StoryEditorOCM
SportFINALE U SUBOTU

Kapetan Zadra Ive Ivanov: "Nadam se da ćemo nakon dvanaest godina konačno jedan trofej podariti našem gradu!" 

Piše Dražen Žura
14. veljače 2020. - 22:10

Sjajno ozračje na tribinama imao je Zadar na polufinalnom dvoboju sa Splitom, koji će se nedvojbeno "podebljati" na dvostruko veći broj u ogledu s Cibonom. Jedni i drugi željni su trofeja, Zadrani pak od 2007. godine, s njim i cijela Dalmacija, čekaju na trofej kao "ozebao sunce". Južnjački temperament s tribina trebao bi se sjediniti s igračima na parketu i tako objedinjeni dočekati  baš protiv "vukova". Ima li nešto draže nego slaviti u ogledu  u vječnom derbiju hrvatske košarke.

U utakmici u kojoj se zaboravljaju sve prethodne, jer svaka je posebna i malo tko može predvidjeti kojim će tijekom krenuti i kako će u konačnici završiti. U tome i jest draž i finala "Kupa Krešimira Ćosića", gdje su, očekivano,  u ovom trenutku, dospjela dva naša najbolja kluba.

- Napokon finale u Krešinom domu. Nadam se da ćemo nakon dvanaest godina konačno jedan trofej podariti našem gradu. Cibona je veliki rival i odličan protivnik tako da vjerujem da ćemo uz podršku naše publike svi zajedno slaviti i vratiti Krešu kući – veli Ive Ivanov, kapetan Zadra koji se nije previše zamarao taktičkim zamislima , više je kazivao o ozračju kakvo se očekuje na Višnjiku....Manje-više o njima sve znamo i čeka nas sigurno teška i neizvjesna utakmica. Svi su u svlačionici svjesni situacije i za koji klub igraju. Zadar je već 12 godina bez trofeja i znamo svi da je potreban taj trofej i gradu i navijačima i klubu. Zato se nadam da će  u finalu  pokazati svoje pravo lice – kazao je Ivanov.

Puno više o samoj igri, odnosno, o onome što očekuje od svoje momčadi  pričao je Danijel Jusup, trener Zadra koji je u najavi završnog turnira, otvoreno rekao: "Trofej je trofej". Što sve stoji na tom putu pokušao je prenijeti ne otkrivajući previše karte....

- Možemo očekivati jednu dobru košarku, fer i korektnu igru kao i fer i korektno navijanje. Mislim da je to obaveza sviju nas da se predstavimo u što boljem svjetlu kako igrači i stručni stožeri tako i navijači na tribinama – uvodno će Jusup koji u pravilu spušta loptu na zemlju....
- Igrači su u petak prijepodne imali slobodno kako bi se malo osvježili , popodne smo imali trening. Priprema je odrađena, igrače sam pokušao više odmoriti nego naprezati. Nema tu puno filozofije. Oni znaju sve o nama, mi znamo sve o njima. To su momčadi koje se odlično poznaju, a uvijek ima detalja koji mogu biti izuzetno važni. Prošlu utakmicu su nas dobro "isprašili" s 29 razlike u Draženovom domu ( ABA liga op.p.). Bili su tada bolji u svim segmentima igre i iz toga moramo izvući neke pouke kao što moramo izvući pouku iz polufinalne utakmice sa Splitom kad smo se u završnici opustili i košarka je takva igra da u jednom trenutku opuštanja možeš sve prosuti dobro što si radio do tada. Moramo biti koncentrirani od prve do posljednje minute protiv tako jedne kvalitetne momčadi kao što je Cibona – razmišlja Jusup koji nije skrivao ni zadovoljstvo viđenim upravo u tom polufinalnom meču protiv "žutih"

- Mislim da smo defanzivno, s energijom i fizikalijama bili dobri protiv Splita. Svidjelo mi se kako je to sve izgledalo. Da li će to biti dovoljno i protiv Cibone, ne znam. Moramo prije svega biti u obrani i u skok igri uvjerljivi ako mislimo stići do trofeja. Glavni cilj je spriječiti tu tranziciju Cibone gdje su izuzetno kvalitetni posebno preko Matica Rebeca i  Marka Ramljaka koji jako dobro i brzo prenose loptu. Moramo dobro trčati naprijed i nazad. Kad bi ispunili taj cilj onda bi sigurno mogli biti zadovoljni – zaključio je Jusup.

Finale se igra u subotu s početkom u 17.30 sati.

 

Marin Rozić, kapetan Cibone:
 

- Sretan sam što smo došli do finala i što sje Zadar u finalu. Nadam se prepunoj dvorani i dekoru kakav samo Zadar zna napraviti. Igrali smo dosta puta ove sezone i nema tu velikih nepoznanica. Zadar je u ove dvije utakmice pokazao da im je baš stalo. Izgledaju motivirano i jako dobro s puno samopouzdanja što će potvrditi da su Sonik i Split riješili nakon uvodnih minuta. Sigurno da nas večeras očekuje jedan rastrčan i samopouzdan Zadar. Što se tiče nas mi znamo kako igrati ovakve utakmice pred punim zadarskim tribinama, pogotovo u finalima. Znamo da nisu uzeli taj trofej jako dugo i da ćenjihova motivacija biti na strašnoj razini. Ali, i mi smo se spremili. Igrali smo s njima već jako puno puta, znamo da su favoriti pred svojom publikom i da cijeli grad očekuje njihovu pobjedu, no i mi to želimo isto tako da ćemo vidjeti kako će na kraju sve ispasti.

Ključni dvoboj na bekovskoj poziciji

ZADAR
Martin Junaković je kroz dvije utakmice prije finala pokazao najviše, pa se očekuje njegova jednako dobra partija, ako ne i bolje protiv Cibone. Svojim šutevima izvana, umije razbiti suparničku obranu, uz to ima dovoljno hrabrosti i vještine da se izravnim ulaskom u reket obračuna sa svojim čuvarima. Kod njega je bitno da od prve lopte krene snažno  u oba smjera, obrani i napadu. Onda ga se do kraja dvoboja može očekivati u punoj snazi, a takav je najpotrebniji momčadi.

CIBONA
Matic Rebec je praktički njihov "prvi motorin", igrač s podosta energije u sebi, zna dobro kreirati napade svoje momčadi, u obrani je britak, bezkompromisan. Jednako dobro razigrava suigrače na vanjskim pozicijama  i one koji se nađu izravno pod obručem. Nije nevažno istaknuti i Rebecovu preciznost, jer je kroz ovu  sezonu možda i najbolje partije pružao upravo protiv Zadra.

24. travanj 2024 13:15