StoryEditorOCM
SportKRŠEVAN SANTINI:

‘Potrebno je imati podršku Grada Zadra i budućih investitora koji će prepoznati HNK Zadar kao zlatnu koku. Ali, ništa neće doći preko noći...‘

Piše Ivica Gjergja
17. kolovoza 2021. - 21:08

U ove ljetne dana kada kultna Kalalarga vrvi od mnogih poznatih imena, susreli smo i Zadranina Krševana Santinija „jedinicu“ i kapetana prvoligaša NK Lokomotive. U rijetkim trenucima slobodnog vremena popularni Krše skokne iz Zagreba u Zadar posjetiti obitelj. Poznato je, iako možda ne široj javnosti, da je Krševan jedan od članova Upravnog odbora HNK Zadra. Svaki svoj slobodan trenutak dođe u klub, zanima se i uvijek je na raspolaganju, a ako nije u Zadru onda je u „telefonskom kontaktu“. 

- Kad je u pitanju HNK Zadar nosi me ogroman optimizam, podrška dolazi sa svih strana od bivših igrača i trenera, preko uglednih ljudi iz zadarskog društvenog života, do navijača i građana koji još doduše čekaju potvrdu da je sve što vide i čuju ispravno. Na nama je da svojim predanim radom i poštenjem dokažemo da je HNK Zadar klub koji djeluje u interesu Grada Zadra kao nositelj kvalitete kad je nogomet u pitanju, odmah na prvu će Krševan.

Duboko ste unutra, poznajete „materiju“ u HNK Zadru. Znamo da kao „fetivi“ Zadranin želite samo dobro Klubu i zadarskom nogometu. Što je i bio vaš motiv ulaska u Upravni odbor?

- Prepoznao sam pozitivan smjer koji ima samo jedan interes – vratiti zadarski nogomet na poziciju koju zaslužuje, a to je neminovno vrh hrvatskog nogometa. Zadarska regija ima bogom dane prirodne uvjete, talentirane mlade igrače kao rijetko koji prostor u ovom dijelu Europe, te činjenicu da Zadrani vole nogomet što je vidljivo kroz podršku našim reprezentativcima Modrić, Vrsaljko, Livaković, ranije Subašić i Santini. Vjetar u leđa daje i činjenica da svi navedeni i brojni drugi pomažu klub i spremni su dati koliko mogu da se HNK Zadar održi na ispravnom putu.

Grad Zadar i klub promovirate i spominjete gotovo u svakom razgovoru. Što želite od Kluba, vaš stav, mišljenje kao člana UO?

- U Upravnom odboru volontiram i moje je zaduženje sportski sektor, koji je kroz proteklo polugodišnje razdoblje ostvario iskorak, ali ne vjerujemo u instant rezultat, fokusirani smo na izgradnju sustava i dugoročni razvoj. Prva momčad je kroz teške kvalifikacije izborila status trećeligaša, a u Školi nogometa koja ima prioritet je provedena dubinska analiza, reorganizacija kroz kadrovsko ulaganje, provedeni su selekcijski i do selekcijski procesi na višem nivou, a svim procesima je rukovodio Krešimir Gojun, jedan od najboljih stručnjaka na polju rada s mladim igračima i trenerima koji je prepoznao naš potencijal i prihvatio biti dio našega tima. Pretpostavke smo napravili, sada od odgovornih očekujemo podršku i idemo u izradu Strategije koju planiramo implementirati kroz predstojeće sezone.

Pratite sve, pa i ova posljednja događanja u gradu i na Gradskom vijeću Zadra o nogometu. Što kažete na to?

- U projekt izgradnje HNK Zadar sam ušao s velikom količinom senzibiliteta, želje i optimizama. Nakon Gradskog vijeća moram priznati da mi je optimizam poljuljan u onom dijelu kada govorim da bi projekt HNK Zadar trebao biti prihvaćen konsenzusom kao interes svih njenih građanki i građana. HNK Zadar ne gledam kao politički projekt, i da bi on uspio potrebno je strateško pozicioniranje nogometa koje danas u Gradu Zadru ne postoji. Imam poštovanja i uvažavam različito gledanje iz kuta različitih političkih opcija, jasno mi je da se radi o novcu koji je kao pozajmica usmjeren za funkcioniranje HNK Zadar kao prijelazno rješenje. Ipak, ne mogu se oteti dojmu da su se ocjene donosile ne sagledavajući širu sliku, da ne govorim o tezama koje nemaju uporišta u istini, stvarnom stanju i realnosti, poglavito kada se govori o radu Škole nogometa, plaćama struke i poziciji nogometa u odnosu na druge sportove i klubove. Gledanje na HNK Zadar kroz pojedine poteze Kneževića, Gojuna ili Santinija, nas udaljava od onoga što bi vjerujem većina htjela, da postoji klub u kojem će se razvijati generacije nogometaša koje će braniti boje svoga kluba i reprezentacije na ponos grada Zadra. Današnje vodstvo kluba jako puno radi, daje sve od sebe, ne kažemo da ne griješimo što je ljudski, ali dajte nam prigodu da mirno radimo, garantiram da ćemo rasti.

