StoryEditorOCM
SportZADRANIN NAKON ŠEST GODINA U DRESU REPREZENTACIJE HRVATSKE

Marko Popović: " Odrekao sam se ljeta jer svojim iskustvom želim pomoći mladima"

23. lipnja 2017. - 17:21
marko popović

Marko Popović ponovno u košarkaškoj reprezentaciji Hrvatske! Bila je to podosta neočekivana vijest nakon što je izbornik Aleksandar Petrović obznanio širi opis igrača koji će 10 .srpnja započeti s priprema za Eurobasketa u Rumunjskoj. Zadranin koji je iza sebe ostavio veliki trag ne samo u rodnom gradu nego i mnogim euopskim klubovima punih je šest godina bio izvan reprezentativnih akcija. Ali o tomu nije želio previše zboriti, radije se okrenuo priči oko razgovora s izbornikom Petrovićem ...

-Rekao mi je što od mene očekuje, procijenio sam da nakon sezone u Fuenlabradi koja je završila bez nekih posljedica koje bi utjecale na moju tjelesnu spremnost, mogu biti od koristi u reprezentaciji. Ono što u ovom trenutku znam jest da ne očekujem neku specijalnu ulogu.

Koliko je na tvoju odluku da ponovno obučeš hrvatski dres utjecalo to što je razgovoru između tebe i Ace nazočio Dino Rađa, osoba koju iznimno cijeniš?

-Iskreno, Dino je podosta pridonio mojem povratku, međutim, Rađa s nama neće raditi pripreme, glavnu i konačnu riječ će imati Aco. Ali, Dinove savjete ću kao i dosada uvijek rado poslušati.

U jednom od svojih javnih nastupa Aco je istaknuo kako ga je oduševilo što je od tebe čuo spremnost da ako treba i sjediš na klupi cijelu utakmicu , ali i da odigraš dvadesetak minuta. Što misliš o toj izjavi?

-Haha, neće me valjda na svakoj utakmici ostaviti da sjedim na klupi. Naprotiv, vjerujem u njegovu zamisao da me koristi kad osjeti potrebu da svojim iskustvom, ali i kvalitetom mogu biti i te kako upotrebljiv. Spreman sam na sve, mislim da je to sukus mojeg povratka u reprezentaciju. Nisam htio u početku razgovora, ali ću se ipak malo dotaknuti ranijih reprezentativnih akcija, u kojima sam, neću reći imao podređenu ulogu, međutim, ne onakvu kakva je trebala biti obzirom na moje godine i igru u klubovima od kojih su neki bili i Euroligaši. I ovim ću zaključiti prošlost i okrenuti se onomu što dolazi.

Na popisu reprezentativaca koji će se pojaviti na pripremama za Eurobasket , nalaze se Roko Ukić, Bojan Bogdanović i Kruno Simon. S njima si dijelio nacionalnu svlačionicu. Koliko će ti to značiti?

-U mojoj osobnosti prilagodba je nešto na što sam ponosan i doista lako prihvatim nove suigrače. Spomenuti "trolist" dodatni mi je poticaj i držim da bi upravo oni mogli činiti Acinu osovinu. Ja ću im se priključiti kad bude trebalo.

U tvojim komentarima nakon Torina i odlaska na Olimpijske igre u Riju, na prvo mjesto si stavljao potentnost i prkos kojeg iskazuju mladi reprezentativci. Prema tvojim osobinama misliš li kako ćeš se lako uklopiti obzirom na razliku u godinama?

-O tome bismo mogli pričati nakon priprema, onda će se vidjeti koliko mi je sjelo biti u društvu mladih. Ma , šalim se, da ne vjerujem da mogu biti uz njih ne bih se upuštao u ovu priču.

Ono po čemu se razlikuješ od mnogih igrača jest činjenica da ti i kad si na odmoru ne miruješ, uvijek si s loptom u dvorani . Odakle toliki poriv u tebi?

-Košarka je moj posao i moja strast! Mislim da je sve rečeno kroz ovih nekoliko riječi. Ovako, čim sam se dogovorio s izbornikom o povratku u reprezentaciju napravio sam plan priprema. Istina, u ovim se godinama teško odreći jednog dijela ljetnih uživancija u krugu obitelji, ali već se pripremam za početak priprema na koje nikad nisam želio doći nespreman . Tako je i ovoga puta, već danima vježbam s Juricom Šangom i Rajkom Vidakovićem , nekad u Jazinama, ponekad u školskoj dvorani u Preku. Želim biti u top formi!

 

Najbolji strijelac Eurokupa u povijesti

Popović je odigrao 85 utakmica u Eurocupu te je u njemu dva puta podigao pobjednički pehar, prvi put s Uniksom iz Kazana, pa opet 2015. s Khimkijem. Kruna je pak činjenica da je u veljači ove godine zasjeo vrh ljestvice najboljih strijelaca( 1.188), pretekavši Mirea Chatmana, međutim, kako je njegova Fuenlabrada ispala iz daljnjeg natjecanja preskočio ga je crnogorski reprezentativac Bojan Dubljević, igrač Valencije.

-Nakon dva osvojena trofeja u Eurocupu, dobro mi je sjela priča o prvom strijelcu u ovom natjecanju, iako nije dugo trajalo, ipak sam ušao sam u povijest i to me veseli – kaže Marko.(dž)

 

Spasio motociklista

Marko Popović sa svojom obitelji godinama ljetuje na otoku Ugljanu, odakle mu nije problem skoknuti u Zadar, međutim, nastoji izbjeći gradsku vrevu.

- Otok je pravo mjesto za odmor, mir, tišina i članovi obitelji, bolje kombinacije nema. Dođu i prijatelji, prirede se gradele i malo se opustimo – veli Marko, koji je naš razgovor morao nakratko odgoditi jer je zajedno sa suprugom priskočio u pomoć motociklisti koji se prevrnuo na asfaltu .

  • Hvala dragom Bogu, dobro je prošlo – zaključio je Popović.

O našima u NBA

Hrvatska nikad ranije nije imala toliko svojih igrača u NBA ligi, što Popovića jako veseli.

- Meni je uspjeh svakog našeg košarkaša veliko zadovoljstvom, pa me posebno oduševila prilagodba Darija Šarića koji je u svojoj prvoj sezoni potvrdio visoku razinu potencijala i kvalitete. Znamo da je Bojan Bogdanović konstanta, još uvijek je teško kazati kako će se s dolaskom u NBA nositi Ante Žižić. Idemo li dalje doći ćemo do Damjana Rudeža i Marija Hezonje, pa na temelju njihovog tijeka karijere mogu kazati kako je ponekad potrebno imati sreće, odnosno. Trebaš sjesti u " uko" trenera. Na koncu držim da će Ivan Zubac napraviti odličnu karijeru, u to sam siguran, takav potencijal ima malo tko – zaključio je Popović.

 

 

19. travanj 2024 13:28