StoryEditorOCM
SportZA HRVATSKU JE VEČERAS 'BITI ILI NE BITI' I ZATO ON OPET ULAZI U IGRU!

Kad god treba ići u rat, Dalić bira - istog igrača! Pogledajte sastav Hrvatske

Piše Dražen Antolić/JL
16. studenog 2019. - 10:33
cizma_hrvatska_wales23-121019

Hrvatska na Rujevici od 20.45 igra utakmicu odluke. Osvoje li Vatreni bod protiv Slovačke, osigurat će plasman na EURO kao najmanje drugi u skupini E.

Zlatko Dalić već je odabrao prvih 11, zasad još uvijek neslužbeno - s Antom Rebićem i Perišićem. Očito se priziva repriza Trnave.  Kad treba ići u rat, Zlatko Dalić najviše vjeruje Anti Rebiću. Iako u Milanu nije bio starter još ni u jednoj utakmici, prema informacijama od petka Rebić će sa Slovačkom večeras na travnjaku Rujevice ponovno biti u početnoj postavi hrvatsjke reprezentacije.

Kad god se po medijima postavljalo pitanje “Rebić da ili ne?”, izbornik je imao isti odgovor - “da”. Tako je odabrao uoči Slovačke i Mađarske, a izostavio ga je i dao prednost Josipu Brekalu samo u Walesu u prethodnoj kvalifikacijskoj utakmici, odlučivši se za nekoliko rotacija.

Dalić je vratio Rebića u nacionalnu momčad i posebno ga cijeni. Na Svjetskom prvenstvu uoči polufinala nije mu dopustio da ne igra unatoč ukočenom vratu. I kad je Ante kazao: “Ne mogu”, izbornik je inzistirao: “Možeš”.

Liječnici i fizioterapeuti odradili su svoje i bio je na terenu. U njemu vidi stijenu i snagu, i kad nije u natjecateljskom ritmu očekuje agresiju, požrtvovnost, figurativno rečeno tražit će da Slovake “prebije i spali”, kako god zna, duelom i brzinom. Brekalo kao fini dribler mogao bi dobiti šansu u nastavku susreta.

Dalićevo povjerenje u Rebića očito nema granica. Ivica Olić također ga hvali, Antin govor tijela na treningu dodatno im je dao do znanja da je motiviran i oran ponuditi najviše što može.

U tekućim kvalifikacijama za odlazak na Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine igrao je šest puta, ali i bivao zamjenjivan, prosječno ima 24 minute po nastupu. Nije još postigao pogodak, a tek je dvaput šutirao u svim tim nastupima zajedno. U Bakuu je protiv Azerbajdžana mogao sve riješiti kod 1:0... Kreirao je jednu veliki priliku, ima 46 posto osvojenih duela. Uspješniji je u zračnim dvobojima nego na tlu.

Hrvatska na Hapalovu momčadi ide s novom obranom, jer samo je Barišić startao u Trnavi, ali s potpuno istim igračima u sredini terena i napadu. Modrić i Brozović djelovat će kao zadnji vezni, voditi igru, ali i paziti na novu stopersku liniju, a Nikola Vlašić ponovno ima zadaću napraviti nered među Slovacima, koristiti Brunu Petkovića kao mantinelu i prijetiti golu Dubravke. Vlašić je u Trnavi bio ključan taktički igrač, a mnogo će ovisiti o njemu i ovaj put. Uz Rebića i Petkovića, Perišić ima mjesto na krilu. U taboru Kockastih očito se priziva repriza. Koliko god to bude moguće. Pogotovo što Slovaci u pravilu igraju isto, dosad nisu bili momčad koja bi se drastično prilagođavala protivniku. 

 

HRVATSKA - SLOVAČKA (20.45)
HRVATSKA: Livaković, Barišić, Perić, Ćaleta-Car, Jedvaj, Brozović, Modrić, Perišić, Vlašić, Rebić, Petković
SLOVAČKA: Dubravka, Pekarik, Škriniar, Vavro, Hancko, Kucka, Lobotka, Hamšik, Rusnak, Boženik, Mak

 

ZLATKO DALIĆ: 'Žao mi je što nismo sve riješili prije'

Zlatko Dalić na posljednjoj novinarskoj konferenciju uoči ogleda protiv Slovačke, poručio je kako se "Vatreni moraju postaviti kao favoriti i dati sve od sebe." Dalić je naglasio kako su proteklih dana imali tri jako dobra treninga, na kojima su svi igrači pokazali da su motivirani i fokusirani.

- Bila je milina raditi - rekao je izbornik svjetskih doprvaka.

- Tko god izađe, dat će sve od sebe. Očekujem maksimalan angažman bez obzira na vremenske prilike - rekao je Dalić.

"Vatreni" su uoči ogleda u odličnoj situaciji. Vizu za EURO svjetskim doprvacima donosi i bod protiv Slovačke. Upitan da usporedi situaciju prije ove utakmice i prije kvalifikacijske utakmice u Kijevu za odlazak na Svjetsko prvenstvo, rekao je da je slična, da postoji pritisak prije svake utakmice.

- No, onda je bila odluka o dodatnim kvalifikacijama, a sada o tome hoćemo li biti na prvom mjestu u skupini. Sigurno je lakše, iako mi je malo žao što nismo sve riješili prije - kazao je, istaknuvši da se potvrdila njegova najava da će biti potrebno 15 bodova za kvalificiranje.

Kazao je da su u ovoj reprezentaciji igrači koji su igrali na Svjetskom prvenstvu jako važni jer daju ritam, ali i kako dolaze mladi igrači.

- Kao što smo najavili laganu smjenu generacija - rekao je.

Na pitanje slovačkog novinara je li šteta što se ova utakmica neće igrati pred punim Maksimirom, Dalić je naglasio da nema potrebe o tome raspravljati.

- Ovdje u Rijeci imamo sjajne uvjetem a teren je najbolji u Hrvatskoj i sve je u redu. Razgovarali smo o igri Slovaka u Trnavi i oni nemaju što dobroga izvući iz te utakmice. U sredini moraju biti mnogo agresivniji, bliži našim igračima. Razmišljali smo kako bismo se mi postavili u njihovoj situaciji -  kazao je Dalić te još jednom komentirao brojne izostanke u našim redovima.

- Nećemo razmišljati o tome koga u reprezentaciji nema, nećemo plakati jer Hrvatska ima izbor igrača i što god bude, odgovornost je na meni, a ne na njima - zaključio je Dalić.

 

 

24. travanj 2024 22:18