StoryEditorOCM
SportZADRANIN U MADRIDU

Kraj muka desnog beka vatrenih: Vraća se Šime Vrsaljko! Evo kada bi mogao biti potpuno zdrav i na raspolaganju Zlatku Daliću

Piše SN
22. studenog 2020. - 19:46

U kampu Atletico Madrida, kako su zamijetili i kroničari, Šime Vrsaljko je napokon “izvirio” na travnjak. Nakon posljednje od tri atroskopije koje je morao obaviti u 2020. godini, hrvatski reprezentativac je po liječničkim preporukama pripremao koljeno za novi povratak na teren prije svega jačanjem mišića koji ga “održavaju”.

Sasvim je logično da svi, kako Vrsaljko tako i zdravstvena služba, ne žele ništa prepuštati slučaju. Tijek oporavka ide za igračevu želju što ranijeg povratka igranja sporije, ali za hodogram rehabilitacije točno po programu. Što znači da je Vrsaljko nakon temeljnog rada na jačanju noge i pripremu mišića za nove trening napore, iz fitnesa napokon sredinom prošlog tjedna prešao na travnjak. To je podrazumijevalo lagano tehniciranje s loptom i umjereno trčanje. Svakim danom postupno se pojačava intenzitet i kako nam je sam igrač kazao, nalazi se pri kraju (i) ove rehabilitacijske faze.

Kada možemo očekivati da bi se Vrsaljko mogao vratiti utakmicama? Kako su najavili liječnici Atletica Diego Simeone bi mogao imati drugog desnog beka na raspolaganju sredinom ili u finišu prosinca. Argentinski trener jedva čeka da se Vrsaljko oporavi i priključi momčadi jer je ostao samo na jednom desnom beku, Englezu Kieranu Trippieru. S obzirom da su natjecateljski ritmovi madridskog kluba vrlo intenzivni logično je da se Trippier maksimalno troši, a da mu je trenutačna alternativa igrač mlade momčadi. Što znači da 20-godišnji Sanchez iz B momčadi sjedi na klupi kao nužna opcija.

Kada je netom prije nego se Vrsaljko opet zaustavio zbog ozljede odlučio dati zeleno svjetlo prodaji Kolumbijca Ariasa, Diego Simeone je pokazao da mu je 28-godišnji Zadranin važan igrač. Po mišljenju madridskih kroničara Vrsaljko je bio tretiran kod Simeonea i bolje od Trippiera, bez obzira što se Englez do sada pokazuje u dobrom svjetlu. Argentinca je iznimno dojmilo kako se Vrsaljko početkom godine stavio na raspolaganje nakon dugog oporavka, ali i prije nego je realno mogao biti potpuno spreman za igru i, primjerice, superzahtjevne dvoboje s Liverpoolom.

Vrsaljko se svjesno upustio u rizik, ali je odigrao odlično, k tome iskazavši iznadprosječnu borbenost i temperament. To je za Diega Simeonea presudan pristup, i u svom kadru želi imati samo karakterne tipove koji se podređuju interesu kolektiva, te su spremni na žrtvu.

Simeone je sada svjestan da ne smije biti požurivanja, nego strpljenja i da se jednom po povratku Vrsaljko ustali u momčadi i igra u kontinuitetu. Da trener i klub to očekuju uskoro možda najzornije ukazuje izostanak bilo kakvih vijesti da Atletico gleda nova rješenja za desni bok, a kakvih transfer glasina ima oko drugih pozicija u momčadi.

Koljeno je riješeno

Kako Vrsaljko govori, njegove tegobe s koljenom su klinički riješene, sada je samo nužno da se pripremi za najveće napore, odnosno postupno vraća u formu sa što manje uobičajenih prepreka tipa istegnuća mišića. Taj proces svakako neće biti zgotovljen unutar mjesec-dva dana, ali za sredinu siječnja bilo bi logično da je Vrsaljko fit. Koliko će tada igrati, odnosno koliko će mu trebati da uhvati ritam utakmica, teško je reći. To je individualno za svakog igrača. Vrsaljko je, doduše, u tome do sada bio prilično uspješan jer se vraćao fizički u optimalnom stanju, ali su ga tegobe koljena i infekcija zaustavljale.

Teško je reći hoće li Vrsaljko već biti u formi, ali svakako bi trebao biti na raspolaganju Daliću za kvalifikacijske oglede za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2020. godine u ožujku sljedeće godine. Što znači da ga sigurno možemo očekivati spremnog za početak Europskog prvenstva u lipnju. Ukoliko kontrolna reprezentativna etapa za Vrsaljka u ožujku ne bi bila po željama to bi već bio znak problema za Dalića i reprezentaciju, ali pogotovo za samog igrača, čija kalvarija traje praktično dvije i pol godine.

Valjda je i u ovoj pandemijskog 2020. godini, u kojoj je preležao i koronavirus, zatvoren krug te muke.

-61 utakmicu odigrao za Atletico uz jedan gol i osam asistencija

-45 nastupa je do sada skupio za hrvatsku reprezentaciju

-18. studenoga 2018. posljednji nastup u dresu Vatrenih

20. travanj 2024 06:14