StoryEditorOCM
SportARAMIS NAGLIĆ

Legenda je Žutih i Zadra, evo na čijoj će strani biti njegove emocije u nastavku južnjačkog finala: "Ako Zadar želi zadržati titulu, morat će..."

Piše Frane Vulas/SD
29. svibnja 2024. - 17:02

Aramis Naglić u ranijoj je fazi igračke karijere nastupao za Split, tadašnju Jugoplastiku/Pop 84. Sa „žutima” je, između ostalog, u dva navrata osvajao i naslov prvaka Europe. U kasnijoj fazi igračke karijere nosio je i dres Zadra, s njim osvojio i prvi klupski naslov prvaka Hrvatske te 2005., u 41. godini. A zatim je godinu i pol i sjedio na klupi kluba iz Višnjika. Pred dva splitska ogleda „dva njegova kluba” u finalu doigravanja Favbet Premijer lige u srijedu i petak, u koja se ulazi sa skorom 1-1, aktualni izbornik reprezentacije Slovačke nam je rekao:

- Moj prvi dojam koji sam stekao nakon prve dvije utakmice jest da Split izgleda malo manje potrošen, svježiji. To može biti prednost pred oglede na Gripama. Zadar se puno troši. Već se momčad puno potrošila nastupajući u ABA ligi i to se vidi. Bit će vrlo interesantno vidjeti kako će momčadi izgledati u ove dvije utakmice.

Treći susret se igra u srijedu navečer na Gripama (20 sati). Kome dajete prednost pred taj sraz?

- Nezahvalno je bilo što prognozirati. Ako gledamo cijelu sezonu ukupno, dao bih blagu prednost Zadru. Međutim, ovo je finale i može otići na bilo koju stranu. Zadar izgleda stabilniji, momčad je posloženija, duže je zajedno u sličnom sastavu i s istim trenerom. Trener Jusup je jako dobro vodi već dvije godine. Prava je rijetkost u novije vrijeme da je momčad toliko na okupu, često se mijenjaju rosteri. Posebno su dobri i mirni u završnicama, kada se susret lomi, kad je tzv. „clutch time” – kazao je Riječanin Naglić.

image

Aramis Naglić kao trener Vienne

Nikša Stipaničev/Cropix

Zadar izgleda potrošeniji

Ove sezone Zadar je dominirao u ogledima sa Splitom?

- Split je u pravilu teško igrao protiv Zadra, ali finale je finale. Zadar se dosta potrošio kroz ABA ligu, što se vidjelo i u završnici tog natjecanja. U završnici domaćeg prvenstva odradili su to sve uglavnom na rutinu, rotirajući igrače, zbog toga što su protiv tih protivnika to mogli, ali vidio se i mentalni pad. Trener Jusup je na to upozoravao. Nije ih išlo tu prvu utakmicu, nedostajalo je energije i što se kaže, tresnuli su o pod – kazao je Naglić.

No, u drugom susretu je Zadar stigao do uvjerljive pobjede i izjednačenja. Kako gledate na konačan rasplet borbe za naslov prvaka?

- Sigurno nas na Gripama očekuje jako dobra atmosfera. Split dugo nije osvojio naslov prvaka, to jako želi, a nakon „breaka” ima priliku doći do titule u dvije splitske utakmice. No, minimalnu prednost bih ipak dao Zadru – procijenio je Naglić.

Naglić je naglasio veliku ulogu Borisa Tišme u tome što je Split konkurentan Zadar u finalnoj seriji.

- Split je s Tišmom dobio „size”. Lani je Zadar u svakoj međusobnoj utakmici spuštao lopte pod koš, igrao leđima košu, vraćao povratne lopte... Tišma je tu odradio veliki posao. Očekujem i od Božića da energetski da još više. Morat će Zadar dati 100 posto ako želi zadržati titulu.

image

Aramis Naglić u vrijeme dok je bio trener Zadra

Nikša Stipaničev/Cropix

Zadru ‘break‘ donosi titulu

Splitov hendikep je što zbog pravila o samo dva stranca koja istovremeno mogu biti na parketu, ne mogu zajedno u igri biti sva tri Amerikanca Shorter, Sullivan i Funderburk.

- To je svakako određeni problem, ali sreća za Split je što su dvojica (Sullivan i Funderburk, nap.a.) praktično na istoj poziciji. Zadar je čvršći, kvalitetniji i stabilniji, ali Splitu je domaći teren šansa. Moraju Splićani dati sad sve od sebe. Ako dobiju Zadrani jednu utakmicu u Splitu i vrate seriju u Višnjik, mislim da su onda šanse Splita minimalne – vjeruje Naglić.

S obzirom na to da ste branili boje oba kluba, na čijoj će strani biti vaše simpatije?

- Veliki dio karijere i života proveo sam u ta dva kluba, oba su mi prirasla srcu. U Splitu sam proveo najbolje razdoblje igračke karijere, u počecima, ostvario velike uspjehe. U Zadru sam bio pred kraj karijere, kasnije i kao trener. To je definitivno bilo najemotivnije i najintenzivnije razdoblje moje karijere. Definitivno su to dvije momčadi koje volim, da se netko ne naljuti ako nekoga izaberem. Tko god da na kraju slavi imat ću razloga za zadovoljstvo – rekao je diplomatski Naglić. Tko god na kraju podigne trofej, Naglić će svakako biti na dobitku.

Vodit će momčad u hokejaškoj dvorani

A u trenerskim vodama, kao izbornik Slovačke, vodi Naglić momčad u kvalifikacijama za Eurobasket. Nakon dva odigrana kola je bez pobjede u teškoj skupini sa Španjolskom, Latvijom i Belgijom.

- Grupa je strašna, ali u prve dvije utakmice smo kvalitetno odigrali. Generalno se podignula atmosfera oko košarke u Slovačkoj. Protiv Španjolske prvi put bismo trebali igrati u hokejaškoj dvorani kapaciteta deset tisuća gledatelja – otkrio nam je Naglić. A onda i to da se vjerojatno vrlo brzo vraća i u klupsku košarku.

- U pregovorima sam da opet preuzmem Inter iz Bratislave s kojima sam već bio prvak. Stigli su neki sponzori, imaju europske ambicije...

image

Velimir Perasović i Aramis Naglić

Ronald Goršić/Cropix
21. lipanj 2024 13:39