StoryEditorOCM
SportKREĆE ABA LIGA

Može li KK Zadar napokon izbjeći nervozu u zadnjim kolima? To je ovogodišnji cilj...

Piše Dražen Žura
3. listopada 2020. - 18:00

Jedno vrijeme eterom je plovilo razmišljanje kako, ne samo zbog “novog normalnog”, odnosno, pandemije koronavirusa, regionalna ABA liga koja godinama okuplja klubove s prostora bivše nam države neće, neće ugledati svjetlo dana.

Bilo je prijepora unutar samih klubova, svatko je imao nekakv svoj prijedlog, onda se na sve to znala nasloniti i medijska kampanja, tako da je doista stvoreno ozračje u kojem je ABA liga “visjela”! Unatoč svemu istaknutom, klubovi su skupili “glave na jedan kup” i odlučili krenuti dalje s jednim uhom oslonjenim na to koliko će COVID-19 trajati. Jer, čim bi se prije ova pošast otklonila onda bi i tribine oživjele, vratila bi se košarka publici, što je temeljni cilj svakog sporta. Ali je i cilj da svi u novonastalim okolnostima ostanu zdravi!

Raščlanjujući mogućnosti svih klubova, primjetno je kako Crvena zvezda koja je ujedno i euroligaš, ima momčad kojom su i ostalima nametnuli “otvaranje kese”, jer primjerice Partizan, Budućnost, Mornar, Cedevita – Olimpija Ljubljana, zakoračili su u Eurocup, svjesni kako im je ABA liga polazna stanica za bilo koje natjecanje u ULEB-u.

Iz toga razloga su ulagali u momčadi, dok su svi ostali ispod njih, nadasve zbog slabije “kupovne moći”, pa se doista može očekivati velika borba za vrh ljestvice među spomenutim klubovima, ali jednako tako i bitka za izbjegavanje začelja. Napose iz razloga što je ABA liga proširena na 14 klubova, unutra su s pozivnicima Split i Borac ! Hrvatska  će tako imati tri predstavnika, Zadar, Split i Cibonu. Međutim, upitno je koliko se uopće mogu približiti i nositi s  onima na vrhu, odnosno, bliže smo razmišljanju koliko mogu biti daleko od društva koje će tražiti spas od ispadanja iz ABA lige! (Dražen Žura)

Posljednja akvizicija Splita je 23-godišnji slovenski bek šuter Blaž Mesiček, bivši član Olimpije, Brindisija, Mege.

No, i kad se on priključi „žutima” i uklopi u momčad, i dalje će trener Ivica Skelin imati momčad na razini prošlosezonske iz - ABA 2 lige. Dakle, čeka Splićane borba za ostanak. A navijači čekaju barem još jednog centra. No, koliko para toliko muzike. Ali, ima i to svoje prednosti jer bi barem u domaćem prvenstvu veću minutažu onda trebali imati mlađi, s naglaskom na Ivana Perasovića.

U odnosu na prošlu sezonu na Gripama više ne stanuju Mate Kalajžić, Tomislav Gabrić, Maj Kovačevič, Ivan Vrgoč, Lovre Runjić (posudba), Jamel Morris, James Washington, a debakl je ispao s dovođenjem pa rastankom s Markom Arapovićem. Stigli su Ilija Đoković (FMP), Sani Čampara (Sloboda), Marko Luković (Primorska), Blaž Mesiček (Mega). Đoković dosad te Luković u premijeri protiv Alkara su ostavili pozitivan dojam, ali sve je skupa otišlo ukasno.

KLJUČNI IGRAČI

Toni Perković

Već se potvrdio kao jedan od ključnih igrača Splita, pa i presudnom tricom protiv Širokog u ožujku kojom je momčadi donio drugo mjesto i pokazalo se 1. ABA ligu. Sada 22-godišnjak to mora napraviti i u jačem društvu, da bude žuti broj jedan kao i na dresu. Prošle sezone u 2. ABA ligi imao je 12,2 koša, 3,9 skokova i 3,4 asistencije po susretu.

Darko Bajo

Perkovićev nekadašnji suigrač iz Cedevite, godinu mlađi Darko Bajo također ima talent i sve fizičke predispozicije da nosi Split i u elitnom regionalnom društvu, priliku da se pokaže na većoj sceni, i protiv kvalitetnijih i fizički moćnijih suparnika nego dosad. Jedini je hrvatski košarkaš koji bi se trebao naći na ovogodišnjem NBA draftu. 

Na pitanje o izglednoj borbi za ostanak, Splitov košarkaš Darko Bajo nam je kazao.

- Mi to ne gledamo tako, ići ćemo svaku utakmicu na pobjedu, ne samo da je odigramo. Očekivanja javnosti su jedno, a mi razmišljamo drugačije – naglasio je Bajo.

