StoryEditorOCM
SportNOGOMET U OBROVCU

Klub iz grada slavnih nogometaša posljednji je u najnižoj ligi, ali je po proračunskim izdvajanjima u samom vrhu!

Piše Zadarski.hr
20. studenog 2020. - 14:20

U Zadru se svake godine, nekako oko rebalansa gradskog proračuna, digne frka zbog obilatog financiranja KK Zadra i milijuna koji odlaze prema "arheološkim ostacima" slavnog kluba. Iz Obrovca smo dobili pismo jednog našeg čitatelja koje pokazuje da - Zadar nije usamljen slučaj! Pismo donosimo u cijelosti.

U Zadarskoj županiji imamo 23 nogometna kluba čiji se seniorski sastavi natječu u različitim ligama. Najuspješniji, Hrvatski vitez iz Posedarja i Primorac iz Biograda, natječu se u 3. HNL, imamo 14 klubova u Prvoj županijskoj ligi i 7 klubova u Drugoj županijskoj ligi.

Nevjerojatno, ali istinito, nakon prvog kruga utakmica, NK Zrmanja iz Obrovca je bila najneuspješniji nogometni klub Zadarske županije i nalazila se na zadnjem mjestu Druge županijske nogometne lige sa samo 4 boda iz 6 utakmica.

Ova činjenica začuđuje iz najmanje dva razloga:

-NK Zrmanju operativno vode zamjenik gradonačelnika Obrovca, Slobodan Jurjević, kao predsjednik Kluba i Marin Klanac u ulozi trenera seniorske momčadi, što je vjerojatno razlog da NK Zrmanja ima, za današnje prilike, nevjerojatno veliki proračun. Tako, u 2019. godini obrovački nogometaši su iz gradskog proračuna dobili 325.000 kuna, po čemu ispada da malo ''deblji'' proračun imaju samo: HNK Zadar, HNK Primorac iz Biograda i HNK Velebit iz Benkovca.

-Ako konstatiramo da ovi klubovi imaju po 7-8 natjecateljskih kategorija dok NK Zrmanja ima samo seniore, te ''papaline'' i ''tiće'', koji se uglavnom financiraju roditeljskim trudom i članarinom, ispada da NK Zrmanja najviše novca troši na seniorsku ekipu u cijeloj Županiji.

-Uz to i MNK Kruševo, sa 100.000 obrovačkih proračunskih kuna, je malonogometni klub s daleko najboljim proračunom od svih takvih klubova u Zadarskoj županiji.

NK Hrvatski vitez iz Posedarja za 8 natjecateljskih kategorija potroši 200.000 kuna iz općinske blagajne, NK Podgradina 100.000 kuna, NK Arbanasi 226.000 kuna, Hajduk iz Pridrage 87.500 kuna, dok je NK Zrmanja, uglavnom za seniore, u 2019. godini, potrošio 325.000 gradskih proračunskih kuna i još MNK Kruševo dodatnih 100.000 kuna.

-Pored toga, niti NK Zrmanje niti MNK Kruševo nema u medijima niti možete saznati bilo što o radu tih obrovačkih klubova. Nemaju web stranice, a na Facebooku postoje samo informacije o aktivnostima ''tića'' i ''papalina''. Naravno da Uprava Kluba u zadnjih 5 godina nije privukla niti jednu donatorsku kunu.

-Obrovac je u široj javnosti percipiran kao ''grad nogometaša''. U njemu su rođeni ili iz njega ponikli neki od najuspješnijih hrvatskih nogometaša. Najznačajniji su: Luka Modrić, Dado Pršo, Damir Desnica i Ferante Colnago, nogometni internacionalac i reprezentativac Kraljevine Jugoslavije.

Danas u Obrovcu živi baka Luke Modrića, stric i tetka Dade Prše, te mama Damira Desnice. Međutim, danas u Obrovcu nemate nikakva spomena o vezi grada na Zrmanji sa ovim i mnogim drugim poznatim i priznatim nogometašima i sportašima, a zbog čijeg spomena bi gostujućim igračima u Obrovcu trebala klecati koljena.

Na žalost, umjesto po nogometašima, Obrovac je poznat kao depresivan grad s očajnom demografskom slikom, sinonim za promašene investicije. Po svoj prilici, uskoro, zadarsko odlagalište smeća!

01. svibanj 2024 17:00