StoryEditorOCM
SportOPET JE BILA DRAMA

Hrvatska nije uspjela osvojiti Ligu nacija, ali kakva bi to utakmica ‘vatrenih‘ bila bez kidanja živaca i čupanja kose

Piše Frane Vulas/SD
18. lipnja 2023. - 23:51

Hrvatska nije uspjela osvojiti Ligu nacija. U finalu odigranom u Rotterdamu poslije 0:0 nakon 120 minuta i rijetko viđene drame Španjolska je slavila nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca 5:4. Prve tri serije jedanaesteraca su prošle bez promašaja. Vlašić, Brozović i Modrić su bili sigurni, s druge strane također Joselu, Rodri i Merino. No, potom je u četvrtoj seriji vratar Simon obranio udarac Majera gotovo po sredini vrata. Zatim su zabijali i Asensio i Perišić. Tada je Laporte mogao donijeti Španjolskoj trofej, ali je pogodio – gredu! No, u dodatnom raspucavanju u šestoj seriji onda je i udarac Petkovića obranio Simon, a Carvajal je donio pobjedu Španjolcima.

Još jednom je važna utakmica Hrvatske otišla u produžetke i penale. Uostalom, kakva bi to nokaut utakmica ‘kockastih‘ bila bez prave drame, kidanja živaca, čupanja kose, grižnje noktiju. No, za razliku od posljednja četiri ruleta jedanaesteraca u kojima je Hrvatska slavila na velikim natjecanjima na zadnja dva svjetska prvenstva, ovaj put nije bilo sreće. Imala ju je Španjolska koja je na jedanaesterce ispala na zadnjem Euru i SP-u.  

Pritom su ‘kockasti‘ imali i dosta sreće da susret uopće ode u dodatnih 30 minuta. U prvih šezdesetak minuta susreta to je bila posve izjednačena utakmica, šahovska partija, taktičko nadmudrivanje dvaju izbornika u kojem nije bilo poduzimanja previše rizika ni mnogo pravih šansi. Očekivano, s obzirom na vrlo veliki ulog koji je bio u igri, naslov osvajača trećeg izdanja Lige nacija.

Španjolska je do kasnije faze susreta zadnju liniju postavila bliže vrataru Simonu nego u polufinalu s Italijom. Hrvatska je igrala svoju igru, ali nije bila razigrana u svakom smislu te riječi kao u drugom poluvremenu i produžecima polufinalnog okršaja s Nizozemcima. U zadnjih pola sata susreta su se napromašivali Španjolci koji su preuzeli više rizika, dominaciju u sredini preko Rodrija, Gavija i društva. Pritisnuli su zadnju liniju Hrvatske, a svoju digli na centar. Prvo je šut Fatija koji su mnogi već vidjeli u mreži na putu do gola zaustavio najbolji igrač Hrvatske Perišić, a onda Asensio u 90. minuti nije zabio ni iz svoje treće i najveće prilike na susretu. Prethodno Kramarić nije iskoristio najbolju šansu Hrvatske u prvom poluvremenu, kada je išao sam na vratara Simona sustigao ga je Laporte. 

U regularnom dijelu napravio je španjolski izbornik De la Fuente maksimalnih pet izmjena, Dalić tri. To je već zahuktalim Španjolcima dalo dodatnu energiju. I u produžecima je prvi mijenjao De la Fuente. A prvu je veliku priliku ipak imala Hrvatska. U 100. minuti je sam na Simona poslije odlične asistencije Kovačića sada išao Majer, ali ga je u ključnom trenutku sustigao Nacho.

Odjekivao je stadion De Kuip od zvižduka tridesetak tisuća hrvatskih navijača koji su nakon gledanja snimke na dva velika ekrana tražili reakciju iz VAR sobe i najstrožu kaznu. Sudac Zwayer se nije složio.

Četiri minute kasnije srećom po ‘kockaste‘ ni Olmo nije dobro nišanio, a Brozovićev šut je obranio Simon. U 108. je Olmo ponovno bio u fantastičnoj šansi, ali je blokiran, kao i šut Rodrija. Pa u 119. i Kovačića. U produžecima je ponovno ukupno bolje izgledala Španjolska, dominantnije. Hrvatski navijači pokušavali su pomoći hukom s tribina. 

06. svibanj 2024 13:58