StoryEditorOCM
SportDOMINIK MAVRA

Kapetan Zadra najavljuje početak nove sezone HT Premijer lige, u kojoj momčad ulazi kao favorit i kao aktualni vlasnik oba domaća trofeja!

Piše Dražen Žura
18. rujna 2021. - 12:30

Dominik Mavra, kapetan momčadi Zadra, uvodi nas u priču o novoj košarkaškoj sezoni koja je, jednako kao lani, prepuna izazova, uz uvjerenje kako Covid-19 neće biti velik suparnik. Uz Prvenstvo Hrvatske, odnosno HT Premijer ligu, bitno veći zalogaj je regionalna ABA liga, međutim ne smije se nikako zanemariti Kup Krešimira Ćosića.Na odmor ste otišli s dva trofeja u rukama, uz Krešin kup, nakon 13 godina stigao je naslov prvaka Hrvatske. Prošle sezone ste branili upravo trofej iz Kupa, međutim pred vama je obrana spomenute titule. Je li zbog svega značajniji pritisak na momčad i vas osobno?

- Ne vidim u tome pritisak, naprotiv, osvajanje trofeja kod nas je stvorilo iskustvo i mislim kako je to prednost u samom startu, jednako meni kao kapetanu, ali i ostalim momcima. Doista, mislim kako je lakše u sve krenuti s već spomenutim iskustvom, po meni, nekoliko koraka smo ispred konkurencije.

Može li se govoriti kako će tu konkurenciju činiti, realno gledajući, isti trio kao lani?

- Nema tu velikih nepoznanica, uz Zadar, na trofeje mogu računati Cibona i Split i nitko drugi osim spomenutih ne predstavlja značajniju opasnost. Sve će se rješavati u tom trokutu, baš kao i lani.

Neću o prognozama

Zadar će u novu sezonu krenuti sa svega tri nova igrača, stigli su Uroš Luković, Dario Drežnjak i Kevon Harris. Možete li ponuditi svoju ocjenu o suigračima?

- Ne bih se upuštao u bilo kakvu prognozu, jer stvari se znaju okrenuti u samo jednom trenutku i mislim da bi od mene bilo neozbiljno davati nekakve procjene o njima. Valja pustiti jedno vrijeme u natjecateljskom dijelu onda tek donositi nekakav sud. Svatko onaj tko se bavio košarkom dobro zna kako su pripreme jedno, a utakmice za bodove nešto posve drugo.

Jesi li možda bacio pogled u “tuđe” dvorište, kako bi vidio što su u prijelaznom roku napravili konkurenti?

- Nisam previše, međutim, turnir u Opatiji, koliko sam uspio vidjeti otvoreno kazuje kako Cibona može super igrati! Što se, pak, tiče Splita, oni su malo kasnili sa slaganjem momčadi, tako da ne mogu imati cjelovitiju sliku o njihovim mogućnostima, ali ne sumnjam da će se na vrijeme posložiti. Istina, sve je ispalo nekako čudno, ali to najbolje znaju na Gripama, zašto i kako dalje.

Odlaskom Veljka Mršića s klupe Zadra, je li izbor Ivana Perinčića njegovog pomoćnika donio nešto novo, odnosno, je li bilo nekih osobitih promjena u trenažnom procesu?

- Meni je sve to sjelo posve jednostavno, jer smo lani izgradili dobar odnos, tako da nije bilo nikakvih “trauma”. Nema nekih prevelikih noviteta, svi dobro znamo Perinčićev stil rada, tako da gotovo i nije bilo potrebno privikavanje, obzirom da ga veliki broj igrača poznaje, ne samo kao Mršićevog pomoćnika nego i čovjeka koji je samostalno vodio veliki broj utakmicu upravo iz razloga što je Veljko podosta vremena iz zdravstvenih razloga, zapravo posljedica koronavirusa morao biti odsutan.

Ljeto za rehabilitaciju

Sama činjenica da je Zadar uspio ostaviti igrače koji su osvojili dva trofeja i na vrijeme izborili ostanak u ABA ligi, nameće i odgovor kako je to dobar posao. Slažete li se?

- Nema nikakve dvojbe! Taj potez je nešto najbolje što nam se moglo dogoditi, ostala je jezgra momčadi, igrači koji su podnijeli veliki teret u osvajanju trofeja. Za mene je to vrijednije nego da se posegnulo za velikim promjenama i dovođenjem igrača u smislu “prometa”. Mislim da će nam zbog svega biti lakše krenuti u sezoni, jer ne zaboravimo kako se lani momčad povezala tek nakon 3-4 mjeseca! Tek onda smo krenuli igrati na način koji nam je donosio rezultate. Zato želim vjerovati da ćemo izbjeći lanjsko “zagrijavanje”.

