StoryEditorOCM
SportKK ZADAR

Osuđuju izgrednike, ispričavaju se Jusupu, traže isti kriterij za sve klubove ABA lige i navijače pozivaju da s kartom za Igokeu besplatno gledaju Šibenku

Piše Dražen Žura
25. ožujka 2023. - 14:58

Zadar nije potpun ako nema navijača na tribini, kako na domaćem terenu tako i na gostujućim utakmicama. Idemo krenuti od novih temelja, uz pravo sportsko navijanje i atmosferu kakvu znaju napraviti samo zadarski navijači. Nemojmo se obazirati na stvari na koje ne možemo utjecati. Idemo krenuti s nečim novim, a to novo neka bude navijanje koje će biti uzor nadolazećim navijačkim generacijama. Neka i u ovoj novoj košarkaškoj priči navijači ne budu šesti nego prvi igrač kao i uvijek do sada, glasilo je upozorenje od vodstva AdmiralBET ABA lige, nakon što je izrečena prva disciplinska mjera na račun KK Zadar u ovoj sezoni regionalnog košarkaškog natjecanja.

Nažalost, priča se ponovila u više navrata, gruba stvarnost jeste posve svježa u vidu pražnjenja dvorane, nakon što je u 18. minuti utakmice između Zadra i Igokee, nepoznatim predmetom u glavu pogođen, trener Zadra Danijel Jusup. Zadranima, nedvojbeno, zbog recidiva prijeti i najveća moguća kazna, a to je prazna dvorana. A čim je tako onda je i klupska blagajna osiromašena, o čemu se govori i u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

„ U natjecateljskoj godini 2022./2023. u ABA ligi i HT Premijer ligi KK Zadru su zbog različitih incidenata do sad izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od oko 28 tisuća eura.

Nakon jučerašnje utakmice protiv KK Igokea m:tel tek očekujemo novu kaznu i možemo očekivati da će osim financijskog dijela Klub biti zakinut i za podršku navijača u posljednjem kolu ABA lige, o čemu disciplinski sudac tek treba donijeti odluku. Više od svih navedenih kazni boli činjenica da je nekoliko samozvanih navijača našlo shodnim bacati tvrde predmete u teren, a naš trener jednim je pogođen u glavu!

Ovim putem izražavamo iskrenu ispriku treneru Danijelu Jusupu te smo sretni da je pukom srećom izbjegnuta značajnija ozljeda. Vjerujemo da ćemo u suradnji s policijom otkriti identitet navedene osobe te ju sankcionirati na način kakav do sad nije zabilježen kod nas.

Ne možemo se ipak ne osvrnuti i na događaje koji su prethodili i bitno utjecali da do navedenog događaja uopće dođe, a nakon čega je pražnjenje tribina bila logična odluka sudaca. Otprilike tri minute

do kraja prvog poluvremena suci su odlučili izbaciti jednog navijača KK Zadar zbog vrijeđanje jednoga od njih. Odluke koje su usmjerene na teren nećemo komentirati, ali povlačiti takve odluke smatramo gotovo pa presedanom. Ukoliko je ovo novi standard ponašanja i sankcioniranja sličnih izgreda, moramo se zaista zapitati koliko smo kao društvo ispod željenog nivoa kulture gledanja i participiranja u utakmicama ABA lige. Nadamo se i očekujemo identični kriterij i na drugim utakmicama ABA lige, kojeg do sad barem nismo primijetili.

Želimo istaknuti da smo kao Klub apsolutno protiv svih oblika nasilja, vrijeđanja i bilo kakvih nereda. Sportsko navijanje i ona naša zadarska atmosfera nešto su što nas identificira svugdje u svijetu. Upravo zato mi moramo biti ti koji će postaviti standarde navijanja, bez obzira protiv koga i gdje igramo. Svjesni smo i određenih propusta u organizaciji, te na određenim stvarima moramo hitno početi raditi kako bi ubuduće spriječili ružne scene kao jučer. Ipak, u ovakvim situacija stat ćemo i u zaštitu Kluba i njegovih navijača te tražimo da se preispitaju odluke koje su posljedično dovele do incidenta.

Žao nam je i većine gledatelja koji nisu mogli uživati u gledanju naših ljubimaca do kraja te smo bez podrške navijača ostali „kratki“ za dva poena.

U znak isprike svima, te želju da iskažemo prijeko potrebno zajedništvo i potporu našim igračima i stručnom stožeru, pozivamo sve navijače da dođu na sljedeću domaću utakmicu protiv Šibenika, koja će se održati u nedjelju u 18 sati. U dvoranu besplatno mogu ući svi uz predočenje ulaznice za jučerašnju utakmicu s Igokeom.

I svi ko jedan stat ćemo uz njega!”

 

08. lipanj 2023 14:17