StoryEditorOCM
SportNA KRAJU POLUSEZONE

Od 17 odigranih utakmica HNK Zadar ostvario šest pobjeda! Santini otkrio jesu li zadovoljni s rezultatom i hoće li biti novih transfera...

Piše Ivica GJERGJA
6. prosinca 2021. - 14:00

Na kraju jednog perioda zbrajaju se „punti“, a kako je polusezona završila tako svaki ozbiljan klub radi analizu postignutog. To su napravili i u HNK Zadar. Poznato je da je Zadar, koji igra u Trećoj HNL-Jug, od 17 odigranih utakmica ostvario šest pobjeda, šest je neodlučenih ishoda, pet poraza s 28 postignutih i 18 primljenih zgoditaka te 24 osvojena boda. O svim događajima u polusezoni popričali smo s Krševanom Santinijem, članom Upravnog odbora HNK Zadar. 

Jeste li zadovoljni s desetim mjestom na ljestvici?

- Moglo je i bolje, HNK Zadar je trenutno u sredini tablice, udaljen svega šest bodova od trećeg mjesta i tri boda od šestog mjesta. Treća HNL jug je izjednačeno i zahtjevno natjecanje, tu nema favorita. Moram istaknuti da smo nakon teških kvalifikacija imali jako malo vremena za odmor i pripremu, tako da smo prvih nekoliko kola imali produžetak priprema, momčad se tražila, pokušali smo stabilizirati sustav igre, nekoliko novih igrača se tek trebalo uklopiti. Bilo je ozljeda i sportske nesreće, posebno u prvoj fazi natjecanja kada smo gubili domaće bodove. Posljednjih sedam kola smo bez poraza. U zadnji mjesec i pol pronašli smo najbolji sustav što je donijelo stabilizaciji igre, i sad trebamo iskoristiti pripreme za dobar rad i iskorak u proljeće. Moramo podići razinu rada i odgovornosti i vjerujem da ćemo na proljeće ostvarit ciljeve.

U prvom sastavu dosta je poznatih igrača, neki su igrali u Prvoj i Drugoj ligi HNL, jesu li na treninzima i igri ima ikakvih problema?

- Radi se o iskusnim igračima koji su klub uveli u 3 rang, oni čine kostur momčadi i svi su iz Zadra. Nalazimo se u amaterskom rangu, igrači razmišljaju i o ne nogometnim načinima kako osigurati egzistenciju. Ipak, atmosfera se gradi, novi igrači su dobro prihvaćeni, svima je u interesu da klub uspije. Treba vremena, postoje velike generacijske razlike, sve to treba uklopiti, i zato imamo velika očekivanja u nastavku natjecanja. Ako bilo tko misli da ne može više od ovoga, da HNK Zadar ne vrijedi ili sumnja u sposobnosti svojih kolega, onda je bolje da se odmah rastanemo. Očekujem da će se stožer i igrači u nastavku sezone skupiti, uložiti više truda i rada te pokazati kritičarima da vrijede puno više.

HNK Zadar se većinom oslanja na domaće igrače, kostur momčadi ipak čine iskusni igrači, a u kakvom su statusu mladi igrači?

- Kada pogledate sastav prve momčadi, onda vam se čini da preferiramo iskusnije igrače. Klub je prije nepunih godinu dana počeo razmišljati o budućnosti s osloncem na mlade igrače ponikle u školi nogometa. Zadnjih godina najbolji mladi igrači su masovno odlazili u druge klubove u Hrvatskoj, sada je zaslugom voditelja škole nogometa Krešimira Gojuna i trenera taj negativan trend zaustavljen. Problemi u koje je prije 6-7 godina upao NK Zadar su uzrokovali pad produktivnosti i kvalitete rada. Danas se juniori, kadeti i pioniri bore za kvalifikacije za ulazak u najviši rang. U višem rangu natjecanja za 2-3 godine će u prvoj momčadi igrati “naši proizvodi”, a do tada se oslanjamo na ono što najbolje imamo. Jako sam zahvalan našim iskusnim igračima, s njima i naši mladi imaju nekoga na koga se mogu ugledati i dobiti savjet. Ne bi nikoga izdvajao jer nas gledam kao tim, koji je posebno u zadnjim utakmicama pokazao da se na njega može računati i osloniti. Svi mladi igrači koji su dobili prigodu napreduju, i za njih će biti mjesta i u nastavku. Promjena će biti, gledamo da se još pojačamo, natjecanje je dugo i na kraju želimo prvenstvo završiti zadovoljni.

Na koji način ste svladali "vanjske utjecaje“ kao što je pitanje finacija, dobivanje sredstava iz proračuna Grada... Je li to odmoglo struci i momčadi da normalno rade te da postignu bolji rezultat?

