StoryEditorOCM
SportSRAMOTA!

Nemaju svlačionice ni WC-a. Staza je puna rupa, a kad one treniraju, na Bagatu se kosi trava kao da ih nema: "Nigdje nismo poželjni, a i dalje osvajamo medalje!"

Piše Matea Magaš
7. rujna 2022. - 17:00

Nemaju svlačionice pa se nakon treninga nemaju gdje presvući. Žele li možda na WC? Teško, jer ni to nemaju. Staza je puna rupa, a termine za trening dobivaju od 11 do 15 sati. Da, po najvećem ljetnom ‘zvizdanu‘ jer – ostali su termini zauzeti.

Uvjeti u kojima treniraju najbolje juniorske atletičarke države ravni su – nuli.

Ovo bi bio sukus konferencije za medije koja je održana u srijedu na Višnjiku i na kojoj se, prema najavi, trebalo govoriti o velikim uspjesima Zadarskih atletičarki Veronike Šokote i Anite Odžaković. No, predsjednik AŠK Zadar, Ivica Šola, i Šokotin trener, Predrag Saratlija, jednostavno nisu mogli prešutjeti u kakvim uvjetima treniraju njihove djevojke, ali i ostali članovi kluba, posljednje tri godine.

Jer, kako tvrde, svaki uspjeh koji ostvare njihovi sportaši, duplo je vrjedniji od bilo koje Zagrebačke ili Splitske medalje.

Koliko je Šokotin uspjehvelik govori činjenica da je trenutno četvrta juniorka svijeta, druga u Europi, nedavno je postavila novi hrvatski juniorski rekord, a trenutno drži najbolji pojedinačni plasman u cijeloj klupskoj povijesti koja je duga preko 70 godina.

Njezin trener nije mogao sakriti nezadovoljstvo uvjetima u kojima se jedna takva sportašica priprema.

- Tri godine! Tri godine mi ne znamo kad možemo doći trenirati bacanje! Nevjerojatno je da mi nemamo termine za trening! U nedjelju idemo na Hanžekovićev memorijal, a mi još uvijek ne znamo kad ćemo sutra bacati. Pitanje je hoćemo li uopće iti jednom bacati do tog turnira! Svi nas već godinama tapšaju po ramenu, svima su jasni naši problemi, ali baš nitko nije ponudio konkretno rješenje – bijesan je trener Saratlija koji je prošle godine proglašen za najuspješnijeg trenera Hrvatske u konkurenciji juniorki.

Dodaje kako je apsolutno normalno da ona i njezini roditelji žele da napreduje, ali nažalost u Zadru, smatra, to nije moguće.

- Mi nemamo nikakve uvjete. Otvoreno ću ovo reći: optužujem Grad Zadar i sve one koji ga vode jer sam uvjeren da je izgubila medalju na svjetskom prvenstvu jer nismo mogli raditi tehničko usavršavanje! Da smo kvalitetno radili i imali mir na bacalištu, sigurno bi došla do srebrene medalje. Uvjeti na Bagatu katastrofa, da ne govorim o stanju staze na kojoj se trenira te o našem osjećaj da nismo dobrodošli. Svaki put kad krenemo trenirati, oni odluče kositi travu ili zalijevati teren – priznaje Saratlija ogorčeno, dodajući kako su s Višnjika izbačeni jer se, pod pritiskom nogometnog lobija, napravila umjetna trava na atletskoj stazi.

image

 Ivica Šola, predsjednik kluba.
 

Luka Gerlanc/

- To nema nigdje na svijetu! Prije tri godine su napravili atletsku stazu, koja je zaista bila odlična za nas, a onda su, pod pritiskom Nogometnog saveza, postavili umjetnu travu. Borili smo se da se to zaustavi, ali rečeno nam je da ipak tisuću djece trenira nogomet, a atletiku njih puno manje. Pa što onda?! Jer po toj logici ni bazen na Višnjiku ne bi trebao imati skakaonice jer skokove u vodu trenira tek 15-tak djece. Atletika je individualni sport, ozbiljan i natjecateljski, koji se ne može uspoređivati s nogometom koji je, svi znamo, najpopularniji sport na svijetu jer se oko njega vrte veliki novci – govori Saratlija dodajući kako nigdje na svijetu, a bio je svugdje zbog natjecanja, nije vidio da se na atletskoj stazi postavi umjetna trava.

Još jedan od problema s kojima se susreću jest razor među atletskim klubovima kojih je u Zadru, prema mišljenju Šole, previše.

- Jedan London, milijunski grad, ima dva atletska kluba. U Zadru ih, koliko ja znam pet ili čak šest. To je jednostavno previše! No, nije ni to najveći problem. Problem je što svi gledaju svoj interes i svi su razjedinjeni. Da pušemo ”u isti rog” bilo bi puno lakše. Prošle sam godine predložio da se svi klubovi ujedine i da stvorimo jedan klub s kojim možemo lakše funkcionirati, privući sponzore, sudjelovati u ostalim troškovima i odlaziti na pripreme, no nitko od tih klubova mi još uvijek nije ni odgovorio – otkriva Šola.

- S obzirom da nema zajedništva među klubovima, zato nam je ovako. Samo ću još za kraj dodati kako je ženski dio AŠK-a Zadar je najuspješniji sport u gradu Zadru, i od ekipnog i pojedinačnog, i što se tiče medalja, olimpijaca, plasmana... Ali, ovo je prvi i zadnji put da AŠK istupa javno. Ne želimo biti crna ovca koju će svi prozivati, uključujući Grad Zadar – zaključio je.

Umjetna trava nije dobra za treniranje! 

Kako bi pojasnili zašto je problem treniranja na umjetnoj travi, Saratlija je uzeo primjer naše proslavljene atletičarke Sare Kolak.

- Točno je da su na Višnjiku nabavili umjetna koplja kakvima baca Kolak, ali ja osobno Veroniki ni jednom nisam dao da baci to koplje. Ona su drugačija, imaju drugo težište, kut letenja i prema mom mišljenju, pogrešno ih je uzimati za pravi trening. Šveđani i Norvežani ih dosta koriste zbog vremenskih uvjeta koji im ne dozvoljavaju da treniraju vani, no oni imaju velike zatvorene dvorane gdje treniraju. Ipak, čim se stvore povoljni uvjeti, treniraju normalnim kopljima na otvorenom. Sara je bacala na umjetnoj travi, nažalost vidimo kako je prošla pojasnio je Saratlija.

Podsjetimo, Kolak ostala je bez finala bacanja koplja na Europskom prvenstvu, domaćin kojega će do nedjelje biti München. Atletičarka Kvarnera i olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira 2016. godine imala je tek jedan ispravan hitac u kvalifikacijama u kojima se njezino koplje zaustavilo na skromnih 57,31 metar, što joj je bilo dovoljno tek za 14. mjesto u konkurenciji 23 bacačice. 

25. travanj 2024 05:25