Kakav ste zaključak izveli nakon održanog Gradskog vijeća?

- Prema onome kako sam vidio klub neće dobiti financijska sredstva kroz rebalans proračuna, niti pozajmicu za iduću sezonu, što jasno znači da je ugrožen rad Škole nogometa koja broji veliki broj zaposlenika i djece. Zanemarena je činjenica da transparentnim poslovanjem kluba značajan dio sredstava klub vraća u gradski proračun. Najveći dio budžeta ide na Školu nogometa i tekuće poslovanje kluba, a najmanji za prvu momčad. Međutim, bez obzira što su u kratkom vremenu sportski ciljevi ostvareni, nas čeka neizvjesnost. Nogomet u Zadru privlači veći broj djece, recimo od košarke koja je zasluženo gradski sport broj 1. Izdvajanje financijskih sredstava je debelo na strani košarke, i u tome na vidimo problem jer svi volimo KK Zadar. Ali se zanemaruje činjenica da je tržišna vrijednost mladog talenta nogometaša na desetke puta veća i da se rad u Školi nogometa može višestruko isplatiti.

Vidite li izlazak iz svojevrsne krize, pošto funkcioniranje kluba ovisi o financijama koje će izglasati Gradsko vijeće?

- Posudba je prijelazno rješenje dok se ne nađe adekvatan investitor, čijim bi se ulaskom u klub provela dokapitalizacija. Najidealnije bi bilo da Grad Zadar zadrži kontrolni paket (25%+ 1 dionica) i da na sebe preuzme financiranje Škole nogometa (manja sredstva od onih koji se danas deponiraju u klub), te održavanje infrastrukture koja je u vlasništvu Grada. Na taj način bi klub zadržao poziciju kontrole temeljnih postavki i da se bilo što dogodi Škola nogometa bi bila zaštićena, a dužnost uprave kluba bi bila da svaku potrošenu kunu namjenski opravda. Međutim, za navedeno bi trebao postojati konsenzus ili većinska podrška u Gradskom vijeću bez koje ne vidim smisao ići u njegovu realizaciju. U drugoj varijanti nam jedino preostaje oslonac na potpuni ulazak investitora (100%), koji bi vratio pozajmicu, kontrolirao i kreirao sve procese, uz participaciju grada Zadra na infrastrukturnoj platformi bez koje niti jedan kvalitetan investitor neće doći. Moj budući angažman u HNK Zadar će uvelike ovisiti o smjeru u kojem će se ići projekt, prvenstveno iz razloga što je vezan uz osjećaje, a ne materijalnu stranu priče. Volio bi da „zadarska nogometna priča“ bude vezana uz grad Zadar kojemu bi se kao partner pridružila „Zadarska dica“, i na taj način bi se lakše pronašao strateški partner.

Bilo je govora da je investitor pred vratima HNK Zadar – zašto to nije realizirano?

- HNK Zadar je bio klub u četvrtom rangu natjecanja, gotovo nepostojeće vrijednosti. Upravni odbor kluba je donio odluku da ponudu ne prihvati bez jasnih garancija i projekcije koja uključuje strateški razvoj kluba, ili da se uključi kao partner koji bi se lokalnoj javnosti prethodno većim investicijama dokazao kao ozbiljan sponzor. Već sada kao trećeligaš klub ima bolju pregovaračku poziciju, da ne govorim da bi ona bila još bolja kada bi se u pregovore išlo iz drugog ranga s potpuno ustrojenom Školom nogometa. Potrebno je napraviti određene kvalitativne pretpostavke kako bi se ušlo u tržišnu utakmicu, ali dojam je da ne postoji strpljenje.

Prva momčad uskoro starta u 3. HNL jug i u prvom kolu dočekuje Uraniju iz Baške Vode. Kakvi su ciljevi u idućoj sezoni?

