StoryEditor
SportMEĐUNARODNO NATJECANJE "BALKAN OPEN" ZADAR U BENCH PRESSU I MRTVOM DIZANJU

Na natjecanju pobijedio Austrijanac Erwin Tricklin koje je proslavio- 80 rođendan!

Piše Ivica Gjergja
17. listopada 2019. - 14:20

Tijekom proteklog vikenda, 12. i 13. listopada, u kultnim zadarskim „Jazinama“ održano je međunarodno natjecanje u bench pressu i mrtvom dizanju, dvjema discplinama powerliftinga. Nekadašnji legendarni dom košarke ugostio je najjače dizače regija ali i šire. Natjecanje u bench pressu i mrtvom dizanju pod nazivom „WUAP Balkan Open“ bilo je je prvo regionalno prvenstvo pod pokroviteljstvom svjetske powerlifting federacija WUAP. WUAP je do sada priređivao kontinentalna i svjestka prvenstva, a ovim natjecanjem započinje se tradicija regionalnih prvenstvava.

Zadar je imao priliku i čast upisati se u povijest ove federacije kao prvi grad s kojim se započinje ova razina natjecanja. Stoga je izvršena i obuka regionalnih i nacionalnih sudaca a službeno certficiranje obavili su predsjednik WUAP Balkan  Jan Mega te predsjednik WUAP Hrvatska Marijo Rukavina.

U Zadru je natjecanje bilo otvorenog tipa,a na njega su pristigli ne samo natjecatelji iz regije nego i šire. Iz ukupno 11. zemalja natjecalo se 50 natjecatelja. Gosti iz Češke, Slovačke, Austrije, Estonije, Slovenije, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske natjecali su se u dvije dispcipline: bench pressu ili potisku s klupe, i mrtvom dizanju ili deadliftu.

Natjecanje je započelo bench pressom, a otvorile su ga žene. Ukupna pobjednica je Tatiana Magulova iz Slovače koja je podigla 95 kg, druga je bila Jelena Marinković iz Srbije s podignutih 80 kg a treća Maruša Bizjak Ferjan iz Slovenije s rezultatom od 70 kg.

Natjecanje u bench pressu kod muškaraca je bilo izuzetno zanimljivo i kvalitetno. Tome svjedoči čak deset rezultata s preko 200 kg. No, pri izračunu ukupnog poretka uzima se u obzir težina natjecatelja te starosna dob. Ta dva faktora donose određene koeficijente koji se množe s podignutom težinom te se tako određuje ukupni relativni poredak. Po tome će ovo natjecanje ostati upamćeno jer ukupni pobjednik je ujedno i najstariji natjecatelj, Erwin Trichlin iz Austrije u 80. godini života je ukupni pobjednik. Trichlin je podigao 87.5 kg pri tjelesnoj težini od 63.2kg što mu je donijelo 238.389 bodova. Drugi u ukupnom poretku je bio natjecatelj koji je podigao i najviše, Vlastimil Kuzel iz Češke podigao je 245 kg pri 109.9 kg ostvarivši 216.825 bodova. Treći je bio Olah Akos iz Mađarske s rezultatom 225kg pri 99.6 kg težine. Naš natjecatelj Marijo Rukavina Rux zauzeo je četvrto mjesto s najboljim rezultatom u karijeri. Ruxovih 230 kg u kategoriji do 110 kg novi je balkanski rekord. Hrvatski natjecatelji u težinskim kategorijama osvojili su 4 zlatne medalje i jednu srebrnu.

Poslije natjecanja u tzv. raw bench pressu slijedilo je natjecanje u bench pressu s opremom, odnosno s upotrebom posebne dizačke majice koja omogućuje podizanje većih težina i sprječavanje ozljeda. U ovoj vrsti natjecanja također je bio najbolji Erwin Triclin s rezultatom 95 kg, drugi je bio Csaba Molnar iz Mađarske s 225 kg a treći Simon Bizjak iz Slovenije s rezultatom 250 kg ali s manje bodova od drugoplasiranog.

Drugi dan održano je natjecanje u mrtvom dizanju ili deadliftu. Kod žena je pobjednika Jelena Marinković iz Srbije, a druga Anna Szlavik iz Mađarske. Kod mušakaraca rezultati su bili impresivni, naročito pobjednički. Ukupni pobjednik dolazi iz Zagreba, još je junior, a „usudio“ se staviti na šipku 400 kg. U mrtvom dizanju brojka 400 je nešto što samo rijetki ostvaruju, nekolicina tek na svijetu. Na ovim prostorima nitko nikad službeno nije niti pokušavao to. No, Luka Udiljak u trećem pokušaju je podigao do pola putanje, uteg mu je ispao iz ruku. Na žalost nije uspjelo, ali treba dobro upamtiti njegovo ime, jer uskoro će brojke prelaziti 400. Udiljak je završio s podignutih 385 kg iz druge serije što je inače apsolutni svjetski rekord WUAP federacije. Zanimljivo, drugo mjesto je zauzeo duplo skoro duplo lakši natjecatelj, Oliver Kurek iz Češke pri 75kg težine podigao je nevjerovatnih 270kg. Treći u ukupnom poretku bio je Kristijan Matković iz Petrinje s rezultatom od 320kg pri 109kg tjelesne težine. Hrvatski natjecatelji osvojili su 6 zlatnih i 2 srebrne u težinskim kategorijma.

U natjecanju mrtvog dizanja s opremom pobjednik je Oliver Kurek, drugi je naš natjecatelj Radoslav Radusinović, a treći Erno Eck iz Mađarske. Kod žena pobjednica je Monika Bazso iz Mađarske.

Ovo natjecanje prošlo je u izuzetnoj sportskoj i prijateljskoj atmosferi visoke razine organizacije koju su pohvalili svi. Kao takvo prošlo je svojevrsni ispit od strane federacije te se vjerovatno slijedeće godine može očekivati Europsko prvenstvo.

Organizator natjecanja Marijo Rukavina i Powerlifting klub Rux iz Gospića na ceremoniji progašenja pobjednika svečano su uručili posebne zahvalnice s plaketama za promicanje i razvoj sporta sportašima koji su svojim djelovanjem zadužili powerlifting kao sport. Zahvalnice su dobili ne samo hrvatski sportaši nego i sportaši iz drugih država.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 20:28