Uz zgusnuti raspored, ova sezona će biti specifična i zbog koronavirusa. A start Splita je žestok, večeras kod vrlo snažne Budućnosti.

- Navikli smo na ta luda putovanja, ali ovako nešto još ipak nismo imali (kod Osijeka u domaćem prvenstvu pa u Podgorici u razmaku od 24 sata, op.a.). Budućnost će nam biti jaki uvod u ABA ligu, pravo upoznavanje. Međutim, idemo po pobjedu. Što se korone tiče bit će nezgodno, prije svakog putovanja bit će testiranja. Žao mi je što nije normalna situacija zbog publike, mislim da bi dvorana na Gripama u ABA ligi bila svaki put puna – istaknuo je Bajo. Kao favorite lige istaknuo je Crvenu zvezdu, Partizan, Budućnost te Cedevitu.

- Vidjet ćemo sve kada sezona krene, pitanje je kako se tko pripremio u ovoj zbog koronavirusa baš specifičnoj situaciji – zaključio je Bajo. 

ZADAR: CILJ NAPOKON IZBJEĆI NERVOZU U ZADNJIM KOLIMA

Jesu li u Zadru konačno posložili momčad koja u ligi neće do zadnjeg trenutka drhtati ‘hoćemo ili ispasti’. 

I tako već dosta godina s izuzetkom one kad je na klupi bio Aramis Naglić. Lanjski uvod u režiji Ante Nazora potom i Danijela Jusupa, nije izgledao lijepo, sedam poraza u nizu! Tko zna kako bi priča završila da se nije pojavila pandemija, možda ne bismo pisali o Zadru kao ABA ligašu, jer su držali dno ljestvice. 

Je li Veljko Mršić taj koji će Zadrane mirnije voditi kroz ligu? Odgovor nije moguće dati sad, no, primjetna je želja na svim razinama, od parketa do uprave, kako im je preko glave ta stalne borbe za goli život. 

Uobičajeno na koncu sezone, iz ovih ili onih razloga, stigle su i promjene unutar momčadi. Dogodilo se dosta odlazaka: Ive Ivanov, Bryon Allen, Stefan Fundić, Karlo Uljarević, Ivan Siriščević, Muhammed Bashir Ahmed. Njima valja pridodati i Jacobija Boykinsa koji je otišao prije nego je okusio službenu utakmicu u zadarskom dresu, a izgledno je kako neće biti ni Darka Planinića koji je trebao učvrsti igru reketu. Od lanjske sezone ostala su četiri značajnija igrača: Domagoj Vuković, Dominik Mavra, Martin Junaković i Dominic Gilbert. 

KLJUČNI IGRAČI

Justin Carter

Trebao bi biti vođa momčdi, jer iza sebe ima nebrojeno europskih klubova u kojima je ostavio upečatljiv trag. Profil je igrača potrebnog Mršiću kako bi igra Zadra imala glavu i rep. Kad Carter dođe u optimalnu formu svi ostali će uz njega podignuti razinu igre, neki dobiti i druge uloge u kojima se, iskustvo kazuje, bolje snalaze nego u sadašnjim.

Domagoj Vuković

Spada u skupinu igrača kojima je uz košarkaško umijeće jedan od važnijih aduta iskustvo koje ima upravo u ABA ligi. Još se lani vidjelo kako je konačno počeo sazrijevati i lako je prilagodljiv i zahvalan igrač svim trenerima. Uvijek nastoji dati više , što se od njega očekuje i u novoj sezoni ABA lige.

Ostatak su mlađi igrači s epizodnim ulogama. Ali, iz kluba poručuju kako je pred njima sezona u kojoj žele kroz ABA ligu promovirati te mlade igrače, posebice ističu Duju Bralu kojem još nedostaje godina dana kako bi postao punoljetan. Oslonili su se na Amerikance. U zadnji trenutak dovelo se iskusnog Justina Cartera. No, sigurno će ga se morati malo pričekati. Stigao je i i daroviti Eyassu Worku kojem je potrebno vrijeme na prilagodbu i nije zamišljen kao igrač koji će nositi igru, jer se prvi put pojavljuje u Europi. Jonathan Galloway ima iskustva, no nedostaje mu žestine koje dugo nema u zadarskom reketu.  Slično se može kazati i za Aleksandra Bursaća, kojem je također potrebno vrijeme za uklapanje u sustav kakvog zamišlja trener - brzo, tečno, snažno i enrgično!  

Klupske ambicije su pod svaku cijenu izbjeći nervozu oko opstanka kakvu gledaju godinama. (DŽ)

26. travanj 2024 10:58