StoryEditorOCM
SportNEMA KRAJA PROBLEMIMA

Luka Modrić vratio 870 tisuća utajenih eura, sumnja se da je utajio još novca?

Piše Dražen Krušelj / JL
10. siječnja 2018. - 14:06
profimedia-0353717883

Luka Modrić u utorak je prihvatio presudu španjolskih poreznih vlasti i uplatio milijun eura kazne u državni proračun kako bi izbjegao zatvorsku kaznu za poreznu utaju. Hrvatski reprezentativac nastavio je tako zvjezdani niz Realovih nogometaša i trenera optuženih za nezakonito skrivanje milijuna: Cristiano Ronaldo u svakom je pogledu najveći kalibar u ovom društvu (sumnjiče ga za utaju gotovo 15 milijuna eura), ali našli su se tu i Marcelo te bivši igrači Pepe i Fabio Coentrao, a nedavno se pozivu španjolskog suda morao odazvati i Jose Mourinho, koji je tom prilikom španjolskoj Haciendi doznačio više od 3 milijuna eura.

- Premda su mi u Madridu prije nekoliko godina rekli da je s mojim porezom sve u redu, sada kažu da moram platiti ‘iznos X’. Nisam se žalio ni prosvjedovao, uplatio sam novac i zaključio priču - branio se u studenom 2017. godine karizmatični trener od optužbi da je marketinške i komercijalne prihode (tzv. image rights) ostvarene u Madridu knjižio na račune kompanija otvorenih u Irskoj, na Novom Zelandu i na Britanskim Djevičanskim otocima.

Jedini dioničar

A što španjolski poreznici stavljaju Modriću na teret? U prosincu 2012. godine, četiri mjeseca nakon prijelaza iz Tottenhama u Real Madrid, kapetan hrvatske reprezentacije u Luksemburgu je otvorio tvrtku Ivano S.A.R.L. sa 3,6 milijuna eura temeljnog kapitala. Već dvije godine kasnije tvrtka - čiji je jedini dioničar bio Luka Modrić, a kao menadžerica kompanije upisana je njegova supruga Vanja - raspolagala je bogatstvom teškim 6 milijuna eura. Porezne vlasti optužile su Modrića da je osnovao fiktivnu tvrtku u Luksemburgu isključivo s ciljem da na komercijalne prihode plaća simboličnu luksemburšku stopu poreza (1 posto) umjesto iznosa propisanog španjolskim zakonom (porezna stopa između 30 i 51 posto).

Kada je potpisao za kraljevski klub, Modrić je pristao zaradu iz marketinških i komercijalnih izvora dijeliti s Realom u omjeru 50-50. I onda je klub u 2013. godini na njegov luksemburški račun, pod egidom “image rights”, uplatio 552.000 eura, a godinu dana kasnije još 1,105.000 eura. Lavovski dio ovog iznosa odnosi se na privatni sponzorski ugovor s Nikeom; američki proizvođač sportske opreme uplatio je Modriću 729.000 eura. Prema procjenama španjolskih poreznika, Modrić je u 2013. utajio 290.990 eura, a sljedeće godine 579.738 eura, ukupno nešto više od 870.000 eura.

Porezna oaza

Plativši u utorak visoku kaznu, Luka Modrić ipak nije zatvorio svoj fascikl u španjolskoj poreznoj upravi. U međuvremenu je, naime, tamošnje državno odvjetništvo zaprimilo dopis Ureda istražitelja za porezne prijevare, prema kojem postoje indicije da je Modrić sličan financijski aranžman zasnovao u poreznoj oazi na otoku Man. Zbog toga su španjolske vlasti zatražile od međunarodnih tijela da osiguraju uvid u Modrićeve bankovne račune u Barclays Bank PLC.

Kada je Football Leaks počeo otkrivati delikatne nogometne tajne, objavljeno je i da je Modrić u prvoj madridskoj sezoni zaradio 4,75 milijuna eura, a godinu poslije 5,64 milijuna eura. U međuvremenu je 32-godišnjak dobio značajnu povišicu i danas figurira kao najbolje plaćeni hrvatski sportaš s godišnjom zaradom oko 7,5 milijuna eura. Zbog tako visokih prihoda u trenutku kada je ekonomija bilježila rekordnu stopu nezaposlenosti (19 posto), španjolska javnost posebno je senzibilizirana na hvatanje poreznih krivina bogato plaćenih nogometaša. Ministar financija Cristobal Montoro u jeku afere obećao je javnosti da “nema tog igrača, prezimena, kluba koji može izbjeći istragu u slučaju sumnje na poreznu utaju”. I zaista, poreznim škarama i prijetnjama zatvorskim kaznama nisu izbjegli ni Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, pa ni Luka Modrić.

20. travanj 2024 14:25