StoryEditor
SportPOČINJE PROLJETNJA ŠKOLA TAI ČI ČUANA

Pokreti tijela i uma!

Piše Ivica GJERGJA
14. ožujka 2017. - 11:12
TaiChipriroda

«Stoj kao planina, kreći se kao rijeka» - ova je rečenica dio kineske kulturne baštine i tradicije borilačkih vještina, a upotrebljava se da bi se objasnio smisao Tai Či Čuana, drevne kineske vještine za relaksaciju, te očuvanje zdravlja i vitalnosti. Aikido klub «Zadar», u kojem već više od 20 godina djeluje i posebna Tai Či Čuan sekcija ponovo organizira Proljetnu školu Tai Či Čuana, odnosno redovne treninge ove kineske vještine.

Od utorka 14. veljače svi bivši polaznici i novi zainteresirani za vježbanje mogu početi vježbati, bez obzira na spol ili dob, dva puta tjedno (utorkom i četvrtkom od 18 do 19 sati) u hangaru Aikido kluba Zadar i Karate kluba Forum u okviru Sportskog centra Franko Lisica (iznad Glazbene i Medicinske škole). U Tai Chi Chuanu postoji nekoliko stilova gdje se inače vježbaju kraće ili duže forme kretanja sastavljene od pojedinačnih „slika" usklađenih pokreta tijela i usmjerene pažnje, a svaka slika ima i svoje kinesko ime i podsjeća na prirodu, poput „vraćanja tigra na planinu", „hvatanja vrapca za rep", "ždrala koji širi krila", „udice" i slično - kazala nam je Vesna Vertovšek, dugogodišnja instruktorica Tai Chi Chuana, inače i majstorica Aikida.

Na početku se uvježbava sastavljanje tih elemenata u formi što traje pet do deset minuta, ovisno o brzini izvođenja pokreta. Održavanje snage i vitalnosti odvija se kroz pokret gdje se oslobađanjem od svakodnevnih, ali i dugotrajno nakupljenih napetosti uspostavlja prirodni tijek vitalne energije u organizmu. U treningu se „izoštrava" um koji usklađuje pokrete i pojačava budnost što čovjeka čini staloženijim i sabranijim.

U Proljetnoj školi s voditeljicom Vesnom Vertovšek vježbat će se, među ostalim, i srednja Yang Tai Či forma - sustav laganih i smišljenih pokreta koji opuštaju tijelo - i Ji Chuan forme i energetske vježbe učitelja Zadrana još od početaka - Marija Topolšeka, jednog od najpoznatijih europskih učitelja i trenera - sustavi laganih i smišljenih pokreta koji opuštaju tijelo - te zajedničke osnove svih stilova Tai Chi-ja kao što su nekoliko načina disanja, ispravno držanje kralježnice i harmonično istezanje, te zajedničke osnove svih stilova Tai Chi-ja kao što su nekoliko načina disanja, ispravno držanje kralježnice i harmonično istezanje, te posebne vježbe za zglobove, mišiće i koordinaciju svijesti i tijela. Tai Či ima svoje rekreacijske i relaksacijske aspekte, ali je i tradicionalna borilačka vještina. Polaznici će naučiti i energetske Či Gong vježbe, te upoznati manje poznate vježbe s kineskim Či Gong vretenom. Sve informacije mogu se dobiti na telefon 095 8670 621.

23. lipanj 2022 13:53