Čim je završila sezona donijeli ste odluku kako ljeto želište provesti na rehabilitaciji, jer koljeno je tražilo odmor, na koncu izbjegnuta je i operacija koja se spominjala kao mogućnost. Koliko je takav rasplet pomogao?

- Praktički sam cijelo ljeto proveo u rehabilitacijskom ritmu uz lagane treninge, pa mi se nakon dugo vremena otvorilo da malo drugačije razmišljam o novoj sezoni. Ranije sam odmah po završetku sezone nastavljao gotovo pa u istom, ako ne i u žustrijem tempu odrađivati ulazak u ono što me očekuje. Ne smije se zaboraviti kako smo gotovo pa svi, ne samo ja imali problema s koronom, ali mene je dobro oplelo. I onda sam se iz takvog stanja, koje je doista bilo iscrpljujuće, morao uključivati u teške treninge. Znalo je biti i dana provedenih u samoizolaciji, tako da mi je mirnije ljeto bila nasušna potreba.

Upravo je ta istrošenost utjecala i na otkazivanje reprezentativnih akcija. Ali, valja odmah kazati kako je sve bilo u dogovoru s izbornikom Mršićem. Međutim, jedno je sigurno, opet možete očekivati poziv, a to zasigurno veseli?

- Nikad nije bilo upitno niti će ikad biti hoću li prihvatiti reprezentativni poziv, jer dres Hrvatske za mene je svetinja. Još jednom želim iskazati zahvalnost izborniku koji je imao sluha za moje potrebe, shvatio je situaciju u kojoj se nalazim. Ali sam uvijek spreman uskočiti u vlak u kojem sam bio.

Jako smo motivirani

Osvrnemo li se na pripremno razdoblje i odigrane utakmice, slijedi pitanje, koliko se moglo dobiti pravu sliku mogućnosti Zadra u novoj sezoni?

- Nikad se nakon odigranih pripremnih utakmica ne dobije stvarna slika, jer one dolaze nakon teških treninga iza kojih je umor velika stavka. Ali, ne želim kazati kako nisu određeni pokazatelj u smislu da možemo vidjeti na čemu se mora više raditi da bi momčad izgledala što bolje. Milijun drugih elemenata je bitnije od samog rezultata koje smo imali. O ishodu utakmice se vodilo najmanje računa, puno nam je važnije bilo dobiti informaciju što moramo ispravljati.

Na otvaranju HT Premijer lige, stiže momčad Zaboka koja je znala iznenaditi kad se to najmanje očekivalo. Početak natjecanja zna donijeti takve ishode. Jeste li spremni za start bez trauma?

- Nismo imali prigodu raditi “skauting”, to ćemo učiniti u vremenskom razdoblju do utakmice, ali mi se čini kako je Zabok na razini od prošle sezone, imali su promjene u stručnom stožeru i unutar momčadi. Ono što nas zanima jest činjenica da smo mi motivirani za prvu ovosezonsku natjecateljsku utakmicu.

Bolje se osjećamo kad su navijači iza naših leđa

Nakon one famozne pete finalne utakmice sa Splitom, publika se sada uz dopuštenje vraća na tribine, ali pod epidemiološkim mjerama. Koliko to znači za momčad?

- Daleko se bolje osjećamo kad iza svojih leđa imamo navijače, to nam puno znači, a to se moglo vidjeti upravo u finalnoj seriji za prvaka Hrvatske. Ne znam koliki je broj onih koji će prema zadanom epidemiološkom okviru moći doći na tribine, niti se želim previše uvlačiti u tu priču, međutim, volio bih da život pomalo vraćamo u normalu. Apsolutno, nismo ista momčad s publikom i bez nje!

Nemam ništa protiv Partizana na otvaranju ABA lige

Tjedan kasnije od PH otvaraju se vrata i regionalne ABA lige, u goste stiže beogradski Partizan, koji je uspio vratiti trenera Željka Obradovića, te posložiti momčad koja ima iznimnu kvalitetu. Je li pakleni ogled stiže u pravom trenutku ili bi bolje bilo da se nešto kasnije ide na dvoboj s njima?

- Veseli me ta utakmica i moje razmišljanje ide u smjeru kako je dobro da se igra odmah na otvaranje, vjerujem i uz veliki broj navijača. Tako ćemo odmah znati kolike su naše mogućnosti i gdje nam je mjesto ove sezone u ABA ligi. Partizan je nedvojbeno momčad koja se bez ikakvih problema može nositi s klubovima koji igraju u Euroligi.

19. travanj 2024 21:55