StoryEditorOCM
SportPROGNOZA

Prednost je uvjerljivo na strani Hrvatske: bolji smo od Čeha na 9 od 11 pozicija u momčadi

Piše Frane Vulas
18. lipnja 2021. - 08:46

Hrvatska je favorit u srazu s Češkom. 

Ne samo što je na Euro stigla u ulozi još uvijek aktualnog viceprvaka svijeta, nego je i pojedinačna igračka kvaliteta jednostavno na strani „kockastih”. Ne treba bježati od toga. Koliko god je Hrvatska od Rusije neuvjerljiva, ipak je ukupno gledano gotovo na svim pozicijama bolja nego današnji rival. Ili ako ćemo plastično reći, u prvih 11 Hrvatske mogli bi odmah upasti jedan ili dvojica čeških reprezentativaca, piše Slobodna Dalmacija.

Ako bismo gledali pojedinačno po pozicijama u momčadi, igračkom renomeu, kvaliteti, iskustvu, talentu, pa i klubovima, vrijednosti igrača po transfermarktu, prednost je uvjerljivo na strani Hrvatske. Pogotovo, što je u našem slučaju ta vrijednost po transfermarktu zbog godina nekim našim ključnim igračima kao što su Luka Modrić i Ivan Perišić osjetno pala.

Pojedinačno po pozicijama najboljih 11 iz ovog dvoboja činilo bi vjerojatno devet-deset hrvatskih i možda samo jedan ili dvojica čeških reprezentativaca. Od najboljih/očekivanih prvih 11 Češke naš je današnji protivnik možda eventualno „jači” na pozicijama koje pokrivaju njihov najbolji i najskuplji igrači Tomaš Souček (West Ham) i Patrik Schick (Bayer Leverkusen). Makar bi se i tu dalo razgovarati.

image
Ilustracija SD

Naime, za Hrvatsku na poziciji sličnoj Součeku igra Mateo Kovačić iz Chelseaja koji po transfermarktu vrijedi više od Součeka, a ne zaboravimo igrao je već u karijeri za Inter i Real. Pritom ima četiri osvojene Lige prvaka. Malo tko se može pohvaliti takvim CV-jem. 

Dok je Schickov pandan Ante Rebić iz Milana, iza kojeg je također jako dobra sezona. Dakle, ni to nije baš crno-bijelo. Međutim, da ne ispadnemo potpuno subjektivni odlučili smo im usputiti jedno-dva mjesta.

Također tu je i dosadašnji vratar Seville Tomas Vaclik, no u klubu iz Andaluzije nije bio u prvom planu i sada traži novu sredinu. Zato smo prednost ipak dali Dominiku Livakoviću. Vladimir Coufal iz West Hama također je jak adut Čeha, ali na toj poziciji naš Šime Vrsaljko ipak ima kudikamo veće iskustvo i bogatiju, uspješniju karijeru. 

10. svibanj 2024 03:03