StoryEditorOCM
SportANALIZA UTAKMICE

Kako je Hrvatska stigla do senzacionalne pobjede? Dalić se odlučio za plan koji ga je stalno držao na rubu poraza, ali glavnu ulogu nije odigrala sreća

Piše Antonio Juričić/SD
9. prosinca 2022. - 22:47

Hrvatska je ponovno nakon drame jedanaesteraca prošla dalje na Svjetskom prvenstvu, samo što su ovoga puta na suprotnoj strani stajali glavni favoriti za naslov Brazilci, a pobjeda je značila plasman u polufinale drugi Mundijal zaredom.

Prije svega treba reći da su ‘vatreni‘ do polufinala stigli na račun disciplinirane obrane i maksimalne kontrole situacija koje su se dale iskontrolirati, a što je onda – kako to inače biva – uvelike olakšalo posao Dominiku Livakoviću, koji je obranio nekoliko izglednih prilika u kojima su se Brazilci našli, a koje u nekim drugim okolnostima možda ne bi.

Zlatko Dalić odlučio je vratiti Andreja Kramarića u vrh napada, a na desnom krilu se našao Mario Pašalić, jer je htio igrača koji može operirati u uskim prostorima i koji je izraženiji ‘all rounder‘ od Nikole Vlašića. Hrvatska je tako u prvom dijelu bila opasnije preko desne strane, a Pašalić je imao najviše primanja u međuprostoru u ekipi. S druge strane, Tite ničim nije iznenadio, već je imenovao očekivanu jedanaestorku i izveo je u 4-4-2.

‘Vatreni‘ su u početnih desetak minuta utakmice bili izuzetno agresivni, izlazili su u visoki presing i poprilično otežavali izgradnju napada Brazilcima, ali kako je vrijeme odmicalo tako je Titeova momčad postajala sve opasnija, a Dalićevi igrači su se onda počeli povlačiti u sve niži blok.

Brazilci su se zatim malo opustili i smislenije počeli graditi napade. Neymar bi se spuštao u svoju polovicu po loptu, a Danilo se stalno podizao visoko. To je Hrvatskoj otvaralo puno više prostora na desnoj strani pa je Josip Juranović bio naš najokomitiji i najopasniji igrač u prvom dijelu, a Mario Pašalić je imao najviše primanja lopte u međuprostoru u prvom poluvremenu.

Najbolja prilika za ‘vatrene‘ u prvom dijelu došla je upravo preko desne strane, a glavnu ulogu odigrala su upravo dvojica spomenutih igrača. Hrvatska je uspjela probiti visoki presing Brazilaca, a lopta Dejana Lovrena otvorila je prostor za Juranovića kroz sredinu terena. On se sjurio s loptom i dao je Pašaliću koji je s desne strane uputio nizak i oštar ubačaj, ali je Ivan Perišić na kraju loše zahvatio loptu.

Juranović je i u fazi obrane bio sjajan te je sasvim "ugasio" Viníciusa Júniora, koji je na ovom prvenstvu bio jedan od najopasnijih igrača Brazila, a koji je u 64. minuti izašao iz igre bez opipljivog učinka. Juranović je susret završio s 5/5 dobivenih duela, četiri otklonjene opasnosti i isto toliko osvojenih lopti, a usto je imao 94 posto točnih dodavanja.

image
Adrian Dennis/Afp

U defenzivnom kontekstu treba pohvaliti i stoperski dvojac Lovren – Gvardiol. Lovren je imao 5/5 dobivenih duela i čak 10 otklonjenih opasnosti, dok je Gvardiol imao sedam otklonjenih opasnosti i dva blokirana udarca, od čega onaj jedan izuzetno opasan u prvom dijelu. Uz sve to, dvojac je zajedno imao 14/19 točnih dugih lopti.

Hrvatska je disciplinirano stajala u bloku, isto kao i Švicarska za koju je Dalić rekao da je imala najbolji plan protiv Brazila. No, isto kao i protiv Švicaraca, Brazilci su svejedno pronalazili način kako ulaziti u zadnju trećinu te su im proigravanja kroz međuprostor bila najopasnije oružje kojim su u prvom dijelu čak i mogli doći do vodstva.

Tako je uostalom pao i gol u sudačkoj nadoknadi prvog produžetka. Neymar je ušao ispred Sose (koji je već na početku produžetaka počeo padati u igri) te nakon nekoliko sjajnih dodavanja Brazilaca u uskom prostoru, "lažnjakom" bacio Livakovića na travnjak i zakucao loptu u mrežu iz blizine.

No, onda se u 117. minuti ukazala Dinamova veza Oršić Petković (koji do tada nije donio efekt koji se od njega očekivao) i napadač Modrih je utakmicu odveo tamo gdje se Hrvatska očigledno najbolje osjeća – u raspucavanje s bijele točke.

image
Tom Dubravec/Cropix

Tamo je Livaković utabao put pobjedi obranom prvog jedanaesterca Brazilcima, a činjenica da su sva četvorica hrvatskih izvođača bili precizni zapravo najbolje govori o mentalnoj snazi koja krasi ovu momčad i koja je glavni razlog zašto su ‘vatreni‘ već drugo uzastopno SP u polufinalu, unatoč tome što ne plijene pozornost igrom.

Ali to u turnirskom sustavu nije ni bitno. Hrvatska je protiv Brazila imala plan koji je bio prikladan situaciji i protivniku te koji je isfunkcionirao zbog discipliniranosti svih igrača. Dalić je bio na korak do poraza koji bi gotovo sigurno izazvao salve kritika na njegov račun i naveo javnost na preispitivanje svake njegove odluke, ali nakon još jedne ovakve predstave sve je teže tvrditi da glavnu ulogu u pobjedama ‘vatrenih‘ igra sreća i postaje jasno da je u pitanju ono što se zove "pobjednički mentalitet".

28. travanj 2024 08:47