StoryEditorOCM
SportMINISTRI KUGLANJA

Iz Mocira na globalni tron: "Vratit ćemo Zadar u vrh svjetskog kuglanja!"

Piše Dražen Žura
26. srpnja 2022. - 13:48

Zadarsko kuglanje vraća se kući! Jer nakon sušnoga razdoblja koje je trajalo godinama, ponovo se na kuglanu u Mocirama vratio duh optimizma koji se doslovce može opipati pod prstima. Svatko onaj tko zaviri u društvo KK „ Zadar”, odmah stekne dojam kako je nešto dobro na vidiku.

Početak nove priče, jest osvojeno treće mjesto u Prvenstvu Hrvatske kojim se upalila ona iskra koja je podsjetila na dane kad se u Zadru devet puta slavilo naslov domaćeg prvaka, tri puta u Kupu, po jednom su osvojeni, Europapokal, Weltpokal i NBC kup, a kao kruna na vrhu piramide našao se i naslov u Ligi prvaka!

Više nego dovoljno za novi zamašnjak, kojeg je pokrenula skupina zaljubljenika koju predvodi Josip Kartelo, trener sadašnje momčadi, ujedno i tajnik Europske kuglačke federacije i mladi poduzetnik koji je na svoj način okupio sponzore. A čim imaš osigurana financijska leđa, onda se na tržištu igrača možeš nositi s najjačima.

Otuda i činjenica da Zadar doslovce vrvi od Svjetskih prvaka, rekordera i kuglača koji svakim izbačajem izazivaju pozornost i oduševljenje...

image

 Josip Kartelo

Luka Gerlanc/

Oni kojima je praćenje kuglanja svakodnevica lako će prepoznati i prosječnog igrača, kamoli velikane svjetske pozornice!

Csongor Barany potkraj listopada prošle godine kao igrača Zadra, inače reprezentativac Srbije, sa 738 drva srušio je svjetski rekord na SP- u Poljskoj.

- Nakon devet godina vrhunskog kuglanja u Beogradu, stigao je poziv koji se nije mogao odbiti, ali nemojte misliti kako su u pitanju novci, nego čisti sportski izazov, jer Zadar želi nešto veliko. Kako sam u Zadru , skoro će druga sezona, dobro znam koliko su ljudi koji vole klub žele ovom sportu udahnuti staru slavu. Za mene je to velika inspiracija, jer kad radiš u klubu u kojem te iznimno cijene, k tomu oko sebe imaš suigrače koji su također nanizali nebrojeno naslova svjetskih prvaka, onda je doista užitak biti u Zadru. Nema nikakve sumnje da ćemo u Prvenstvu Hrvatske biti favoriti, ali uvijek treba biti oprezan jer u Hrvatskoj postoji nekoliko odličnih klubova. U Europi najveća prijetnja su klubovi iz Njemačke, ali vjerujem kako svima možemo biti konkurentni – kazao je Barany.

image

 Csongor Barany

Luka Gerlanc/

Nedavno se iz splitskog Mertojaka u svoj stari klub vratio i Hrvoje Marinović , također svjetski prvaka, koji se na društvenim stranicama kluba najavio riječima: "Pravi sam Hajdukovac, sa Zadrom želim osvojiti sve!"

Hrvoje nije od velike priče, radije se za našeg posjeta Mocirama družio s kuglama, međutim, nije mogao odoliti...

- Ne znam što bih mogao kazati nešto posebnoga, osim činjenice kako je za sve nas koji se uglavnom poznajemo ili kao bivši suigrači ili kao suparnici, vizija koju je osmislila klupska uprava, doista, pravi izazov. Odlični rezultati, titule i izlazak na pobjednički tron svima nam je svjetionik. Ne sumnjam da će tako biti jer je ozračje u momčadi izvrsno i tako će ostati – zbori Marinović.

Priča nije počela jučer, naprotiv, od 2016. potiho se u Zadru počeo kovati plan povratka na kuglačku pozornicu...

image
Luka Gerlanc/

- Nije bilo nimalo lako, valjalo je osmisliti pravi program, ne razmišljajući kako je sve gotovo tako što ćemo dovesti vrhunske igrače, svjetska imena. Nego se kroz vlastiti pogon, skalinu po skalinu krenulo s vraćanjem u staro društvo. Iako smo u klub doveli slavna imena, naš je cilj kroz Školu kuglanja i davanjem prigode mlađim igračima koji su u klubu, želimo stvoriti pravu podlogu za kuglanje i sutra – kazao je Marin Colić, pomoćni trener koji će s Marinovićem uskoro početi raditi s najmlađima, jer zanimanje postoji.

Nisu samo Barany i Marinović, dio svjetske elite, naprotiv unutra su još Boris Benedik, Borna Bakran, Milan Uzelac i na koncu još jedan kuglač svjetskog glasa Radovan Vlajkov koji će beogradsku kuglanu zamijeniti zadarskom. U klubu uvelike računaju i na svoje igrače, napose mlade jer se rezultatima nametnuo Andrija Božičević, svoje vrijeme najavljuju Martin Latinović i Karlo Petranović.

