StoryEditorOCM
SportPRVENSTVO HRVATSKE

Kraljevski grad Nin počašćen ‘kraljevskom promocijom‘ rukometa na pijesku

Piše Robert Zorić
5. lipnja 2023. - 17:47

Tomislav Ćurko, dogradonačelnik Grada Nina prigodom ceremonije dodjele nagrada na turnira Nin – OPEN u rukometu na pijesku zahvalio se svim sudionicima „što su kraljevski grad Nin na kraljevski način počastili prezentacijom i promocijom ovog atraktivnog i za Hrvatsku, u svjetskim okvirima vrlo trofejnog sporta“.

Tako je ninska plaža Ždrijac sa svojim igralištem za pjeskaške sportove, po prvi put bila domaćin jedom od četiri turnira iz serije za Prvenstvo Hrvatske u rukometu na pijesku. Dva dana najbolji hrvatski rukometaši i rukometašice na pijesku, inače višestruki svjetski i europski prvaci, na najbolji mogući način predstavili su ovaj sport.

Radionica za najmlađe

Osim što su u dva dana odigrali 35 utakmica na vrlo visokoj razini u seniorskoj kategoriji, organizatori iz Hrvatskog rukometnog saveza i Akademskog kluba rukometa na pijesku Zagreb, izuzetno su zadovoljni odazivom najmlađih na radionici za najmlađe. Sudjelovalo je oko 30-ak djece koji su se po prvi put upoznali sa pravilima rukometa na pijesku te su odmah potom iskazali i veliko zanimanje za ovim sportom. Ujedno, ovaj turnir za pripreme su iskoristili i članovi muške i ženske juniorske reprezentacije, za nadolazeće Europsko prvenstvo koje će koncem lipnja održati u Turskoj. Oni su nastupili na turniru u svojim kategorijama, i zanimljivo obje su reprezentacije završile na četvrtom mjestu.

Predstavili se i seniori RK Zadar 1954

Što se sportskog djela tiče, sudjelovalo je devet ekipa u muškoj te četiri u ženskoj konkurenciji. I to iz Dugog Rata, Kaštela, Splita, Zagreba, Dubrave, Sesveta, Čakovca, Slavonskog Broda a pozivnicu su na odličan način iskoristili i domaćini – po prvi put su zaigrali i seniori Rukometnog kluba Zadar 1954. U konkurenciji sa puno jačim i uigranijim protivnicima Zadrani su uspjeli upisati jednu pobjedu. Za RK ZADAR 1954 su igrali: Leon Goldner, Dominik Jurišić, Luka Knežević, Mihael Marić, Andrija Prtenjača i Ivan Rančić.

Dvostruki trijmuf BHC Zagreb

Ninska plaža Ždrijac u lijepom će sjećanju ostati članovima Beach handball club Zagreb, koji su u muškoj i ženskoj konkurenciji osvojili prva mjesta. I to nakon vrlo kvalitetnih i uzbudljivih finalnih utakmicama. Rukometaši BHC Zagreb do trofeja su došli pobjedom 2:1. I to kroz raspucavanje, nakon što je poslije dva poluvremena ishod bio neodlučan – 1:1 u setovima. Igrači BHC Zagreb slavili su na svi tri odigrana turnira. BHC ZAGREB: Stjepan Babić, Fran Cvjetičanin, Antonio Fabek, Noa Klarić, Sebastijan Lučić, Patrik Mataić, Leon Miliša, Patrik Pavlović, Antun Starešina. Treće mjesto u muškom djelu Nin OPEN-a pripalo je najstarijem klubu rukometa na pijesku u Hrvatskoj – White Boysima iz Kaštela, koji ove godine obilježavaju 20 godina postojanja.

Predstavili se brojni reprezentativci

Djevojke BHC Zagreb, u Ninu su rezultatom 2:0 u setovima zaustavile ekipu BHC Dubrava, koja je do sada slavila na oba održana turnira, onom u Zaprešiću i Novalji. Tako će odluka o prvaku u ženskom djelu turnira pasti na posljednjem četvrtom turniru Zagreb OPEN. Igrači BHC Zagreb slavili su na svi tri odigrana turnira. BHC ZAGREB: Danijela Bolfek, Barbara Brdovčak, Franka Gvardiol, Anja i Lea

Haramina, Carolina Ivić, Anja Jambrešić, Antea Martić, Tia Robida, Valentina Zver. U oba finala predstavili su se članovi reprezentacije Hrvatske, kako u muškoj, tako i ženskoj reprezentaciji, koje do kraja ove godine očekuje nastup na tri velika natjecanja.

Sportska televizija prenosila uživo

Finalne utakmice u obje konkurencije gledatelji su mogli pratiti u izravnom TV prijenosu na Sportskoj televiziji. U dogovoru domaćina iz Grada Nina i Nin turizma te organizatora iz HRS-a i AKRP Zagreb postojeći teren za rukomet na pijesku ovoga će ljeta ostati na ninskoj plaži Ždrijac za dodatnu popularizaciju ovog vrlo atraktivnog sporta.

19. travanj 2024 08:29