StoryEditorOCM
SportPERIŠIĆ U IZOLACIJI

Hrvatska u šoku: ostali smo bez našeg junaka iz sjene, čovjeka koji nikad nije zakazao kad je bilo najvažnije

Piše Frane Vulas
27. lipnja 2021. - 08:09

Reprezentacija u 10.35 sati leti za Kopenhagen bez jednog od svojih stožernih igrača. Kako smo javili noćas, testiranje je pokazalo da je Ivan Perišić pozitivan na koronavirus i mora u samoizolaciju.

Svi smo šokirani, a Hrvatska je jako oslabljena uoči utakmice odluke sa Španjolcima.

Ako je Modrić prva violina Hrvatske, priznat i na globalnoj sceni kao čovjek koji je utrci za Zlatnu loptu zaustavio dugogodišnju dominaciju Messija i Ronalda, onda je Ivan „Koka” Perišić – gudalo. 

Violina bez gudala ne proizvodi muziku za navijačke uši. Kao ni obrnuto. Zajedno su odvukli Hrvatsku u osminu finala Eura. Uz pomoć Nikole Vlašića.

U ključnom susretu protiv Škotske se pamti spektakularan gol Modrića, Vlašić koji je unio novu energiju u igri i realizaciji. A Perišić? On je bio u svom tipičnom izdanju kad igra za Hrvatsku – na reprezentativnom nivou. Šalu na stranu, bio ga je opet pun teren. 

Zabijao u polufinalu i finalu Mundiala

Kapa dolje Modriću, čovjeku koji je dobio čak i utakmicu s biološkim satom, najboljem nogometašu Hrvatske svih vremena, klasi i lideru „kockastih”. Ali i jedan junak iz sjene je uvijek tu kad treba, kad je najvažnije.

Pogotovo na velikim natjecanjima. Nikad ne zakaže kada je bitno.

Perišić je efektnim golom Češkoj postao prvi hrvatski reprezentativac koji je zabijao na četiri velika natjecanja, a onda je to još i potvrdio golom Škotskoj. Zabio je po gol Kamerunu i Meksiku na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu. Potom je zabijao po gol Češkoj i Španjolskoj na Euru 2016. te tri gola ukupno na SP-u Rusiji prije tri godine, Islandu u skupini, Engleskoj u polufinalu i Francuskoj u finalu. Koliko se nogometaša na svijetu još može pohvaliti da su u karijeri zabijali golove u polufinalu i finalu SP-a?

A ne izvodi jedanaesterce...

A nakon što je zabio i Škotskoj s ukupno devet pogodaka za Hrvatsku na svjetskim i europskim prvenstvima Perišić se izjednačio na listi s Davorom Šukerom. Već je postao najefikasniji na Eurima. Na kontinentalnim smotrama je zabio četiri gola, a Modrić, Mandžukić i Šuker po tri.

Perišić „Broju 9” i Mariju Mandžukiću prijeti i na vječnoj listi. Naravno, ako odluči nastaviti reprezentativni put i nakon Eura. Perišić je u 104 nastupa za Hrvatsku dosad zabio 30 pogodaka. Bilo bi ih i više da je izvodio kaznene udarce. Šuker mu bježi 15 pogodaka, ali Mandžukić samo tri. S obzirom da su mu tek 32 godine, ako bi se ugledao na Modrića koji je i s 35 godina kapetan ovog sastava, ništa se ne čini nemogućim.

U svoj Omiš je nakon Mundijala iz Rusije doveo i reprezentaciju što govori koliko mu je stalo do „kockastog” dresa.

Veliki efekt na igru Vatrenih

Ali same brojke pogodaka, asistencija, ne mogu dočarati efekt koji Perišić ima na igru Hrvatske. I shodno tome koliko će Vatrenima Ivan nedostajati protiv Španjolaca. A taj efekt traje još od Eura 2012., makar je eksplodirao u Brazilu dvije godine kasnije. U karijeri je između ostalog igrao i za europske velikane kao što su Inter, Bayern, Borussia Dortmund. No, koliko god je imao odličnih sezona, a takva je bila i prošla šampionska u Conteovom Interu, pretprošla kada se s Bayernom okitio i naslovom osvajača Lige prvaka, nekako je uvijek najviše pružao za Hrvatsku.

Tako je i na ovom Euru. Čak je svojim izdanjima „natjerao” izbornika Zlatka Dalića koji nikada ne ističe pojedince da napravi izuzetak.

Dalićeve pohvale

- Ne govorim o pojedincima, rijetko kada ću to reći, ali ću napraviti iznimku. Moram istaknuti jednoga igrača, a to je Perišić koji u zadnje vrijeme nosi Hrvatsku. Gol Malti (u kvalifikacijama za SP, nap.a.), gol Češkoj koji nas je držao u igri, protiv Škotske je dao i namjestio gol. Mislim da je, uz ostale igrače, napravio jako puno. Od prvoga dana kada je došao igrati za reprezentaciju daje maksimum. Ne volim isticati pojedince, ali on to zaslužuje – govorio je Dalić.

Pogriješio je Dalić samo u jednom. Kada je rekao da u zadnje vrijeme Perišić nosi Hrvatsku, jer to se zapravo odnosi na posljednjih sedam godina, na period od SP-a u Brazilu 2014. godine naovamo.

Od 2014. godine Perišić nosi Hrvatsku. Neki su igrači imali odličnih izdanja, neki su u nekim sezonama briljirali, ali onaj koji je najkonstantniji i po igri i po učinku, koji je uvijek tu, je Perišić. Uz Modrića naravno.

A Perišić je unatoč tome i dalje na nekakav neobjašnjivi način, unatoč svemu što je tijekom godina napravio za reprezentaciju, i dalje bio tek hrvatski junak iz drugog plana. Strijelac i asistent (Vlašiću za prvi gol) protiv Škotske koji je u proslavi čistio kopačke svom suigraču Modriću nakon što je potonji zabio zaista maestralan pogodak.

A sada ga neće biti. Baš peh, velika nesreća za Hrvatsku, a i za Ivana.

Strijelci Hrvatske


45 – Šuker
33 – Mandžukić
30 - Perišić
29 - Eduardo

Strijelci na SP-u i EP-u

9 – Perišić, Šuker
8 – Mandžukić
5 – Modrić

Strijelci na Euru

4 - Perišić
3 - Mandžukić, Modrić, Šuker
2 - Klasnić 

25. travanj 2024 09:28