Veliki dio projekta "atomskog Zadra” osmislio je trideset devetogodišnji ,magistar ekonomije Josip Kartelo koji se obrazovao u Njemačkoj, gdje je i zavolio kuglanje, igrao u tamošnjim klubovima. Dolaskom u Zadar ljubav prema ovom sportu dodatno se osnažila, kao mladi poduzetnik koji se bavi, nekretninama, građenjem, ugostiteljstvom, što je zapravo obiteljski posao kojeg je započeo njegov otac Ivan.

image

Josip Kartelo, Csongor Barany, Hrvoje Marinovic, Neven Birkic.
 

Luka Gerlanc/

- Zadar je godinama bio na samom vrhu europskog kuglanja i bila bi prava šteta ovom sportu ne pružiti novu prigodu na čemu zdušno radimo već nekoliko godina. Dobro smo podijelili uloge, ne volim kad se mene ističe kao osobu koja nosi najviše zasluga, radije govorim o množini. Jer svatko od nas je bitan, od igrača na stazi, do svih članova i prijatelja kuglanja. Kako sam u ovom sportu već duže vrijeme, kao član Izvršnog odbora Europske federacije stalno sam se borio za interese hrvatskog kuglanja, pa me u šali zovu „ministar kuglanja”. Moja suradnja s vodstvima klubova iz Njemačke, Austrije i Italije ostvario se odličan odnos, tako da su me oni predložili za tajnika Europskog kuglačkog saveza – kazao je Josip istaknuvši kako ništa ne bi bilo moguće pokrenuti bez sponzora koji su prepoznali i podržali projekt, uvjeren kako će se Grad Zadar i Zadarska županija, još snažnije prikloniti njihovoj viziji, jer kuglanje ima široke obzore.

image

 predsjednik kluba dr. Neven Birkic.
 

Luka Gerlanc/

- Osim KK Zadar, naš cilj je da zajedno sa svim klubovima u Hrvatskoj koja se cijeni u Međunarodnoj kuglačkoj federaciji, u kojoj odnedavno imamo i Zorana Jagića, inače glavnog tajnika HKS-a, koji obnaša funkciju sportskog direktora. Upravo na tom jačanju kuglanja kao sporta koji zavrjeđuje više nego je to bilo u ranijim godinama, želimo u Zadar i druge naše gradove dovesti i međunarodna natjecanja. Konkretno, u razgovoru s Denisom Karlovićem, direktorom ŠC Višnjik, brzo smo "kliknuli" kako nikakav problem u dvorani Krešimir Ćosić instalirati kuglanu s osam staza. Čim imate takvu infrastrukturu, imate veliki iskorak da aplicirate za europska i svjetska natjecanja, kao i razne kampove na visokoj razini, zato ne smijemo propusti takvu prigodu – misli Kartelo koji se s organizacijskog dijela lakoćom prebaci na onaj sportski dio priče.

image
Luka Gerlanc/

- Neka sve bude kako spada mi ćemo uskoro u Rumunjskoj, točnije gradu Cluju igrati NBC kup i čvrsto vjerujem da ćemo izboriti mjesto u Ligi prvaka, jer tri prvoplasirane momčadi stječu pravo izlaska u viši razred natjecanja. Zato nam je važno dobro odraditi pripreme, da nakon osam godina ponovno u europskom natjecanju zasja ime KK Zadar – poželio je Kartelo.

Predsjednik kluba dr Neven Birkić

- Mnogi su me pitali kako to da si se odlučio uči u kuglanje i znaš uopće nešto o tom sportu. Istina, bilo je to u šali, pa sam im odgovorio znam za izvrsnog Nikolu Dragaša i to mi je dovoljno.

- U ovu priču ušao sam tako što poznajem mnoge ljude u klubu s kojima sam proveo dane u Domovinskom ratu. Tako da nisam mogao odoljeti njihovom pozivu, jer su poželjeli bolji život kuglanju u Zadru. Nikako se ne smije zaboraviti da je Zadar godinama bio ne samo u vrhu hrvatskog kuglanja nego i svjetskog, zato nam je svima obveza vratiti ga na staru stazu slave. Istina, imamo igrače svjetske klase, ali naš cilj nije da ovaj projekt koji je osmišljen, bude samo iskra, nego da postane plamen koji će potaknuti novi život kuglanju u cijeloj Zadarskoj županiji.

Dobro znamo kako su Poličnik i Lovinac, kao i Zemunik Donji imali kuglane i odlične kuglače, puno toga je krenulo iz tih mjesta . Zato želimo da ova naša misija postane projekt značajnih razmjera, odnosno, cilj je u nekoliko idućih godina stvoriti nekoliko igrača koji će činiti temelj Kuglačkog kluba Zadar.

Vjerujem da možemo, uz nadu da ćemo se iz ove tijesne dvorane preseliti u komotniji prostor, a za to trebamo pomoć Grada Zadra i Zadarske županije. Kad vide dobru priču, mislim da neće biti problema ni novi prostor – zaključio je dr. Birkić, predsjednik KK Zadar.(dž)

25. travanj 2024 09:05