StoryEditorOCM
SportZAKUHALO:

Obrušili se na Udrugu Grad košarke: "Pokazali ste najveći stupanj kukavičluka i izdaje KK Diadore! Vaši članovi u NO su zasjeli u sedla kao dežurni šerifi"

Piše Zadarski.hr
25. kolovoza 2023. - 20:24

KK Diadora uputila je u petak poslijepodne priopćenje, svojevrsno očitovanje Udruzi "Grad košarke", koje prenosimo u cijelosti:

"KK Diadora je od samih početaka djelovanja Udruge Grad košarke pružila javnu i bezrezervnu podršku ovom projektu čija je ideja bila uzdrmati učmale temelje zadarske košarke i vratiti je svakom košarkaškom zaljubljeniku u našem gradu. Pitamo vas, koja je to udruga/klub od samih početaka vašeg djelovanja javno i beskompromisno stala iza ideja i ciljeva Udruge Grad košarke? Ruku na srce, jednom prilikom je stao jedan klub iz Grada nakon što ste im platili troškove smještaja juniorske ekipe, a što je svakako za pohvalu, ali to samo jednom javnom objavom ekipe u majicama vaše udruge (vjerojatno pristojnosti radi).

KK Diadora je na svim svojim brojnim eventima od osnutka vaše udruge iskazivala bezuvjetnu podršku, organizirali smo vam štandove za učlanjivanje i prodaju vaših majica, odazivali smo se na svaki poziv od ćakula pa do dolaska na osnivačku i prvu redovnu skupštinu.

Je li se iz kojeg drugog kluba, osim KK Diadore, uže vodstvo javno učlanilo u vašu udrugu i to objavilo na službenim stranicama ili sudjelovalo i aktivno pomagalo organizirati još jedan hvalevrijedan projekt sportske psihologije? Je li vas ijedan drugi klub zvao kao suorganizatore turnira sa hrvatskim reprezentacijama bez ikakvog vašeg angažmana, osim da sirite svoje članstvo? Tko vam je predložio i omogućio postavljanje logotipa vaše udruge na centralni dio parketa u dvorani Jazine, pri tom odbijajući postaviti vlastiti logo? Tko vam je u vašim počecima dao vjetar u leđa ne tražeći ništa zauzvrat, pa čak ni otkrivanje kako tu podršku želite iskoristiti? Važno je naglasiti - davno prije nego li je Udruga Grad košarke imala članove u NO KK Zadra.

Što smo dobili zauzvrat? Da prilikom prijedloga uprave i sportskog direktora KK Zadar za zasnivanje suradnje s KK Diadora kao prvom razvojnom ekipom (dakle, prije nego što je uopće stavljen prijedlog za suradnju s KK Jazine) član vaše udruge Arsen Travica glasuje za tu suradnju, a nakon čega po priznanju vašeg člana u NO na telefonskom razgovoru tražite da se o prijedlogu Ugovora s KK Diadora ne odlučuje dok se ne saslušaju zahtjevi i uvjeti KK Jazine (koji su prethodno odbili nastavak predložene suradnje s KK Zadar – i to javno objavili) na sastanku Nadzornog odbora sa vlasnikom pritom ne tražeći niti razgovor s vodećim ljudima KK Diadore.

U očitovanju na datu suglasnost za novopotpisani Ugovor s KK Jazine vaši članovi u NO navode da su stali iza procjene struke?

Kako to da se nije stalo iza procjene struke na prvotni prijedlog sportskog direktora kojeg je upravo nadzorni odbor izabrao, a prema kojem je KK Diadora trebala biti prva razvojna ekipa KK Zadra?

O svemu navedenom vaši članovi u NO nisu se udostojili niti očitovati (Dario Kljajić, Arsen Travica, Dino Martinović) niti kontaktirati KK Diadoru kako bi barem u ime prijateljskog odnosa racionalizirali svoju odluku, prema njima donesenu u ime višeg dobra – procjene koju u najmanju ruku smatramo upitnom i kratkovidnom.