- U novu sezonu ulazimo s osloncem na domaći kadar koji je ostvario ulazak u viši rang. Ovim putem se zahvaljujem stručnom stožeru i igračima na uspjehu koji nije bilo lako ostvariti. Za iduću sezonu trebamo nastaviti biti optimistični, ali i realni jer puno toga ovisi o financijskoj situaciji i zato moramo biti oprezni. Ambicije su uvijek visoke, želimo na kraju biti na poziciji koja nas vodi u kvalifikacije za 2. HNL, odnosno da osiguramo treći jedinstveni rang. Na taj način iskačemo u odnosu na mogućnosti, ali mi smo sportaši koji uvijek žele više i za to ćemo se boriti, jer sigurno vrijedimo za gornju trećinu tablice. Veliki problem predstavlja činjenica što je zadarski nogometni bazen opustošen kvalitetom zadnjih 5-6 godina, za razliku od konkurencije koja i s manjim budžetom ima bolju situaciju za složiti kvalitetan roster. Razvijamo i skauting s ciljem da u klub privučemo mlade igrače s kvalitetom više iz drugih sredina, što uključuje inozemstvo, a radi se o deficitarnim pozicijama i igračima od kojih bi mogli imati jako puno benefita. Idemo utakmicu po utakmicu, kvaliteta rada i igre će se dizati kroz sezonu, a mi ćemo učiniti sve da osiguramo održivost i dobijemo što veću podršku na tribinama i u javnosti. Upravo navedeno bi bila puno veća dobit od ulaska u drugi rang natjecanja, u koji ne želimo srljati, neka se desi najprirodnijim putem, s našom djecom u glavnim ulogama i dodanom kvalitetom koju smo prepoznali na širem tržištu.

Angažmanom Krešimira Gojuna za voditelja Škole nogometa HNK Zadar visoko je podigao letvicu. Što možemo očekivati od Škole nogometa u predstojećim sezonama?

- U svega nekoliko mjeseci pod palicom Krešimira Gojuna u Školi nogometa je provedena analiza i reorganizacija. Definirani su kriteriji, određene smjernice i ciljevi. Provedena je prva faza ulaganja u kvalitetne stručne kadrove, određen je stil igre, i sve drugo što sam već naveo. HNK Zadar će raditi na platformi za razvoj igrača koji će biti primarno usmjereni u seniorsku momčad, a ne na transfer listu i za rasprodaju u preranoj dobi. U fazi smo stvaranja pretpostavki za rezultatski iskorak prema 1. HNL primarno za pionire i kadete, a sekundarno za juniore. Škola nogometa je prioritet, odgoj mladih kroz nogomet nema alternativu, a najbolji će na kraju obući seniorski dres i braniti boje svog kluba i grada. Grad Zadar treba nogometni klub koji će djecu i roditelje motivirati da ostanu u svom gradu, pružiti im perspektivu što do sada nije bio slučaj. U ovom segmentu nas čeka povezivanje s akademskom zajednicom (pedagogija, psihologija, sociologija) kako bi unaprijedili radne procese i ostvarili progresivan napredak. Nećemo zaboraviti niti manje klubove i škole nogometa, HNK Zadar se posuo pepelom za sve loše što se dogodilo u prethodnom razdoblju!

Koliko su realne šanse da ćemo u budućnosti u Zadru gledati prvoligaški nogomet?

- Jako realne ukoliko se izgradi održivi sustav koji će biti naslonjen na razvoj mladih igrača, kojima bi uz nekolicinu domaćih iskusnih igrača pridodali nekolicinu „vanjskih“ pojačanja. Za navedeno treba strpljenje, predani rad i vjera u uspjeh, što je do sada nedostajalo. Ali idemo korak po korak, za bilo što od navedenoga je potrebno imati podršku Grada Zadra i budućih investitora, koji će prepoznati u HNK Zadar „zlatnu koku“. Ništa neće doći preko noći, a da bi došli do visoke razine kvalitete treba nam odlična suradnja s klubovima i školama nogometa u gradu Zadru i Zadarskoj županiji, te jačanje ŽNS-a, a na višoj razini očekujemo i od HNS-a da nas prepoznaju kao važan subjekt i nacionalni potencijal. Za najviši rang hrvatskog nogometa, složit će te se, će biti potrebno poboljšati uvjete rada – kratkoročno: stadionska infrastruktura, dugoročno: kamp, što je projekt od nacionalnog značaja u koji moraju biti uključeni svi dionici.

Spomenuli ste povratak navijača na Stanove. Jesu li postojali razgovori o tome s navijačkom skupinom Tornado?

- Vrata našim navijačima su uvijek otvorena, i uopće ne sumnjam u njihov povratak. Na nama je da radom i poštenjem to zaslužimo, sve ostalo će se dogoditi po inerciji. Razgovora je bilo, čuo sam se s meni poznatim ljudima, dobili smo pozitivne kritike, ali tek smo na početku, povjerenje treba izgraditi. Uz navijače prema HNK ZadrU želimo usmjeriti i druge društvene skupine. Pokrenuli smo projekt „Zadarska dica“ koji će kroz iduća dva tjedna biti prezentiran u javnosti. Želimo HNK Zadar pozicionirati kao društveno odgovornu instituciju, što bi upotpunilo ukupnu sliku, „HNK Zadar – klub svih generacija Zadrana"!

25. travanj 2024 17:57