StoryEditorOCM
SportČLAN UPRAVE

Krševan Santini: Odluka da se ne izglasa preoblikovanje za spas HNK Zadar je ništa drugo nego - tragedija!

Piše Ivica Gjergja
11. srpnja 2022. - 18:24

Nakon što je nedavno i sama predsjednica HNK Zadra pohvalila rad člana uprave Krševana Santinija, inače nogometnog vratara NK Lokomotive, porazgovarali smo s njim o situaciji u HNK Zadru. Zna se da je Krševan velikog senzibiliteta, kako za klub u kojem je ponikao, tako i za Grad u kojem se rodio. Iz Zagreba u kojem živi s obitelji, svim srcem slaže kockice u klubu koji ima za cilj vratiti zadarski nogomet na razinu nekadašnjih velikih uspjeha.

Kakvo je stanje u klubu? Jeste li zadovoljni učinjenim u protekloj sezoni koju ste „izvukli“ bez podrške Grada Zadra?

- Kad sagledam cjelokupnu situaciju, moram biti zadovoljan. Klub u sezoni 2021./2022. godine od Grada Zadra nije dobio financijsku podršku, tako da smo budžet punili preko sponzora, donatora, članova i marketinga te koristim prigodu da se svima zahvalim. Grad je vlasnik sportske infrastrukture na kojoj igramo i treniramo, a na račun Kluba nisu uplaćena sredstva za održavanje. Da apsurd bude veći, na Bagatu i na Stanovima treniraju i drugi klubovi, čak ne samo nogometni. Svi u klubu su pokazali visoku razinu tolerancije na stanje u kojem se HNK Zadar nalazi i to je ona unutarnja snaga koja nas, uz široku podršku koja bi se trebala dogoditi u budućnosti, može odvesti visoko. - za početak će Santini.

Podrška Gradskog vijeća je izostala, na zadnjoj sjednici nije izglasana odluka o preoblikovanju. Kako gledate na navedenu situaciju?

- Prije godinu dana na sjednici Gradskog vijeća na kojoj sam sudjelovao aktivno, još sam mogao razumjeti stajališta vijećnika i prihvatiti da ih pojedine stvari sprječavaju da daju podršku. Trebalo je dokazati da Klub ima zdrave temelje, da se radi transparentno i pošteno te da se ostvaruju zacrtani ciljevi. Ali, danas nakon sezone u kojoj se Grad ponašao kao da HNK Zadar ne postoji, u kojoj su se pioniri i kadeti plasirali u 1. HNL, juniori osvojili prvenstvo Dalmacije, a seniori sa smanjenim budžetom osvojili najveći broj bodova na proljeće i afirmirali mlade igrače, donijeti odluku da se ne izglasa preoblikovanje koje ostavlja mogućnost za spas Kluba je ništa drugo nego nerazumno - tragedija. U konačnici, odluka o preoblikovanju se nije trebala dogoditi, ali se moralo predložiti alternativno rješenje.

Posebno frustrira činjenica da se pojedini vijećnici nisu niti pripremili za sjednicu, pa su raspravljali o pozajmici od prije dvije godine i budžetu koji je već raspravljen prethodnu godinu. Dio vijećnika ne zna niti rang u kojem nastupaju seniori, niti percipira razliku između uloga koje imaju prva momčad i Škola nogometa i kakvo značenje ima nositelj kvalitete za zadarski nogomet. Apostrofiranje plaće bivšeg predsjednika Damira Kneževića nakon što mu je istekao ugovor, a prethodno sve jasno komunicirano prema javnosti, za sobom povlači samo jedan zaključak da se HNK Zadar koristi kao sredstvo za politički obračun.

Pojedini vijećnici ne vide ili ne žele vidjeti djecu koja nakon pobjede pjevaju pjesme svom Klubu i Gradu i ljube dres s imenom Zadar. Za pojedine gradske vijećnike HNK Zadar nije zadarska sportska institucija u kojoj trenira i igra 250 djece i seniora, radi 15-ak trenera i zaposlenika koji svaki mjesec čekaju zasluženu plaću, nego se Klub političkim naočalama provlači kao HDZ tvorevina. Ilustracije radi, u Klubu danas na odgovornim funkcijama ne postoji politički aktivna osoba ili ona koja je došla preko politike, osim delegata u Skupštini koja se saziva jednom godišnje, a u koju mogu ući svi oni članovi koji podnesu zahtjev IO HNK Zadra.

