StoryEditorOCM
SportSUDAR DIVOVA

Hrvatska po medalju na dalmatinski pogon, Barakude večeras čeka najuspješnija nacija u povijesti EP-a

Piše Iva Majić
14. siječnja 2024. - 13:30

Hrvatska vaterpolska reprezentacija plasirala se u još jedno polufinale Europskog prvenstva, a tamo će je danas od 18:30 čekati Mađarska, pravi div kad je u pitanju ovaj sport. Međutim, nije ni Hrvatska za bacit jer se četvrti put u nizu, nakon Barcelone 2018., Budimpešte 2020. i Splita 2022. našla među četiri najbolje momčadi Starog kontinenta. Podatak koji sam po sebi govori dovoljno, kao i onaj da kostur reprezentacije čine dva dalmatinska kluba. Naime, od ukupnih 15 izabranika Ivice Tucka na ovom EP-u, njih čak 12 dolazi iz Jadrana i Juga. Dakle, samo trojica igraju u inozemstvu, a to su Marko Bijač i Luka Lončar pod kapicom Olympiacosa te Ante Vukičević koji je godinama odan Marseilleu.

I taj podatak govori više nego dovoljno o tome kakve momčadi imamo priliku gledati u domaćim bazenima i kad se spusti zastor ovog turnira "na Savi". Splitski klub "vodi" za dvojicu predstavnika više u odnosu na Jug, jer njih sedmorica domaća su u Poljudu, a to su Jerko Marinić Kragić, Luka Bukić, Matias Biljaka, Zvonimir Butić, Loren Fatović, Konstantin Harkov i Josip Vrlić. S druge pak strane, Rino Burić, Filip Kržić, Franko Lazić, Toni Popadić i Marko Žuvela, predstavnici su velikana iz Dubrovnika.

Sportsko ime Dalmacije

A oba kluba, Jadran i Jug Adriatic osiguranje, nominirana su za momčad godine Sportskog imena Dalmacije 2024. Jasno, uspjesi će se gledati za godinu koja je iza nas, a odabrati najboljeg neće biti lagano. "Gospari" su uzeli dvije titule, onu u Regionalnoj ligi kao i trofej u Kupu, i to oba puta protiv momčadi sa Zvončaca. No, Jadran se okitio titulom prvaka Hrvatske, i to prvi put u povijesti, nakon finalne serije koja je išla u pet činova.

Uspjeha je bilo dovoljno na obje strane, a hoće li netko od spomenutih dobiti i vaš glas za najbolju momčad godine? Na vama je dragi čitatelji da odlučite, jer i vi ste dio onih koji odlučuju kome će ići ova "kruna", a svoj glas možete dati OVDJE.

image
Damir Krajac/Cropix

Opasni ‘klinci‘ iz Mađarske

Tko god je dobije, bit će zasluženo, kao što se zasluženo još jednom Hrvatska našla u borbi za odličja na Europskom prvenstvu. Bit će to repriza finala iz Spaladium Arene protiv uvijek jake Mađarske, koja je u Zagreb stigla s nekim "klincima". No, i u takvom pomlađenom, B sastavu, svejedno dominiraju bazenom. Istina je da im sa Svjetskog prvenstva u Fukuoki, gdje su se okitili zlatom, nedostaje sedam igrača na popisu, ali to u igri nije vidljivo. Po tom pitanju odaje ih samo "baby face" njihovih igrača, kao i prosjek godina momčadi. Primjerice, hrvatska reprezentacija stara je 28 godina, a Mađari 23 i pol. Dovoljno da shvatite da su uistinu juniori u bazenu. Međutim, nema opuštanja, jer ipak su u četvrtfinalu izbacili Srbiju. Uostalom, današnji protivnik Hrvatske je najuspješnija vaterpolska nacija u povijesti europskih prvenstava, s kojih imaju čak 26 medalja, od kojih 13 zlatnih. Dobro to zna i izbornik Ivica Tucak.

- Branimo europsko zlato, svjesni smo toga, kao što i znamo da igramo dobro i da imamo kvalitetu. Sada je na meni da igračima pokušam nešto objasnit. Podsvijest je zafrkana stvar, ja znam da je većini ljudi koji vole i prate vaterpolo u podsvijesti da ova Mađarska nije kompletna. Ali su i dalje izuzetno jaki i opasni, i to jasno igračima moram dati do znanja. To u glavi uopće ne smije biti prisutno, jer znam kakva nas teška utakmica čeka – rekao je izbornik hrvatske reprezentacije.

Opuštanja nema, kao ni euforije, jer još su dva velika koraka ispred Hrvatske na putu ka obrani zlata. Scenarij koji joj osigurava direktnu kartu za Olimpijske igre u Parizu, a ono što je za publiku osigurano je još jedan spektakl u bazenu. Za one "nesretnike" koji danas neće biti u Zagrebu, utakmicu možete gledati na drugom programu HRT-a.

image
Damir Krajac/Cropix
30. travanj 2024 03:55