Stjepan Vitaljić – trimer prednjih jedara

Igor Marenić – trimer prednjih jedara

Josip Olujić – grinder

Antonio Arapović – pomoćni trimer

Filip Jurišić - floater

Darko Hajdinjak – floater

Pave Pleslić – pit

Marko Sorić – bowman

Igor Marenić – trimer prednjih jedara

image
Martina Orsini
18. travanj 2024 06:04