StoryEditorOCM
SportZABORAVLJENA CIBONA

Pred igračima Zadra novi je zadatak u AdmiralBet ABA Ligi - evo čemu se nadaju u utakmici s Mornarom

Piše Dražen Žura
26. ožujka 2022. - 12:58

Kroz cijelu sezonu , Zadar i Cibona uvijek su bili u nekoj tijesnoj rezultatskoj ulici, međutim, ovoga puta Zadrani su bili usamljeni na autocesti kojom se „ vukove” odvelo u ponor. Jer kako drukčije nazvati zadarsku pobjedu 80:52, koja je doista, bila prava šetnja i razbijanje mita o nepobjedivoj Ciboni , koja se , prema brojnim raščlambama, nakon osam godina odlično nosila s Crvenom zvezdom u AdmiralBET ABA ligi i onda na Višnjiku tresnula o pod.

Slikovito je to opisao i Gašper Okorn trener, Cibone: ” Možda je ovaj šamar koji smo dobili bio i dobra stvar”! Očito je mislio na činjenicu kako ih je Zadar „nagazio” samo tako jako i jednostavno nisu uspjeli disati od čvrstine zadarske obrane koju smo odmah po završetku utakmice gurnuli u prvi plan- kao ključ pobjede!

- Od prve minute izgledali smo loše obrambeno, a napadački smo bili katastrofalni. Imali smo puno izgubljenih lopti, promašenih „zicera”, ne znam što je bilo gore. Teško nam je ovo palo, svih 40 minuta trpio o sam s igračima i moramo pronaći ono što smo imali prije tri-četiri dana i igrati kako znamo – neutješiv je bio Okorn.

Ali je za razliku od njega veseljem zračio Srđan Helbich koji već neko vrijeme mijenja Vladimira Anzulovića, kojeg muči s post covid , ali je svejedno uoči Cibone bio na nekoliko treninga..... Helbich je na kraju velike pobjede kratko konstatirao sve viđeno i ono što slijedi u ABA ligi...

- Čestitam momcima, odigrali su odličnu utakmicu ispoštovali su sve što smo se dogovorili i svaka im čast, a ujutro idemo dalje na put za Crnu Goru! Prije utakmice imali smo dogovor da se nametnemo u skoku i da se na svom terenu nametnemo sa tijelima i agresivnošću i tako smo došli do ove zaslužene pobjede- kazao je Helbich tako da možemo dodati samo koju riječ!

Naime, Cibona je doista naletjela na zid kojeg zasigurno nisu očekivali, uvjereni kako dobro znaju recept za pobjedu. Ali je scenarij bio posve drukčiji, Zadar je držao ritam utakmice i otišao toliko daleko da su Cibone spustili na minus 30, lekcija koju će sigurno dugo pamtiti. I Zadranima je ostao u sjećanju nedavni poraz u Rijeci u polufinalu Kupa „Krešimira Ćosića”

- Dobra pobjeda za nas, imali smo motiv nakon kupa da pokažemo kako je ta utakmica došla jednostavno u lošem trenutku za nas. Što se tiče našeg plana ,ideja je bila da ih svedemo na igru pet na pet i podignemo , neka nitko krivo ne shvati, na razinu sportske tučnjave. Možemo biti zadovoljni, ali daleko je kraj sezone, puno utakmica je ostalo i moramo ostati fokusirani da napravimo posao do kraja HT Premijer lige – kazao je Dominik Mavra , kapetan Zadra, čije su statističke stavke opet bile na visokoj razini. Još jednom treba istaknuti kako su suigrači živjeli od njegovih dodavanja, međutim, Mavra je imao svega jedan promašaj i to na šutu za tri poena(3-4)! Ulogu prvoga skakača utakmice preuzeo je pak Domagoj Vuković , sakupio je jedan skok više od Danka Brankovića, reprezentativca Hrvatske kojem se proriče NBA reputacija.

 

Zadar je morao brzo iz glave izbrisati ogled s Cibonom , jer su nakon nekoliko sati spavanja pospremili osobne stvari te uskočili u autobus kojim su krenuli prema Baru. Tamo ih očekuje crnogorska momčad Mornar – Barsko zlato koja ih je kao gost pobijedila 76:71! Što se tiče stanja na ljestvici AdmiralBET ABA lige, Moranr je korak ispred Zadra, tako da će domaćini sigurno ciljati na trijumf koji im jamči izbjegavanje bilo kakve borbe za ostanak. Iako se nakon pobjede Zadra protiv Budućnosti činilo kako su riješili pitanje ostanka, dogodile su dvije pobjede Splita, jedna baš kontra Mornara na Gripama i iznenađujuća u Čačku gdje su svladali Borac i zakomplicirali bitku za očuvanje statusa u regionalnoj ligi.

-Nakon pobjede protiv Cibone čeka nas put od najmanje osam sati vožnje, k tomu idemo bez dva igrača iz rotacije, Antonija Jordana i Aleksandra Bursaća, tako da, iskreno, ne znam što možemo očekivati. Vjerujem da ćemo se nekim čudom osvježiti i da ćemo odigrati dobru utakmicu. Mornar je dobra momčad , izgubili smo od njih u Zadru, ali ako opet odigramo dobru partiju imamo se čemu nadati – zaključio je Helbich.

U kratkom osvrtu na tu utakmicu koju su Zadrani izgubili pred svojom publiku, primjetno je kako je Trevor Thompson imao uvjerljivo najbolje brojke, međutim, ona sintagma „ najbolji u porazu”, ružno zvuči. Thompson je primjerice protiv Cibone bio daleko od ranije spomenutog učinka, ali s nekoliko atraktivnih poteza Amerikanac zna podignuti cijelu momčad....

- Mislim da smo u dobrom ritmu zadnje vrijeme, znam neće nam biti lako prvenstveno zbog umora i rasporeda utakmica kojeg smo imali. Napose o onome što što nas sve očekuje u nastavku sezone na oba fronta, pa i o tome moramo razmišljati! Ali idemo odigrati dobru partiju i probati pobijedit kako bismo se doveli u situaciju da olakšamo završnicu Aba lige – kazao je Mavra.

Utakmica se igra u nedjelju na večer, s početkom u 19 sati uz izravan prijenos u programu Arenasport1.

09. svibanj 2024 12:36