Smatram se sportašem, kao i svi u Klubu i svima su sportski motivi u kojima je HNK Zadar na prvom mjestu ispred svih političkih razlika, kazuje Santini i dodaje kako je stvarnost jednostavna: HNK Zadar je nogometni klub vezan za Grad Zadar i njegove građane, zauzeo je poziciju nositelja kvalitete u kojemu se razvijaju djeca i seniori koji u Gradu Zadru i regiji odskaču kvalitetom i kao takvi predstavljaju svoj Klub i Grad na svim natjecanjima. Usprkos političkoj i egzistencijalnoj krizi HNK Zadar je protekle sezone puno puta slavio, posebno u Školi nogometa.

Što biste posebno izdvojili?

- U prvi plan bih definitivno stavio plasman pionira i kadeta u 1. HNL, što je ostvareno godinu ranije od planiranoga. Radi se o perfektno složenoj i odrađenoj sezoni naših trenera Zorana Erlića i Ante Morića i njihovih momaka koji zaslužuju pohvale i čestitke. Po dolasku u klub sam naglasio da ćemo „našu kuću“ graditi od temelja, a to je Škola nogometa gdje ulažemo najviše. U budućnosti trebamo ostvariti stabilnost i dugoročnost. Puno smo dobili s ovim rezultatom koji nas gura da radimo još više, ali nas i obvezuje da igračima stvorenim u našoj školi osiguramo prostor i prigodu u budućnosti. Juniori su bili jako blizu ostvarenju istog cilja, ali nas je u ovoj kategoriji pogodio manjak igrača, što je produkt ranijeg odlaska mladih igrača iz Zadra, ali i propusta u selekcijama i doselekcijama koje su se događale u ranijim razdobljima.

Sviđa mi se na koji način radi voditelj Škole nogometa Krešimir Gojun sa suradnicima, što je vidljivo i u nižim kategorijama koje nisu toliko medijski eksponirane jer je razvoj mladih igrača ispred rezultata. Kontinuitet dobrog rada će podići sustav i ambicije škole nogometa koje će gurnuti prvu momčad prema višim rangovima. U Klubu se nitko neće zadovoljiti postignutim, nema opuštanja, ako želimo nastaviti rasti moramo ulagati u Školu nogometa, prvenstveno u uvjete za rad i stručne kadrove.

Prva momčad nije na kraju došla do ostvarenja cilja. Zašto nećemo gledati HNK Zadar u novoformiranoj Drugoj nogometnoj ligi?

- Na kraju jesenske polusezone u kojoj smo provodili proces stabilizacije i završili na 10. mjestu te nakon što nismo dobili podršku Grada za 2022. godinu uslijedila je orijentacija na mlade igrače. Napustila su nas tri kvalitetna igrača – Blažević, Begonja i Majić, doveli smo iskusnog Jordana, nekoliko mladih povratnika i igrača iz juniorskog kadra. U takvoj situaciji smo ostali kratki za dva boda, izgubili plasman za kvalifikacije u „sudačkoj nadoknadi“ i završili na 4. mjestu iako smo ostvarili najbolji rezultat u proljetnoj polusezoni, što je znak da idemo dobrim putem. Trener Želimir Terkeš je dao veću prigodu mladima i sasvim je logično da su se teže osvajali bodovi na gostujućim utakmicama.

Ljut sam na HNS i način kako je provedeno licenciranje pošto su se kriteriji mijenjali u odnosu na početak sezone. S druge strane, kad se već uvodi Druga nogometna liga (3. rang) ne vidim da se stvari rade strateški i u interesu hrvatskog nogometa gdje bi se natjecale sredine koje imaju uspješne Škole nogometa, veliki broj djece, struku u koju ulažu i perspektivu koja im omogućuje napredak do samog vrha.

