StoryEditorOCM
SportLEGENDA ŽIVI

Krešo Ćosić povezuje kontinente: prijateljsku utakmicu odigrat će KK Zadar i Brigham Young, dva kluba zadarskog košarkaškog velikana

Piše Zadarski.hr
14. kolovoza 2023. - 14:50

Brigham Young University i KK Zadar, momčadi koje su obilježile život i karijeru jednog od najvećih europskih košarkaša svih vremena Krešimira Ćosića, odigrat će u srijedu 23. kolovoza na Višnjiku, u dvorani koja nosi njegovo ime, prijateljsku utakmicu kojom će još jednom oživjeti sjećanje na ovog velikog košarkaša i čovjeka.

Utakmicu su u press dvorani na Višnjiku danas najavili veliki Krešini prijatelji i suradnici Vlado Vanjak i Mišo Ostarčević, njegova kći Ana Ćosić Pajurin te uime KK Zadar trener Danijel Jusup, sportski direktor Denis Pleslić i kapetan Marko Ramljak.

BYU sljedeće sezone igra u najboljoj sveučilišnoj diviziji koja ima 14 momčadi, a u zadnjih 25 godina konstantno se nalazi u američkom vrhu. Pitanje je bi li sveučilište ikada stiglo na tu razinu da nije bilo Kreše, koji je zaigrao istovremeno s otvaranjem nove dvorane te je te godine kao prvi stranac izabran u najbolju momčad All-Amercans. U svojoj europskoj turneji željeli su posjetiti Zadar, a kako se uskoro vraćaju u SAD KK Zadar je pristao na odigravanje utakmice u kolovozu, kada inače provodi bazične pripreme.

- Zahvaljujem treneru Jusupu koji nam je izašao ususret pristajući na igranje u ovom terminu. Vjerujem da će njihov dolazak i činjenica da žele obići dvoranu, njegov spomenik, koš, biti jedan dobitak za grad, istaknuo je Vanjak.

Krešina kći Ana rekla je kako njegovo ime i danas otvara vrata svim Hrvatima u Utahu, što znači da njegova legenda živi i prenosi se generacijama. U Zadru će posjetiti i košarkaški kamp Krešimir Ćosić, kako bi vidjeli kako se trenira s djecom, obići će dvoranu i gradske znamenitosti, upoznati se s gradom u kojem je ponikao. Nekoliko detalja iznio je i Ostarčević, koji je krenuo Krešinim stopama i igrao na istom sveučilištu.

- U Provu Krešino ime znači jednako što i u Zadru, njegovi tragovi i dalje su prisutni te su sa sveučilišta Brigham Young imali veliku želju posjetiti Zadar. Zbog strogih propisa oni prije početka svoje sezone 15. studenoga smiju odigrati samo 6-7 utakmica, željeli su jedan dio tog bonusa odraditi ovdje, rekao je Ostarčević.

S Krešom ili njegovom ostavštinom susreli su se predstavnici KK Zadar na konferenciji: Pleslić kao mladi igrač u kampovima mladih reprezentacija bivše države, Jusup kao suradnik kluba kojega je Krešo prvi zaposlio, a čak je i Ramljak istaknuo poveznicu koja je nastala dugo nako njegove smrti.

- Kad sam stjecajem okolnosti došao kod brata 2011. godine, dok je on igrao za Borik, dobili smo priliku iznajmiti stan u kojemu je Krešo živio u Velebitskoj ulici. Ne samo to, ja sam u svim klubovima, osim u Zadru gdje je umirovljen, nosio broj 11, i to zbog oca, koji je taj broj nosio. Ali kako je moj otac zapravo nosio taj broj po uzoru na Krešu, ispada da i ja, kad mogu, nosim njegov broj, otkrio je Ramljak.

Trener Jusup dugo je surađivao s Krešom. Od svih savjeta i znanja koja je od njega dobio, istaknuo je, najvažniji je bio ljudski odnos prema igračima i suradnicima.

- Moja misija je da se taj Krešin altruizam vidi na momčadi kada je u dvorani, autobusu, hotelu, gdje god se nalazimo. Želim da ovi mladi ljudi nauče kroz košarku kako trebaju pomoći drugome, dodati mu ako je u boljoj poziciji. Mislim da je njegov prijatelj Tanjević najbolje sažeo tu životnu filozofiju: „Krešo je puno davao, a malo tražio“. Takav je bio i u igri i u životu, istaknuo je Jusup.

Utakmica počinje u 19 sati, a ulaznice će se prodavati po simboličnoj cijeni od 2 eura.

27. travanj 2024 15:45