StoryEditorOCM
SportRIJEČ STRUČNJAKA:

Perišić ipak nije cijepljen protiv koronavirusa! Nitko od liječničke ekipe nije vidio potvrdu...

Piše Goranka Jureško/JL
27. lipnja 2021. - 15:16

Nakon objave informacije iz izvora bliskom HNS-u po kojoj se Ivan Perišić cijepio protiv koronavirusa ubrzo je stigla nova.

Naime, nitko od liječničke ekipe koja brine o reprezentaciji nije vidio potvrdu o Perišićevu cijepljenju pa je vrlo izgledno da se zarazio jer ipak nije zaštićen odnosno cijepljen.

Svi se u HNS-u pozivaju na GDPR i zaštitu osobnih podataka oko informacija je li netko od reprezentativaca cijepljen ili ne. Prevladalo je mišljenje da svaki igrač samo osobno može objaviti je li cijepljen ili ne. No, dokaz je jednostavan- covid potvrda ili pak ona koja se dobije nakon cijepljenja a koju čini se Perišić ipak nema pa zato i vlada nepotrebna 'omerta' prekrivena GDPR-om.

Naravno, uvijek je moguće da netko i cijepljen dobije covid-19 i tu za stručnjake tu nema puno enigmi. Naime, niti jedno od do sada odobrenih cjepiva nije 100 posto učinkovito, premda im je prosječna učinkovitost vrlo visoka. Do sada se je pokazalo da se u oko 5 posto cijepljenih osoba bilježi infekcija unatoč cjepivu, ali u pravilu blaga ili asimptomatska objašnjavaju stručnjaci.

No, PCR test utvrdit će infekciju a osobito ako se radi s puno ciklusa. Poanta je u tome da je netko kome je Ct (broj ciklusa) iznad 33 gotovo neinfektivan odnosno zapravo neopasna za okolinu. Također je moguće da cijepljena osoba ima pozitivna test ako je u zadnja tri mjeseca imala koronu bilo da je to znala ili da je bila asimptomatska. Pokazalo se da 14 posto osoba koje su imale covid u zadnja tri mjeseca luče virus koji se ne replicira ali semože dokazati PCR testom koji je vrlo osjetljiv.

26. travanj 2024 14:41