StoryEditorOCM
SportVELIKA NESREĆA ZADARSKOG I SVJETSKOG PRVAKA

Mihovilu Fanteli probivena slezena!

Piše Jutarnji.hr/ Zadarski.hr
1. listopada 2019. - 19:31
šime i mihovil fantela

Senzacionalni svjetski prvaci u klasi 49er iz danskog Aarhusa prošle godine, braća Šime i Mihovil Fantela, možda neće braniti titulu u prosincu u Aucklandu nakon što je mlađi brat Mihovil operirao slezenu u Ženevi. Mihovil je pao na brodu klase RC44, nezgodno sletio "na timun" prilikom treninga hrvatske reprezentacije za Svjetski kup nacija 2021. godine na Ženevskom jezeru te je prevezen u bolnicu.

- U početku smo mislili da mu je napuklo rebro, ali dodatne pretrage su otkrile da mu je stradala slezena, pa je hitno operiran - rekao je stariji brat Šime, glasom koji ipak nije odavao pretjeranu zabrinutost.

- Takve se stvari događaju, u konačnici je sve dobro prošlo, a ja ne bih požurio s otkazivanjem Svjetskog prvenstva, kako sam već vidio da su neki objavili.

Mihovil je dobro, čak se može dogoditi da ga iz bolnice otpuste prije petka. Tako su najavili liječnici, koji se brinu o njemu.

Aarhus, 050818. SP u jedrenju za olimpijske klase Hempel Sailng Worldchampionships Aarhus 2018. Na svjetskom prvenstvu natjece se 1400 jedrilicara iz 85 zemalja.
Na fotografiji: Sime i Mihovil Fantela , klas 49-er
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX

- Nisam još ni s ocem razgovarao što ćemo i kako ćemo dalje. Vidjet ćemo, u prvom redu, kako će se Miho osjećati. Možda dođemo u Auckland pred Svjetsko prvenstvo, nama je ionako još uvijek najvažnije učiti i stjecati fond sati, kao što stalno napominjem. Ako i propustimo Auckland, sljedeće Svjetsko prvenstvo je dva mjeseca kasnije, u australskom Geelongu. Ranije nego inače, jer je olimpijska godina, a nas dva smo odlučili sve podrediti Olimpijskim igrama u Tokiju.

Na koje će on doći kao olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira, ali u drugoj klasi (470) i s drugim partnerom (Igor Marenić).

- Ja sam otkazao sudjelovanje u TP52 za sljedeću godinu, bilo je pozitivno jedriti kao taktičar na ruskom brodu, bilo je i dobrih rezultata, međutim, Igre su najvažnije.

Na Ženevskom jezeru se na prvom okupljanju naše reprezentacije okupila krema našeg jedrenja. Uz braću Fantela bili su Tonči Stipanović, srebrni u klasi laser iz Rio de Janeira, spomenuti Marenić, naš najbolji jedriličar u klasi finn Josip Olujić, nedavno drugi na regati Svjetskog kupa u Japanu. Potom Filip Jurišić kao neprijeporni drugi laseraš te iskusni krstaši Antonio Arapović, Pave Pleslić i Marko Sorić.

- Ja kao kapetan biram četvoricu, ostali dolaze po renkingu. Svi su se rado odazvali i mislim da bi to 2021. godine trebao biti spektakl. Uskoro ćemo znati više detalja, brod je iz klase RC44. Malo će ga prilagoditi po performansama, sudjelovat će čak 46 nacija. Za ove prve treninge mogu reći da su bili dosta dobri. Čak i ta nesreća koja je zadesila Mihu nije nas poremetila, zadovoljni smo.

25. travanj 2024 01:38