StoryEditorOCM
SportRAZLOZI OSTAVKE

Ivan Sunara: Košarka ih ne zanima, Klub vode kao da je vlasnik NO, nametalo se kako KK Zadar treba izgledati bez ikakve komunikacije s Gradom...

Piše Predrag Opačić
24. veljače 2022. - 20:49

Nekadašnji košarkaš i trener Ivan Sunara postao je član Nadzornog odbora KK Zadra jer ga je na to mjesto predložila udruga klupskih veterana. Međutim, Sunara je nedavno podnio ostavku, a javnosti je ostao dužan objašnjenje za odlazak.

- Došao sam u Nadzorni odbor sa strane igrača veterana. Isključivi je dogovor bio pomoći Klubu u dijelu struke, posebno u razvojnom programu. Na početku je zamišljen i prezentiran plan s devet članova Nadzornog odbora, ali taj broj je onda sveden na pet. Nakon dva mjeseca rada, bilo je vidljivo da ne ide, a meni je postalo jasno da njih košarka ne zanima, da oni imaju drugačiji koncept, kaže Ivan Sunara.

”Oni” su članovi NO?

- Da. U Klubu je trebalo izabrati sva tijela, popuniti i kompletirati NO s ljudima iz sponzorskog dijela, ali to nije učinjeno, a pet preostalih članova je glasovanjem trebalo stvarati strategiju razvoja Kluba. To jest legalno, ali ovo nije politike nego Klub i to Klub koji nema sportskog direktora, pa je i bez „glave i bez motora”, ali se Nadzornom odboru s time nije žurilo. Tu nisam naišao na razumijevanje, imao sam dojam da se želi pustiti da sezona završi kako će već završiti. Oni nisu sportaši, a ja vrlo dobro znam kako je Klubu bez jasne i dogovorene strategije, ali su oni moje prijedloge iz sportskog dijela i „proizvodnje” odbili. Zbog svega toga se nisam dobro osjećao, najavio sam im i 16. veljače podnio ostavku.

Kakvi su bili odnosi između predstavnika Kluba i Grada Zadra?

- Grad Zadar je većinski vlasnik Kluba, a između Nadzornog odbora i Grada nije bilo nikakve komunikacije, a i unutar Kluba je komunikacija bila loša, primjećivalo se nepovjerenje. Ne može se raditi bez sportskog direktora i dorađenog sustava funkcioniranja i financiranja, bez dogovora s vlasnikom oko kratkoročnih i dugoročnih ciljeva. Bez konzultacija s Gradom kao vlasnikom, nametalo se kako Klub treba izgledati, vodili su Klub kao da je vlasnik Nadzorni odbor, a ne Grad Zadar. Koliko sam shvatio, sada bi trebao održati izbornu Skupštinu i izabrati novi Nadzorni odbor. Dosadašnji članovi NO nisu u Klub donijeli ni jednu kunu.

Postoje li izgledi da se tada vratite u NO?

- Drage volje, to je moj sport i moj Klub. Ali, to je zahtjevan posao, a ne politička igrica, to je javni posao koji traži i odgovornost za učinjeno. Mislim da bi morali postojati jasni kriteriji za izbor Nadzornog odbora i uvjeti koje treba diktirati vlasnik. S ovim se Klubom nitko ne smije poigravati.

30. travanj 2024 23:21