StoryEditorOCM
SportIVA BOKANOVIĆ

Nova predsjednica HNK Zadar: ‘Klub nije vratio pozajmicu Gradu Zadru od 2.5 milijuna kuna, a ključni izvori financiranja su sponzorski ugovori‘

Piše Ivica Gjergja
24. veljače 2022. - 12:16

U HNK Zadar je prije više od mjesec dana na čelo kluba došla Iva Bokanović, nova snaga za uzlet kluba sa Stanova. U startu se osjetila sistematičnost i odlučnost da se ključni segmenti za funkcioniranje kluba unaprijede. Na presici neposredno nakon izbora predsjednica je jasno definirala smjer i najavila analizu. Upravo je navedeno bio razlog za ovaj razgovor, dakako u ugodnoj atmosferi.

Vrijeme prilagodbe kao čelne osobe kluba je prošlo, kakvi su početni dojmovi?

- Šest tjedana je kratak period za slaganje dojmova, u početnoj fazi vrijeme je proteklo u upoznavanju s načinom na koji klub funkcionira i stručnim kadrovima uz podršku svih koji operativno djeluju u klubu. Volim biti na izvoru informacija i u poziciji da neposrednom komunikacijom preveniram potencijalne probleme. Na dnevnoj razini ostvarujem kontakt s članovima Upravnog odbora, svaki tjedan je sastanak Stručne komisije na kojoj analiziramo prethodna zbivanja i radimo hodogram za tjedan ispred nas. Atmosfera je ugodna, svi su srdačni i otvoreni, različiti stavovi nas ne dovode u konfliktne situacije, u konačnici nam je svima interes kluba na prvom mjestu, u uvodu će Iva.

Žene u nogometu postaju sve češći izbor za poziciju čelne osobe. Kakve su reakcije kolega iz drugih klubova?

- Ugodne razgovore sam obavila s predsjednicima HNS-a i NS ZŽ, što je nadam se prvi korak prema konstruktivnim sastancima na kojima u ime Uprave želim prezentirati smjer u kojem ide HNK Zadar. Primila sam jako puno dobronamjernih čestitki, na čemu se još jednom javno zahvaljujem. Sve je to lijepo, ali moj fokus je stanje u kojem se nalazi HNK Zadar i budućnost koju želim kreirati sa svojim suradnicima.

Poznato je da ste proteklih godina radili u sustavu KK Cibona, u kojoj mjeri se nogometno okruženje razlikuje od košarkaškog?

- Bez obzira što se HNK Zadar u tekućoj sezoni nalazi u 3. HNL Jug, interes za nogomet je na znatno višoj razini. Košarku prate zaljubljenici, Zadar je “grad košarke” i ima posebnu atmosferu, koju nema nitko u Hrvatskoj, ali takav slučaj nije u drugim sredinama. Osjećam i vidim da nogomet prate svi, i HNK Zadar u tom smislu nije zapostavljen iako prolazi period tranzicije. Ukoliko se ostvare sve pretpostavke za klupski uzlet, ne sumnjam da će naš klub imati podršku kakvu je imao NK Zadar u najboljim danima.

Imate li rezultate analize stanja u kojem se nalazi klub, koju ste najavili odmah po dolasku na odgovornu funkciju?

- Analiza je provedena na način kako sam najavila, naglasak je bio na četiri aspekta – financijski, sportski, infrastrukturni i stanje u kojem se klub nalazi kada je u pitanju javnost. Iako se klub naslanja na tradiciju prošlog, nema dugu povijest postojanja pa nije bilo teško složiti mozaik, iako na pojedina pitanja još tražim odgovor.

Krenimo redom – u kakvoj je financijskoj situaciji HNK Zadar?

- Klub nije vratio pozajmicu Gradu Zadru u visini od 2.5 milijuna kuna što nije nepoznanica, kao ni činjenica da se za klub nisu tražila sredstva u rebalansu proračuna za 2021., niti u proračunu za 2022. godinu. Navedena situacija otežava funkcioniranje i trenutno su ključni izvori financiranja sponzorski ugovori.

Koristim i ovo prigodu da se zahvalim svim sponzorima koji su vjerno uz klub, i svima s kojima su obavljeni razgovori oko buduće suradnje. Financijsko poslovanje je uredno po pitanju isplate plaća zaposlenicima i igračima koje se servisiraju s minimalnim zakašnjenjem u tekućoj godini. Razumijevanje postoji i prevladava atmosfera privrženosti klubu i uvjerenja da će se situacija stabilizirati. Postoje određena dugovanja iz prošle godine koja se tiču nekih operativnih troškova, a i njih ćemo servisirati kroz narednih mjesec dana. Interes za investicije u klub su aktualne, na dnevnoj razini se vode razgovori ali neriješeni odnosi na relaciji grad i klub otežavaju situaciju. Uvelike bi pomogla odluka Grada Zadra da se krene u proces preoblikovanja te određenje želi li Grad Zadar participirati u preoblikovanju u dijelu podrške Školi nogometa koju smatramo temeljni segmentom kluba preko kojega se održava neraskidiva veza dvojice imenjaka. Uprava kluba će učiniti sve da se osiguraju sredstva za normalno funkcioniranje, ali za klub treba pronaći cjelovito rješenje. Potencijal je ogroman, treba ga iskoristiti u interesu bolje budućnosti u kojoj bi glavnu ulogu trebale imati nove generacije stasale u Školi nogometa.

