StoryEditorOCM
SportKRITIKA IZ STANOVA

Iva Bokanović: Grad Zadar se prema HNK Zadar odnosi kao zločesta maćeha. Zustavljeno preoblikovanje smanjuje šanse za dolazak investitora u klub

Piše Ivica Gjergja
2. srpnja 2022. - 17:35

Pao je zastor na još jednu sezonu u kojoj se HNK Zadar natjecao u svim kategorijama. Ostalo je malo vremena za analizu jer vrlo brzo kreću pripreme za novu sezonu. Sezona se može ocijeniti uspješnom kada se pogledaju rezultati mlađih uzrasta, ali prva momčad nije ušla u 2. Nogometnu ligu koja s premijernim natjecanjem kreće iduće sezone, osim ako se u dogledno vrijeme ne dogodi odluka IO HNS-a koja bi HNK Zadru otvorila vrata trećeg ranga nacionalnog nogometa.

Kraj sezone je idealna prigoda za razgovor s predsjednicom kluba Ivom Bokanović, koja je na odgovornu dužnost stupila prije gotovo šest mjeseci. Kakvi su prvi dojmovi nakon završetka vrlo zahtjevne sezone pitamo Ivu?

- Dojmovi su pozitivni kada je riječ o Školi nogometa, apostrofiram odličnu sezonu pionira i kadeta te kvalifikacije na kojima su pokazali dominaciju u odnosu na konkurenciju i zasluženo izborili 1. HNL. Čestitam i juniorima koji se nakon osvajanja prvenstva Dalmacije na kraju nisu plasirali u najviši rang, ali njima je bilo izuzetno teško pošto su njihovi najbolji igrači igrali i za seniorsku momčad. Tek će vrijeme pokazati koliko je ovaj uspjeh bio velik, u idućoj sezoni četiri generacije (2006. - 2009.) imaju prigodu igrati na najvišoj razini. S druge strane prva momčad nije ostvarila cilj, ostali smo kratki za dva boda, iako ne mogu biti nezadovoljna s viđenim od kad sam na ovoj funkciji, ali koštao nas je siromašniji prvi dio sezone. Sve navedeno je sport i čovjek nastavi dalje bilo da se radi o uspjehu ili neuspjehu, najveće razočaranje se dogodilo na Gradskom vijeću gdje se nije izglasalo preoblikovanje.

Upravo ste se dotakli naše iduće teme, a vezana je za odluku većine u Gradskom vijeću da se ne ide u smjeru preoblikovanja. Zašto ste se iznenadili, sadašnji saziv Gradskog vijeća je i na puno težim pitanjima reagirao identično?

- Moram priznati da sam prije sjednice osjećala podršku, dominiralo je uvažavanje za pozitivne procese koje smo pokrenuli u smjeru izgradnje klupskog sustava i rezultate u Školi nogometa. Ali nakon prezentacije su uslijedila pitanja i konstatacije od prošle godine, kao da je vrijeme stalo, pokazano je nepoznavanje materije po pitanju rangova natjecanja u kojem igra naš klub, naklapanja o visini plaće bivšeg predsjednika… I na kraju nisam dobila vrijeme da odgovorim na sva pitanja koja u većini stvaraju krivu sliku o klubu. Proteklu sezonu HNK Zadar se nije održavao sredstvima iz proračuna Grada Zadra nego je novac pronašao na tržištu i tim novcem, između ostaloga, plaćao obveze koje su pod ingerencijom Grada Zadra. Da smo navedena sredstva uložili u struku i igrače danas isti vijećnici ne bi govorili o neuspjehu prve momčadi. Za točku s temom preoblikovanja HNK Zadra u športsko dioničko društvo bilo koja politička opcija je mogla zatražiti dokumentaciju koja bi bila dostavljena na vrijeme. Mi smo se koncentrirali na preoblikovanje koje nas čini zanimljivim na sportsko-poslovnom tržištu.

Nakon nepovoljnog scenarija što možemo očekivati u trenutku kada počinje nova sezona?