Uzgred, član uprave HNK Zadra zadužen za struku podsjeća na nelogičnost da uvijek izvise klubovi koji novac ulažu u mlađe uzraste, a rezultatski profitiraju oni koji nakrcaju prvu momčad koja puca iskustvom, a ujedno je bez perspektive. HNK Zadar je u tekućoj sezoni po plaćama za prvu momčad bio 8.-9. momčad u 3. HNL Jug, s 23 igrača iz Zadra i okolice, a takav trend će se nastaviti i ubuduće.

U kojem smjeru će ići prva momčad s obzirom da vas u novoj sezoni čekaju suparnici iz prošle sezone?

- Pozicionirali smo se bez obzira na rang. Klub će prigodu dati „zadarskoj dici“, mladima koji pokazuju perspektivu. I dalje će se kostur momčadi sastavljati od iskusnijih igrača, za mlade imamo plan razvoja prema kojemu će dobivati prigodu. Pokušavamo animirati igrače koji su ranije napustili Zadar da se vrate, ali jako puno je faktora koji utječu na konačni epilog. Financijski im ne možemo ponuditi koliko vrijede, ali kod većine u razgovoru vidimo da imaju "zadarsko srce“ i žele pomoći.

Planiramo dovesti nekoliko igrača na pozicijama koje su deficitarne da ih popunimo iznutra. Teško je reći možemo li biti konkurentni za vrh, ali nismo u situaciji da možemo financijski pratiti konkurenciju, posebno ne u situaciji novih rezanja troškova nauštrb prve momčadi u korist škole nogometa.

Pioniri i kadeti će igrati 1. HNL što je izvrstan uspjeh. S kakvim se ambicijama ulazi u novu sezonu kada govorimo o Školi nogometa?

- Pioniri i kadeti će imati bolji podražaj za razvoj. Ne zanima nas rezultat, nego isključivo dobar rad i profiliranje igrača koji će u konačnici obući dres zadarskog prvotimca. Kadeti koji su izborili 1. HNL su u novoj sezoni juniori i najpotentniji će ići na trening i eventualno igrati utakmice s prvom ekipom. Dio njih se pokazao igračima na koje se ozbiljno može računati i u koje se isplati ulagati, što se podudara s politikom Kluba koji primarno želi prigodu dati „zadarskoj dici“. Juniori će i u idućoj sezoni pokušati ugrabiti kvalifikacije za 1. HNL, jer Zadar mora uvijek imati naglašene rezultatske ambicije.

U nižim kategorijama smo orijentirani na odgoj, igru i razvoj te dobru pripremu da igrači u statusu mlađih pionira u natjecanja uđu psihički i fizički spremni, ali bez pritiska bilo kakvog rezultata. Nastojat ćemo i dalje ulagati u Školu nogometa na svim razinama, od uvjeta za rad do stručnih kadrova. S ciljanom i namjenskom podrškom Grada u navedenom segmentu uopće ne sumnjam da bi školu nogometa približili nivou kakav imaju najbolji prvoligaši.

Želja mi je da HNK Zadar uistinu bude klub svog Grada i da Grad Zadar čvrsto i neupitno stane iza Škole nogometa. Ukoliko Grad stane iza Kluba i podrži školu nogometa, preoblikovanje se može pokrenuti kada pronađemo adekvatnog investitora, a do tada ćemo sredstva za prvu momčad tražiti kao i do sada na tržištu. Jako je bitno da u interesu svih dionika donesemo najbolju odluku za Klub, koja bi se trebala donijeti konsenzusom.

Poruka za kraj?

- Zadarska županija nikada neće oskudijevati nogometnim talentom, malo koje područje u ovom dijelu Europe ima takve predispozicije kao što su položaj, klima i prometna povezanost. Podrška Grada Zadra i prepoznavanje velikog potencijala od strane investitora vrlo brzo može HNK Zadar podići na najviši nivo. Svi koji sada rade u klubu i pomažu izvana uvjereni su u uspjeh i šalju zamolbu onima koji imaju odgovornost prema našem Klubu da nas, ako nam ne žele pomoći, barem ne guraju u provaliju.

27. travanj 2024 21:12