Vaši članovi su nas samo ignorirali s time pokazujući apsolutno nepoštivanje, kako nas tako i sportskog direktora KK Zadra, pri tome pokazujući najveći stupanj kukavičluka i izdaje KK Diadore koja je očito u ovom odnosu bila jedina strana koja je nastupala isključivo prijateljski i bez fige u džepu.

Odbijajući dati podršku KK Diadori i svemu što smo mogli dati u suradnji KK Zadru i vašoj udruzi u budućnosti, pri tom promatrajući puno širu sliku, dali ste podršku svemu lošemu u zadarskoj košarci, ali i društvu općenito. Ova priča se očito zasniva na podršci onih koji po KK Zadru javno pljucaju da bi potom pokušali ucijeniti one koji to sebi dopuštaju - da se prijeđe preko svega spašavajući pritom samo vlastite interese.

Pogubnost poruke koju ste time odaslali mladima našega Grada je nešto što vam ne ide na čast. Pada u vodu sva sportska psihologija i maske.

Dino Martinović je ovdje javno priznao da je naposljetku ta odluka donesena pod pritiskom Grada (vlasnika) i da ste bili primorani na kompromise, a pri tome zanemaruje da upravo predstavnik Grada i izvršne vlasti u NO nije dao suglasnost za suradnju s KK Jazine u naredne dvije godine (postupajući principijelno kako prema nama tako i prema klubu kojeg ste izabrali za prvu razvojnu ekipu).

Stoga, postavlja se pitanje kako to da se na predstavnika Grada i izvršne vlasti u NO nije vršilo pritisak za ikakve kompromise, a na vaše hrabre i demokratski izabrane članove NO se navodno vršilo pritisak? Kako to da predstavnici vlasnika mogu biti dovoljno autonomni da ostanu suzdržani, a članovi Udruge Grad košarke imaju potrebu oprati grižnju savjesti opravdanjem da su potpisali manje štetan ugovor s KK Jazine nego prošle godine.

Nije vaše članove Grad natjerao nego vi bez Grada ne znate i ne možete ništa (što je realno jer je Grad većinski vlasnik i jedini pravi sponzor KK Zadra u trenutnim uvjetima).

Vaši članovi u NO su zasjeli u sedla kao dežurni šerifi koji se žele igrati uprave i struke, ali ne i preuzimati nikakve odgovornosti. I pritom odbijajući razgovarati sa svim uključenim stranama, pritom obmanjujući javnost kao što ste obmanuli i nas.

Vjerojatno ćemo na sve ovo opet slušati neutemeljene teze da rad i postupci članova NO koje ste izabrali nisu odgovornost vaše udruge.

Suprotno tome, činjenica da ste vi te ljude odabrali na demokratski način sama po sebi svakoj prosječnoj razumnoj osobi potvrđuje da bi te osobe kao „najbolji među vama“ trebali u NO artikulirati, među ostalim, stavove udruge te promicati i zastupati temeljne ideje i načela na kojima je udruga zasnovana, a koji su naposljetku izdani, i to: transparentnost, profesionalizam, stručnost, poštenje, nepolitikanstvo i nepodložnost vanjskim utjecajima. U najmanju ruku njegovanje dijaloga sa svim uključenim stranama kako bi se dobio uvid u širu sliku.

Dakle, apsurdna i protivna zdravoj logici je tvrdnja koju plasirate – da postupci vaših članova u NO koje ste izabrali na demokratskim izborima (vašom voljom) nisu posljedično odgovornost i vas koji ste ih odabrali.

Suprotno vašem postupanju, KK Diadora je svojevremeno suspendirala i sankcionirala tadašnjeg predsjednika zbog izjava koji nisu u skladu sa načelima djelovanja KK Diadore, a u tome se najbolje ogleda razlika u našem shvaćanju odgovornosti za postupke izabranih predstavnika naših udruga.

Ono što su vaši članovi u NO i vi učinili nama, koji smo vam prvi pružili ruku suradnje, će neki drugi napraviti vama, u to budite sigurni. Međutim, tada vam se neće ponuditi kompromisno rješenje s kojim ste ovog puta sebi privremeno kupili mir, a nama podarili izdaju.

05. svibanj 2024 02:44