StoryEditorOCM
SportOVO JE NOVA LISTA NAJBOLJE PLAĆENIH SPORTAŠA HRVATSKE

Najskuplji Vatreni u povijesti tek je šesti na listi astronomskih zarada

Piše SN
28. prosinca 2019. - 11:46
vatreni

Najpoznatiji izdanak brodske nogometne škole, “Hrabro srce” Vatrenih, ljubimac navijača manje-više svih klubova čiji je dres odijevao, Mario Mandžukić na Badnjak je postao novi član prvoplasiranog katarskog kluba Al Duhail. Potpis na taj ugovor trebao bi 33-godišnjem bivšem hrvatskom reprezentativcu u godinu dana zajamčiti neto iznos od 7,76 milijuna dolara (7 milijuna eura). Dakako, filigranski točan iznos znaju ipak samo igrač i njegov klub, plus dakako menadžer, možebitno odvjetnik.

Uz to, valja imati na umu i različite porezne iznose koji variraju od države do države. U SAD-u su oni primjerice 40%, ali za ekstravisoka primanja su značajno visoki i u nekim državama EU, primjerice Španjolskoj. Pa opet, ni tu priči nije kraj, jer u svim državama svijeta postoji i porezni odbitak u slučaju značajnijih većih ulaganja kao što je primjerice kupnja nekretnine. Tako je nedavno Luka Modrić kupio kuću u Madridu koju je dosad bio ‘samo’ unajmljivao.

Nov 15, 2019; Memphis, TN, USA; Memphis Grizzlies forward Solomon Hill (44) attempts to intercept a pass against Utah Jazz forward Bojan Bogdanovic (44) during the first half at FedExForum. Mandatory Credit: Justin Ford-USA TODAY Sports - 13670282

Justin Ford-USA TODAY Sports / Reuters

  

Bojan Bogdanović ima najmanje dvije nekretnine, stan u New Yorku i kuću u Salt Lake Cityju. Sve to onda utječe na ono što bi nazvali godišnjim netom primanjima neke osobe, u ovom slučaju naših sportaša.

U nastojanju prikaza isključivo neto iznosa, u američkim dolarima i temeljem naših objektivnih spoznaja i informacija, jedno nije upitno. Prvi na popisu najplaćenijih hrvatskih sportaša/sportašica je NBA zvijezda Utah Jazza.

1. Bojan Bogdanović -  11 milijuna dolara

On je ljetos potpisao četverogodišnji ugovor na iznos od 73 milijuna dolara ukupno. U prvoj godini, ovoj tekućoj, Bojan će dobiti 17 milijuna dolara, da bi u kasnije tri godine ta svota lagano rasla. No spomenuti je iznos bez uplaćenog poreza, pa se tim slijedom dolazi do okvirne svote od 11 milijuna dolara. Iako, niti ona neće biti dosegnuta u ovoj 2019. godini budući da je Bogdanović ugovor s Utahom potpisao u ljeto. No to vrijedi jednako i za ostale sportaše.

2. Luka Modrić - 8,87 milijuna dolara

Kapetan hrvatske vrste, ponajbolji nogometaš svijeta, ima ugovor koji ga uz Real Madrid veže do ljeta 2021, a temeljem kojeg zarađuje cca 8,87 milijuna dolara, ili 8 milijuna eura. Modrića su, doduše, zvali, navodno, i neki klubovi kako iz arapskog svijeta tako i iz Kine i nema sumnje da bi prelaskom ondje zarađivao i dvostruko više, ali biti u Realu, ostati u Europi, igrati Ligu prvaka ipak ima težinu veću od svih silnih milijuna

3. Ivan Rakitić - 7,8 milijuna dolara

Naš veznjak kojem u zadnje vrijeme baš ne cvjetaju ruže u Barceloni, nikada u tom klubu nije bio ni blizu svotama koje zarađuju jasno Messi i Suarez, ali niti Busquets, Pique, Griezmann... No, svota malo veća od 7 milijuna eura ili 7,8 milijuna dolara je poprilično, reklo bi se, pristojan novac. Pođe li Raketa iz Katalonije što je opcija dugo već otvorena, vjerojatnije je da bi mu i primanja porasla.

4. Mario Mandžukić - 7 milijuna dolara

Već smo u uvodu pojasnili slučaj i brojke sad već bivšeg napadača Juventusa, a od sada stanovnika bogate arapske države Katar.

5. Dejan Lovren - 6,7 milijuna dolara

Najskuplji naš branič odnosno stoper, štoviše jedan od plaćenijih u Engleskoj. Kada je u proljeće 2017. potpisao novi ugovor s Liverpoolom na nešto više od 6 milijuna eura, postao je peti najplaćeniji igrač Premiershipa tog trenutka.

  

Infografika: Toni Bošnjaković/SN

  

6. Mateo Kovačić - 5,9 milijuna dolara

Real je napustio odlaskom u Chelsea, prvo na posudbu, a onda su ga Londončani odlučili i kupiti. Odnosno za njegove su usluge ponudili 5,9 milijuna dolara. Jako pristojna svota koja Kovačića čini petim najskupljim hrvatskim nogometašem.

7. Ivan Perišić - 5,1 milijun dolara

U milanskom Interu je zarađivao 4 milijuna dolara neto, da bi ga Bavarci doveli i to ne iskazujući baš škrtost. Štoviše, platili su čak možda i malen novac u odnosu na Ivanovu stvarnu vrijednost ili ono što dobivaju njime na travnjaku.

8. Vedran Ćorluka - 5 milijuna dolara

Na njega ste možda već i zaboravili, ali Čarli sigurno ne bi ostao toliko dugo u Moskvi (od 2012.) da mu nije dobro, ugodno i financijski isplativo. Rusi pak, pa tako i Lokomotiv Moskva su poprilično financijski solventni.

9. Andrej Kramarić - 4,4 milijuna dolara

Ugovor koji mu nosi ovoliku godišnju svotu, naš je napadač potpisao s Hoffenheimom u ljeto prošle godine i vrijedi do 2022.

10. Mario Hezonja  - 4,1 milijun dolara

Popis najplaćenijih 10 hrvatskih sportaša otvara, ali i zatvara košarkaš. Dubrovčanin Hezonja ima s Portland Trail Blazers ugovor koji mu u prvoj godini s njima jamči 4,1 milijun dolara.

Mayweather najplaćeniji sportaš desetljeća

Ugledni Forbes složio je popis s najplaćenijim sportašima desetljeća, odnosno od 2010. do 2019., a na prvom mjestu se našao boksački velikan Floyd Mayweather Jr.

1. Floyd Mayweather Jr (boks, SAD)  915

2. Cristiano Ronaldo (nogomet, Portugal)  800

3. Lionel Messi (nogomet, Argentina)  750

4. LeBron James (košarka, SAD)  680

5. Roger Federer (tenis, Švicarska)  640

6. Tiger Woods (golf, SAD)  615

7. Phil Mickelson (golf, SAD)  480

8. Manny Pacquiao (boks, Filipini)  435

9. Kevin Durant (košarka, SAD)  425

10. Lewis Hamilton (Formula 1, V. Britanija)  400

Napomena: Svi iznosi su u milijunima dolara

18. travanj 2024 18:05