StoryEditorOCM
SportRASPISAN NATJEČAJ

KK Zadar traži sportskog direktora; Žilavec: "Naravno da natječaj nije krojen prema određenom kandidatu, svima su šanse podjednake!"

Piše DRAŽEN ŽURA
16. veljače 2022. - 13:20

KK Zadar traži putem javnog natječaja sportskog direktora, a u klubu je došlo do nezadovoljstva načinom na koji se javnosti predstavlja jedna posve uobičajena pravna radnja. Osobitu pozornost na sve o čemu se pisalo skrenuo je Željko Žilavec, direktor KK Zadar.

- Svi koji pozorno prate zbivanja u zadarskoj košarci, napose nakon promjene Nadzornog odbora kluba, da su željeli, mogli su uočiti naglasak o potrebi transparentnosti. Ne vidim onda nikakav valjani razlog da se Javni natječaj stavlja izvan konteksta upravo istaknute transparentnosti. Posve mi je nejasno zašto se isključivo govori o uvjetima, iako je bjelodano jasno da je riječ o našim očekivanjima. Dakle, želja nam je da se kroz ovakav vid poziva jasno kaže kako želimo dobiti najkvalitetnije kandidate - rekao je Žilavec.

Što mislite napraviti ukoliko se po prvotnim očekivanjima ne prijavi tako kvalitetan kandidat kakvog biste željeli vidjeti na mjestu sportskog direktora?

- Onda ćemo posegnuti za spuštanjem ranije postavljene “letvice”, zato i jesmo kazali kako su nam potrebne motivirane osobe. Pritom nikoga nismo eliminirali, naprotiv svima su vrata otvorena, mogu se javiti na natječaj, bilo da je riječ o prvoj ili drugoj verziji. Ukoliko netko od prijavljenih ne udovoljava naša očekivanja, odgovorno tvrdim kako svojim radom i svim drugim kvalitetama može nadomjestiti neki od detalja istaknutih u našim očekivanjima.

Koliko je istine u tome da se na ovakav način “iz igre izbacilo”, konkretno, Marka Popovića kojeg se u nekoliko navrata u javnosti spominjalo kao čovjeka od formata?

- Svima je poznato kako je Popović jedno vrijeme radio u ruskom Zenitu, što je po nama bila prava prigoda da s njim stupimo u ozbiljne razgovore vezano uz moguće planove rada u KK Zadar. Doista, s njim je obavljen razgovor na najvišoj razini, međutim, dobili smo jasan odgovor kako se on u ovom trenutku ne vidi u tome. Mi smo prihvatili njegovo mišljenje i cijenimo više nego konstruktivan razgovor. Nismo čak ni tražili pojašnjenje.

Jeste li natječaj “krojili” prema određenom kandidatu?

- Ja pitam za koga? Prema svemu navedenom u javnom natječaju, svi se imaju pravo prijaviti i svima su šanse podjednake. Tko bude imao najbolje reference, taj će dobiti iznimno važnu ulogu sportskog direktora što smo posve jasno istaknuli u pozivu.

Tko će u konačnici odlučivati o imenovanju sportskog direktora?

- Prema Statutu KK Zadar, kao direktor imam pravo imenovati sportskog direktora i sklapanje ugovora do pola milijuna kuna ili na rok od 18 mjeseci. Nadzorni odbor ima ovlasti predlaganja i biranja trenera kao i otkazivanja ugovora s istim.

Hoćete li posegnuti za pravima koja Vam daje Statut?

- Obzirom da je želja svih koji u ovom trenutku vode brigu o klubu, moj prijedlog, ovisno o broju kandidata i njihovim referencama, ću staviti pred Nadzorni odbor. I to radim isključivo radi transparentnosti.

Želite li odgovoriti na insinuacije, koje se nisu pojavile prvi put, kako je vaše mjesto direktora bilo “rezervirano”?

- Meni teče drugi mandat i oba puta su bili raspisani javni natječaji, dakle, svi su jednako kao i ja mogli pristupiti sa svojom kandidaturom. Što se tiče ostalih djelatnika u klubu, imamo dvije osobe koje su više od 25 godina u klubu i uredno te odgovorno obavljaju svoj posao - zaključio je Željko Žilavec.

'OČEKIVANJA' KK ZADAR OD KANDIDATA ZA SPORTSKOG DIRKETORA:

- Besprijekorno znanje engleskog jezika u govoru i pismu na temu košarkaške, pravne i poslovne tematike

- Minimalno obrazovanje SSS. Poželjno, ali ne presudno VŠS/VSS obrazovanje iz sportskog menadžmenta, pravne ili ekonomske struke

- Minimalno 5 godina radnog iskustva na poslovima sklapanja ugovora igrača te rada sa zastupnicima igrača iz svijeta košarke

- Minimalno 3 godine iskustva upravljanja u svijetu sporta

- Izražene organizacijske, analitičke, pregovaračke i komunikacijske vještine

- Čvrsti i korektni kontakti sa zastupnicima igrača te poznavanje materije

- Da kandidat nije kažnjavan te da se protiv njega ne vodi sudski postupak

- Da se kandidat u svojoj poslovnoj karijeri nije ogriješio o moralna načela pri obavljanju poslova koji se navode u pozivu

- Da imenovanjem sportskim direktorom Društva kandidat ne bi došao u sukob interesa

18. travanj 2024 13:03