StoryEditorOCM
SportNA VIŠNJIKU

Hrvatska odbojkaška reprezentacija stigla je do svoje druge pobjede na Europskom prvenstvu, ovoga puta nastradala je Bjelorusija!

Piše Dražen Žura
21. kolovoza 2021. - 18:50
Zadar, 210821. EuroVolley 2021 – Europsko prvenstvo u odbojci za zene. Utakmica reprezentacije Hrvatske i Bjelorusija Na fotografiji: slavlje Hrvatske.Jure Miskovic/Cropix

Dvorana „Krešimir Ćosić”. Bez gledatelja. 2.kolo Europskog prvenstva skupina „C”. Hrvatska – Bjelorusija 3 : 0 (25:19 , 25:23 , 15:25).

Suci: Ari Jokellainen (Finska) , David Fernandez Fuentes (Španjolska).

HRVATSKA: Sain, Strunjak, Butigan, Božićević, Perić, Mlinar, Ikić, Dumančić, Fabris, Šamadan, Miloš, Deakj, Klarić, Kulić.,

BJELORUSIJA: Panasenka, Stoliar, Kananovich, Fedaryynchak, Vladyka, Klimets, Katsiuicchyk , Lapato, Davyskiba, Valadazko, Laziuk.

Hrvatska odbojkaška reprezentacija stigla je do svoje druge pobjede na Europskom prvenstvu u skupini „C” koja se igra na zadarskom Višnjiku, ovoga puta nastradala je Bjelorusija. Neko vrijeme, naše su imale određenih problema kako prelomiti rezultat, pa se ključnim čini dolje opisani as kojeg je isporučila Samanta Fabris.

To nam je donijelo značajnih dva nula, čime je praktički Bjelorusija nestala s pozornice, nisu im pomogle ni minute odmora kojima je njihov izbornik pokušavao preokrenuti tijek meča. Nije dobio odgovor!

Inače, dugo se u prvom setu nije moglo odrediti na koji način će Hrvatska igru iz poravnatog rezultata preokrenuti u plus, jer je Bjelorusija u velikoj mjeri nametnula igru poen za poen. Onda su se dogodila tri uzastopna napada Samante Fabris koja nam je donijela prednost 19:17! Istoga trenutka na suparničkoj strani izbornik Stanislav Salikov posegnuo je za minutom odmora ne bi li potaknuo svoje igračice. Ali je Beta Dumančić, kao srednji bloker iznenadila Bjeloruskinje i praktički svojim poenima slomila njihov otpor.

Hrvatske igračice, zapravo, Fabris ostvarila je jedini as u prvom setu, čime je podigla našu prednost na 23:19 i praktički onemogućila približavanje s druge strane mreže. Naše su imale četiri bloka, njihove suparnice svega jedan, što zorno kazuje kako su Hrvatice igre dovoljno brzo pa nije moglo biti odgovora! Nadalje, imale su naše i bolji prijem servisa što se također pokazalo ključnim za vodstvo 1:0! Odlično se krenulo u drugi set, međutim, Hrvatska je brzo ispustila tu početnu prednost i dozvolilo se rezultatski preokret.

Međutim, imale su Bjeloruskinje podosta isforsiranih pogrešaka, što je našim djevojkama donijelo zavidan iskorak u vodstvu. Jedan od razloga za povećanje vodstva bilo je i to što su naše pojačale servis, k tomu Matea Ikić je izvrsnim poenom podigla prednost na 17:13. Činilo se kako ćemo mirno nastaviti ploviti kroz set, ali dobra blok igra suparnica odvela je priču u poravnanje 23:23; srećom Laura Miloš je poentirala, dok je Fabris odličnim servisom, istina, iz drugog pokušaja, jer se pregledavao mogući prijestup preko crte, odvela Hrvatsku na 2:0 u setovima!

U trećem setu Hrvatska je veom brzo stigla do 8:0, što je njihove suparnice ostavilo u čudu jer su dugo čekale na prvi poen. Samo u jednom trenutku kroz seriju 6:2 Bjelorusija je prepolovila zaostatak, međutim, više od toga nisu mogle. Štoviše, Hrvatska je preko poena Laure Miloš lakoćom prelazila sve barijere koje su pokušavale reprezentativke Bjelorusije. Toliko dobro igrale su naše da se otišlo i na više od dvanaest poena 21:9, tako da se nikako nije moglo očekivati bilo kakvo iznenađenje!

Odmah nakon meča s Bjelorusijom, reprezentativke Hrvatske morale su krenuti razmišljati o nedjeljnom ogledu (17 sati) sa Slovačkom kojeg drže ključnim za plasman u skupini „C”. Izbornik Danielle Santarelli iskazao je zadovoljstvo pobjedom, međutim, i on je misli okrenuo prema Slovakinjama kazavši kako je riječ o izvrsnoj ekipi koju vodi njegov sunarodnjak Talijan.

Samanta Fabris kapetanica naše reprezentacije još jednom je odlično vodila suigračice kroz dvoboj, pa se i kod nje vidjelo podosta zadovoljstva.

- Naša druga pobjeda, naša nova tri boda , važno je da rastemo u svakoj novoj utakmici. Istina, možda smo u drugom setu dale suparnicama da nam se približe, međutim, iako se moglo vidjeti određene probleme u našoj igri na vrijeme smo to ispravile i odvele utakmicu u pravi smjer. Slovakinje? Iskreno, ne znam puno o njima, jer ove godine nismo imali prigodu igrati protiv njih, ali vjerujem da su dobar tim koji u pravilu igra dobru obranu. Promijenili su izbornika, pa stvarno ne mogu kazati kakav stil preferiraju, obzirom da je riječ o Talijanu, možemo očekivati brzu igru Slovačeke i puno kontranapada - zaključila je Fabris.

25. travanj 2024 16:15