Što je pokazala analiza kada je u pitanju prva momčad?

- Posve je jasno da se prva momčad usko veže za visinu godišnjeg budžeta. Analizom je utvrđeno da je prošle sezone pogođena mjera i da su se sportski ciljevi u potpunosti ostvarili. Ali u tekućoj sezoni u kojoj klub igra 3. HNL Jug i u kojoj se otvara mogućnost plasmana u 3. jedinstveni rang su potrebna dodatna financijska sredstva. Rezultat u jesenskom dijelu natjecanja nije onakav da bi se moglo reći da je dobar, ali zaostatak za konkurencijom je dohvatljiv. Momčad je u odnosu na prvi dio ostala bez tri važna igrača (Blažević, Majić i Begonja), struka se odlučila na mlade potentne igrače pa su angažirani Čepo i Bačić (Neretvanac) i Jurić (Hrvatski vitez), vratio se iskusni Jordan iz Njemačke. Potreba za kvalitetnim igračima je i dalje aktualna, vidimo da je nužno uložiti i u dovođenje dodatnih stručnih kadrova, ali ne želimo ugroziti održivost pod bilo koju cijenu. Trener Terkeš i postojeći igrački kadar imaju prst gore za odrađene pripreme i pobjedu u Baškoj Vodi. Svjesni smo da je direktna konkurencija u 3. HNL Jug drastično više uložila. Mogu poručiti da se nećemo predati, novopridošli igrači su donijeli novu energiju, uzdamo se u kvalitetan rad i pošten odnos prema klubu.

Često navodite da je Škola nogometa ključan klupski segment s čime se slažu svi koji vole klub i nogomet. Nadamo se da analiza ne ruši navedene tvrdnje?!

- Izražavam veliko zadovoljstvo načinom na koji je organizirana Škola nogometa koju vodi Krešimir Gojun. Naglasak je na razvoju mladih igrača, a napredak je vidljiv kroz proteklu godinu kada je provedena djelomična profesionalizacija i uvedena nova metodologija rada usklađena s dobrom praksom. Rezultati rada u Školi nogometa su usklađeni s ambicijama i očekivanjima. Ukoliko se kategorije juniora, kadeta i pionira plasiraju u kvalifikacije i izbore status prvoligaša, ostvariti će se ciljevi prije nego štu su bili planirani. Navedeno jasno definira stav da se podrška za buduće razdoblje neće uskratiti bez obzira na razvoj situacije. Razloga je nekoliko, izdvajamo uvjete u kojima treniraju mlađe kategorije, koji moraju biti puno kvalitetniji kako bi se pratio razvoj i rast.

HNK Zadar na žalost ima infrastrukturu za vrijeme koje je nekoliko desetljeća iza nas. Grad je vlasnik i od njega se očekuje da investira i unaprijedi, odnosno gradi. Radi li se o uvjetima koji zadovoljavaju potrebe kluba?

- Situacija po pitanju stadionske infrastrukture je problem koji datira još iz vremena bivšeg kluba. HNK Zadar još nema uvjete za 2. HNL zbog toga što nije u registru županijskog saveza tri godine, ali prema propozicijama na stadionu nedostaje natkrivena tribina za najmanje 300 gledatelja što je bilo u planu. Uz navedeno, travnjak nije na razini za igranje utakmica u višem rangu jer se javlja problem kada padne veća količina padalina i travnjak se pretvara u močvaru. Stadion na Stanovima se može intervencijama u navedenom smjeru dovesti na razinu da se na njemu odigravaju utakmice 1. HNL, ali radi se o postizanju funkcionalnosti koja može biti isključivo prijelazno rješenje. Posebno bih istaknula potez koji je napravio Danijel Subašić obnovom svlačionica u periodu dok još nisam bila u klubu. Radi se o potezu koji uvijek zaslužuje zahvalu posebno stoga što je došao u trenutku kada je klubu trebao “vjetar u leđa”. Grad Zadar u 21. stoljeću zaslužuje nogometni kamp s kapacitetima koji odgovaraju potrebama zadarske regije i takav projekt za nas treba biti primaran jer, kako sam već rekla, preinake na Stanovima trebaju biti kozmetičke ako se namjerava ići u realizaciju kampa na ‘Barutani’.

Vratimo se u realnost vremena u kojem živimo, što je po pitanju infrastrukture nasušno potrebno kako bi HNK Zadar nastavio rasti?