- U klub sam ušao kao sportaš i takav ću ostati do kraja, sigurno da „borbe“ ne olakšavaju funkcioniranje kluba i svakodnevnicu. Struka i momčad su usprkos svim nedaćama i neizvjesnostima oko budžeta sezonu završila na način koji nam ulijeva nadu da ćemo nastaviti uzlaznom putanjom. HNK Zadar se danas nalazi na prekretnici, moramo udružiti snage i energiju, znanjem gurati u istom smjeru kako bi ostvarili revitalizaciju profesionalnog nogometa u gradu. Ispred HNK Zadra je faza tranzicije u kojoj je potrebno prijeći iz poluamaterizma u profesionalizam, i preuzeti ulogu nositelja kvalitete na koji se mogu osloniti svi ostali klubovi i škole u gradu Zadru i Zadarskoj županiji. Bez obzira na podjele u gradskom vijeću mislim da svima na prvom mjestu mora biti Zadar, klub trebamo graditi u interesu građana i budućih mladih generacija. Kao što ste vidjeli predsjednik Damir Knežević je odstupio, i ovom prigodom mu zahvaljujem na suradnji, jer znam koliko je vremena i energije utrošio kako bi klub doveo na poziciju rasta. Greške su sastavni dio svakog posla, griješili smo svi, ali za razliku od prethodnih era današnji HNK Zadar je utemeljen na transparentnosti, radu i razvoju koji će donijeti rezultat, i tako će nadam se ostati i kada se izabere novi predsjednik kojemu unaprijed želim izraziti dobrodošlicu.

U 17. utakmica dobili ste 34 žuta kartona i jedan crveni, prosjek godina igrača je 24, Vlatko Blažević je najbolji strijelac s 9 zgoditaka. Gdje vidite Zadar nakon „zimskog“ odmora? Koji su ciljevi s obzirom na to da se od sljedeće godine ustrojava Jedinstvena liga?

- Na nama je da pokušamo ojačati momčad unutar odobrenih financijskih okvira. Rezultat ovisi o nizu faktora koji nisu nužno nogometni. Ovisi o budžetu, ozljedama, sudačkom kriteriju, uvjetima na rad, kvaliteti travnjaka… Na kraju možemo biti kratki dva boda, što ne znači da nismo uspjeli, ne smijemo se dovesti u situaciju da na taj način gledamo stvari. Isto je i ako uspijemo ostvariti ciljeve, ništa nam ne garantiraju, ako u idućoj sezoni ne možemo biti još bolji. Pita se i druge, Jadran iz Ploča je pokazao najviše, pola lige na kraju može završiti na vrhu. Moramo se uspoređivati s onima koji imaju najbolje uvjete, kao RNK Split koji je visoko, ili Junak iz Sinja koji je iza nas i još se traži, iako smo mi došli iz četvrtog ranga, a Junak ispao iz 2. HNL. Borba će se voditi do zadnjeg kola, siguran sam u to. Preduvjet za stvoriti rezultat je stabilan i samoodrživ sustav u klubu koji će kroz sustavan rad donijeti rezultat.

Pored vaših igrača iz mlađih selekcija, za popunu prve momčadi, biste li željeli i igrače iz drugih klubova koji bi zadovoljili kvalitetom i potencijalom?

- Naša županija uz HNK Zadar ima još dva kluba u trećem rangu i oba su trenutno bolje plasirani što daje odgovare na vaše pitanje. I dalje nemamo nikakve informacije kakav će nam budžet biti u sljedećoj sezoni, pokrivamo se s onim što imamo i vršimo preraspodjele na temelju trenutačnog priljeva sredstva. Dovođenje igrača koji bi nam pomogli i donijeli dodatnu kvalitetu podrazumijeva i određene uvjete koje im možemo ponuditi, a trenutačno se ne čini da smo platežno moćniji od oba naša kluba iz Zadarske županije. Osim toga nemamo namjeru slabiti prijateljske klubove, osim ako ne postoji višestruki interes, HNK Zadar se pozicionira globalno. Ne treba zanemariti činjenicu da smo se strateški odredili prema ulaganju u Školu nogometa, razmišljamo dugoročno, ali radimo svakodnevno na pronalaženju sponzora kako bi pojačanja uspjeli dovesti i za prvu momčad.

Hoće li biti promjena u igračkom kadru s obzirom na ciljeve?

- Dolazak novih igrača ovisit će o proračunu. Najmanji dio proračuna je do sada odlazio na prvu ekipu tako da ako želimo nešto više, na proljeće ćemo morati više i ulagati. Imamo par pozicija gdje se trebamo pojačati i proširiti konkurenciju, intenzivno pripremamo, razgovaramo i vjerujemo da će se sve posložiti u interesu kluba i Grada.

Poruka za kraj?

- Zahvaljujem se svima koji su nas tokom protekle dvije godine podržavali, na Stanovima, gostovanjima, društvenim mrežama, u projektu “Zadarska dica”. Pozivam sve navijače i simpatizere da dođu na Stanove, veći broj gledatelja će nam biti od pomoći i prevaga kako bi se na kraju zajedno radovali. U ime kluba svima želim sretne i blagoslovljene praznike! Pozivam sve da posjete advent i našu kućicu „Zadarska dica“ koja ima humanitarnu notu, zarađena sredstva ćemo preusmjeriti djevojčici Petri kojoj je naša pomoć i podrška sada najpotrebnija. 

Skaldnu nogometnu družbu HNK Zadra čine: Jakov Pinčić, Anđelo Subašić, David Iličić, Josip Iveljić, Igor Banović, Luka Begonja, Josip Majić, Josip Stojčević, Jure Jerbić, Toni Ante Bačkov, Jurica Buljat, Ante Vukadinović, Gabrijel Rokov, Toni bugarija, Vlatko Blažević, Luka Zrilić, Matteo Pranić, De Abreu Jean Filipe

Trener: Želimir Terkeš, pomoćnik Dragan Blatnjak

19. travanj 2024 08:42