StoryEditor
SportNEKOM SVANE...

Novi umjetni travnjak na Višnjiku ne odgovara svima: "Ovo je težak udarac zadarskoj atletici!"

Piše Ivica Gjergja
28. srpnja 2020. - 15:05
Na SC Višnjik počeli su radovi na zamjeni prirodnoga travnjaka umjetnim na nogometnom igralištu sportskog centra.  Jure Miskovic/Cropix

Iz Atletskog kluba Zadar dobili smo informaciju da nisu mogli danas trenirati iz razloga što su radovi na ŠRC Višnjiku. Njima su razlozi poznati, te u cijelosti prenosimo ono što su u Hrvatskom atletskom savezu napisali o postavljanju umjetne trave na mjestu travnatog djela na športskog centa na Višnjiku.

- Inicijativama Hrvatskog atletskog saveza, Središnjeg državnog ureda za šport i lokalnih zajednica unatrag tri godine izgrađeno je ili obnovljeno 11 atletskih objekata. U bliskoj budućnosti planira se izgraditi i rekonstruirati gotovo još toliko atletskih borilišta. Nažalost, jedno od navedenih borilišta od jučer je samo dijelom u funkciji. Nakon nešto više od tri godine od izgradnje atletskih borilišta u Zadru na Višnjiku, travnati dio terena, a time i dio atletike - bacačke discipline, od jučer je krenuo u deložaciju. Naime, travnati dio borilišta je maknut i postavlja se umjetna travnata podloga isključivo za trening nogometaša. Više neće biti zajednički teren za trening, nego samo nogometni. Time je bačena ljaga na dugačku i slavnu povijest Zadarske atletike, ali i na medalje i rekorde koje zadarski bacači postižu već desetljećima - stoji u priopćenju.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Ovim su potezom ignorirani ne samo postulati hrvatskog sporta i zakona o sportu, nego i civilizacijske norme ponašanja. Ne ulazeći u pozadinu ovih aktivnosti koje su zasigurno opskurne te moralno dvojbene, jer se jedan sport deložira da bi drugi imao nešto bolje uvjete, konstatirat ćemo da se atletika i atletičari ne bi veselili deložaciji nogometa i nogometaša, nego bi u zajedništvu i suradnji gradili budućnost hrvatskog sporta.

Rješenje koje su nadležni ponudili zadarskim atletičarima vrhunac je licemjerja, jer ponuditi trening bacačima na dislociranom nogometnom terenu, bez ikakve atletske infrastrukture je sramotno. Vodstvo ŠRC Višnjik i gradske čelnike čini se ne brine što Veronika Šokota, jedna od najdarovitijih mladih bacačica koplja u svijetu više nema gdje trenirati. Nemaju gdje trenirati ni njene kolegice i kolege koji su s njom trebali nastaviti slavnu tradiciju.

Hrvatski atletski savez je u aktivnostima vezanim uz unapređenje atletske infrastrukture u zemlji službeno odao priznanje nadležnim i atletsko borilište na Višnjiku proglasio Centrom za pripreme hrvatskih atletičara. Ovakvu destrukciju nismo očekivali, tim prije što smo na prvu informaciju reagirali dopisima prema gradskom poglavarstvu. Oni su nam odgovorili da je nadležan ŠRC Višnjik od kojeg smo, u razgovoru s vodstvom, dobili obećanje da će se brinuti o atletici i atletičarima, te o njihovom standardu. Hrvatski atletski savez je u intenzivnom kontaktu s trenerima koji skrbe o bacačkim disciplinama i već poduzimamo mjere za pomoć atletičarima čiji je trening onemogućen. O ovom, u svijetu sporta, do sad neviđenom događaju informirat ćemo nadležne institucije u zemlji i inozemstvu. Atletski stadion u Višnjiku više ne može imati certifikat - zaključili su iz Atletskog saveza Zadar u službenom priopćenju. 

Izdvojeno

18. rujan 2020 00:20