StoryEditorOCM
SportTATA ĆUSTIĆ O SUBINOM OPROŠTAJU

Još će braniti na vrhunskoj razini, očekivao sam da će odraditi još jedan EP

16. kolovoza 2018. - 14:11
reprezentativci_zadar18-180718

Serija oproštaja ili plimni val koji sa sobom zadnjih dana donosi pravu poplavu rastanaka od dresa nogometne reprezentacije Hrvatske, dotaknuli su i Zadar. Jer je i Danijel Subašić, koji je u svojem pismu javnosti kazao kako je krenuo kao " golmančić" na Stanovima, odlučio nacionalnoj vrsti kazati zbogom. Iznenadilo je to mnoge u Donatovm gradu, napose Svetka Ćustića, prvog čovjeka u NK Zadar, čija je emotivna povezanost sa Subašićem neupitna.

- Iskreno, iznenadila me je ta vijest o Danijelovom oproštaju od "vatrenih" , međutim , nitko nema pravo upirati prstom u njega iz razloga što se svih proteklih deset godina doista davao za Hrvatsku. Imao je dovoljno strpljenja, jer je kao podosta mlad dospio među odabrane i uvijek pružao najviše što može. Dobro znam da mu je odlazak na Svjetsko prvenstvo bio dječački san kojeg je proživio na najbolji mogući naćin, u konačnici je uzeo srebrno odličje – kazao je Ćustić.

U mnogim ranijim istupima Svetko je stalno isticao onu roditeljsku crtu prema Subašiću kojeg je doživaljavao kao svoje dijete. Nikad nije niti hoće zaboraviti Danijelovu privrženost njegovom Hrvoju, što je zorno iskazao u Rusiji, ali i diljem europskih travnjaka, noseći majicu s Ćustićevim likom.

- Kažem, zatečen sam njegovom odlukom, ali koliko sam uspio pročitati što je Danijel napisao, ona nije od jučer, očito je imao razloge za tako nešto. Isto tako znam da će i dalje biti uz našeg Hrvoja, mi kao obitelj mu možeo iskazivati zahvalnost što nikad nije zaboravio tko su mu pravi prijatelji – veli Ćustić.

U zraku, odnosno, negdje između redaka koji su nastajali kroz razgovor s Ćustićem dalo se zaključiti kako je po njemu Subašić mogao malo sačekati s odlukom koju je donio...

-Ponavljam, potez kojeg je povukao Danijel njegov je i nitko nema pravo utjecati na taj dio priče. Ono što bih kao sportski djelatnik mogao kazati jest to da je Subašić nedvojbeno jedan od boljih vratara na svijetu, što je ostalom potvrdio na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i da smo ga kao takvog još trebali – misli Svetko.

Očito je kako se Subašić, bivši vratar Zadra i Hajduka, danas francuskoga Monaka na povlačenje odlučio u maniri trezvenih političara koji sa scene odlaze kad su u zenitu moći.

- Ne mogu kazati da je upravo tako nešto napravio Subašić, međutim, držim da je na ovako visokoj razini kvalitetnih obrana i predstava u kojima smo mogli uživati na SP–u, mogao braniti najmanje godinu dana. To ne znači da će njegova karijera naglo krenuti prema dolje, naprotiv, nalazi se u zrelim godinama kad su mnogi vratari pružali možda i najbolje partije u životu. S tom mišlju ga želim ispratiti iz reprezentacije kojoj je dao podosta toga – veli Ćustić.

Reprezentativi dres s brojem 23 mnogima će ostati u sjećanju, jer je u njemu Subašić "skidao" jedanaesterce kao na traci. Nije mu bilo ravnoga....

- To mogu samo vrhunski vratari. Biti onako smiren u odlučnim trenucima kad se odlučuje ne samo pitanje pobjednika nego i daljnjeg plasmana, ne može baš svatko. Subašićeve zasluge za osvajanje srebrnog odličja i nogometnu euforiju kakvu se ne viđa često u svijetu, nemjerljive su! Čak mislim da će svatko onaj tko ga naslijedi na vratima reprezentacije Hrvatske morati pružiti maksimum kako bi dohvatio barem jedan dio Danijelovih sposobnosti, refleksa, neočekivanih obrana kad mnogi loptu već vide u golu i ne samo kad je o penalima riječ nego inače naše dragog Zadranina teško će biti nadmašiti – razmišlja Svetko, kojem nikako s uma ne ide da se Danijel odlučio za odlazak iz reprezentacije.

- Nadam se da će me moj Danijel razumjeti ako kažem ovo: " Očekivao sam da će odraditi još jedno Europsko prvenstvo i onda kazati zbogom!" Ali, ponovit ću po stoti put kako na njegovu odluku nitko ničim nije mogao niti smije utjecati. O njemu ćemo i dalje čitati lijepe tekstove o bravuroznim obranama u dresu Monaka. Želim mu jednako dobro sezonu kao što je bila igra i rezultat "vatrenih" u Rusiji. Bilo je to neponovljivo iskustvo za sve nas, navijače i igrače, osobito bliske prijatelje s reprezentativcima – zaključio je Ćustić.

20. travanj 2024 10:45