- Jasno je svima da su nam s ovom odlukom akcije značajno pale kad je u pitanju dolazak investitora. Svi s kojima smo pregovarali očekuju da će Grad biti partner jer se radi o faktoru koji donosi stabilnost. I vodstvo Kluba želi da se Grad u budućnosti aktivira prema Školi nogometa s namjenskim sredstvima koje će biti uložene u "zadarsku dicu". Nama se ponavlja početak prošle sezone, moramo se uzdati u sponzore i nadu da nas neće napustiti i da pripreme i početak natjecanja neće biti ugroženi. Primarno želimo osigurati plaće svim zaposlenicima i trenerima, pripremiti ugovore za igrače i financijski osigurati funkcioniranje Škole nogometa. Pozivamo sve koji su prepoznali pozitivne procese da nam pomognu, bilo je prekrasno doživjeti pjesmu i slavlje mladih igrača i navijača na dočeku u Zadru. Zadar se na nogometnu kartu vraća a tu mu je i mjesto.

Bakljada i skandiranje „Vi ste Zadar!“, sigurno su ostavili upečatljiv dojam na mlade igrače. Postoji li opasnost da se ugroze započeti procesi i rast Kluba na svim razinama?

- Uvijek postoji, nismo financijski stabilni na razini da možemo dugoročno planirati, ali smo kroz proteklih godinu dana pokazali da smo održivi, čak bi rekla da nam samo segment stalnog priljeva financija nedostaje. Preoblikovanje nam otvara mogućnost privlačenja investitora i kadrova, jer interes postoji i na svim poljima već sad koristimo znanja stručnjaka na polju prava, financija, marketinga, odnosa s javnošću, sportskog menadžmenta i strateškog planiranja. Svi navedeni kadrovi su spremni participirati u Klubu ukoliko idemo u smjeru izgradnje sportskog sustava za budućnost. Stopirali smo izradu strateškog okvira jer smo došli do zida, čekamo smjer u kojem će Klub ići, radi li se o nastavku kao udruga građana ili će nas preoblikovanje odvesti u športsko dioničko društvo.

Većina je u Gradskom vijeću odlučila ne pokrenuti proces preoblikovanja i sve je prolongirano do rujna. Može li HNK Zadar izdržati još tri mjeseca?

- Dok god se Grad Zadar "maćehinski“ odnosi prema svom Klubu, ostajemo u slijepoj ulici kao neiskorišteni potencijal. HNK Zadar je institucija koja ima zaposlenike i trenere, koja se brine za oko 250 djece i starijih igrača. HNK Zadar je velika obitelj od preko 1000 njenih članova i kad im dodamo navijače čija je brojka svakim danom sve veća, jer Klub ide u ispravnom smjeru, onda dobijemo skupinu zainteresiranim građana koju nitko ne smije ignorirati, a posebno ne političari koje su izabrali. Klub će izdržati, ali ne radi se o tri mjeseca jer u tom roku će se donijeti odluka, proces traje puno duže, a tek za pola godine eventualno možemo očekivati da će iz proračuna Grada Zadra na račun kluba doći sredstva koja će pomoći u funkcioniranju Škole nogometa. Do tada živimo na pogon članstva, marketinga, donacija i sponzora kako bi se održali, i vjerujte u takvoj atmosferi ostvarivati sportski rezultat je remek-djelo.

Posjet Luke Modrića i zahvala suradnicima

- Iskoristila bi još jednom prigodu da se zahvalim svim volonterima u izvršnom odboru, posebno Krševanu Santiniju koji 24 sata živi i radi za naš klub te svim vanjskim suradnicima koji pomažu i ne traže da im se dijele priznanja. Zahvaljujem se svim zaposlenicima, voditelju Škole nogometa Krešimiru Gojunu i svim trenerima koji vrijedno rade i strpljivo čekaju svoju zasluženu plaću. Posjet i podrška jednog od najboljih igrača na svijetu Luke Modrića jasno pokazuje da HNK Zadar kao "zadarsko dite“ mora ići dalje i razvijati se do najvišeg ranga i za to imamo talent, tradiciju i znanje. Na kraju se posebno zahvaljujem svim roditeljima i njihovoj djeci zbog kojih naš klub postoji i ponosno nosi ime svog Grada, kaže nam na predsjednica Iva Bokanović, kod koje je vidljiv optimizam usprkos teškoj situaciji.

03. svibanj 2024 21:39