- Uz intervencije na stadionu Stanovi kojima se trebaju osigurati da klub može igrati u bližoj budućnosti 2. HNL, je potrebno investirati u igralište s umjetnom travom. Naime, Škola nogometa trenira i igra utakmice na više lokacija (Stanovi, Višnjik, Bagat) na kojima dijeli termine s ostalim zadarskim klubovima. Nasušno je potrebno da se investira u tom smjeru, i predlažemo Bagat za koji bi grad trebao pripremiti dokumentaciju i odraditi pripremne radove kako bi imali uvjete za prijavu HNS-u koji kao što vidite ulaže u travnjake, a smatramo da je Zadar prioritet. Od kada sam na mjestu predsjednice kluba popratila sam koji se sve projekti realiziraju na području Republike Hrvatske u puno manjim sredinama i s puno manjim budžetom od onoga koji ima grad Zadar. Najbolji primjeri su dva stadiona na području grada Bjelovara ili stadion u Slavonskom Brodu. Škola nogometa HNK Zadra broji 200 dječaka koji trebaju uvjete da bi napravili iskorak u svom razvoju, kako bi ostali u Zadru, a ne odlazili u druge klubove. Trend ranog odlaska je zaustavljen, ali ako želimo da naša djeca nose dres prvotimaca trebaju se osigurati elementarni uvjeti, u suprotnom se vrtimo u krug. Kako je u planu izgradnja sportske dvorane u sklopu Tehničke škole, travnjak bi se trebao ‘zarotirati’ tako da je na Gradu da što prije riješi svu potrebnu dokumentaciju i počne pripremne radove te na taj način osigura sve preduvjete da bismo od HNS-a mogli dobiti travnjak. Pripremni radovi podrazumijevaju rješavanje pitanja odvodnje, drenaže i rasvjete, budući da u zimskom periodu djeca mogu trenirati samo do 17.00 sati.

U Ciboni ste bili zaduženi za sektor odnosa s javnošću (PR). Kakva je situacija u klubu na tom polju?

- Detaljno sam analizirala razvoj kluba na području komunikacije s javnosti, i pojedini potezi nisu bili najbolji i napravili su veliku štetu klubu. Posebno način na koji se osnivanje kluba komuniciralo prema javnosti, slučaj “mercedes” koji je podigao prašinu. Radi se o greškama koje uvidom u financijske knjige nisu oštetile klub, ali su kreirale nepovjerenje koje se treba ponovno izgraditi. Klub je unaprijedio komunikaciju s medijima, uspostavljena je kvalitetnija informiranost preko facebook-a i instagrama, u ožujku se pokreće klupska web stranica koja će se s vremenom nadograđivati, a krećemo i s prijenosom utakmica preko klupskog youtube kanala. Ne želimo raditi razliku prema medijskim kućama, ali jasno je da će se preferirati oni koji pišu afirmativno. Nitko ne voli kritike, ali ako se radi o konstruktivnim spremni smo ih prihvatiti. S druge strane i mediji imaju svoju odgovornost jer se radi o bitnim čimbenicima, informacijama koje nisu provjerene obmanjuju javnost i stvaraju krivu sliku. Najbolji primjer su članci koji objavljuju tjeranje djece iz Škole nogometa koji nemaju uporište u stvarnosti jer se radi o selekcijskim i doselekcijskim procesima koji su ključan segment u radu trenera i voditelja Škole nogometa. Greške se događaju, ali ih nećemo prihvaćati ako nemaju uporište u stvarnosti i zato će se na svaku objavu koja neutemeljeno ruši ugled kluba oštro odgovoriti. Ali moram istaknuti da je dosadašnja suradnja sa “sedmom silom” bila jako dobra, od početka osjećam podršku i kao što vidite prema javnosti su sve bitne informacije jasno artikulirane.

Imate li rezultatska očekivanja za predstojeću polusezonu?

- Kriteriji su jasno profilirani, naglasak nije stavljen na rezultat iako ciljevi postoje. Baš svi u klubu žele uspjeh, problemi su izvan kluba i ako se oni ne pomaknu s mrtve točke klub će ući u slijepu ulicu i sve

što se do sada dobro dogodilo može pasti u vodu. Temelji kluba u Školi nogometa su jako dobro postavljeni zahvaljujući ulaganjima kroz proteklu godinu, i činjenici da je sve veća podrška roditelja i javnosti koja razumije da razvoj mora biti na prvom mjestu. Ukoliko se ne dogodi iskorak klub neće nestati, ostati će na prosječnoj razini od koje koristi nema nitko. Ako Grad Zadar nema sluha onda se trebaju stvoriti uvjeti kroz preoblikovanje da klub izađe na tržište i na taj način dobije šansu za ostvarenje potencijala koji je ogroman. HNK Zadar može imati svijetlu budućnost, a Grad Zadar u svojim rukama i dalje drži ključeve, za kraj će predsjednica Bokanović.

Predsjednica Bokanović je na kraju istaknula da se nada da će se financijski čvor premostiti kako bi klub mogao ići u smjeru izrade Strateškog okvira kojim bi se ostvarile pretpostavke za daljnji razvoj. Međutim, ukoliko se navedeni segment ne dovede na održivu razinu, klub će ući u slijepu ulicu pa će i strateški dokument postati “mrtvo slovo na papiru“.

04. svibanj 2024 09:41