StoryEditorOCM
SportTUŽAN BADNJAK ZA HRVATSKI NOGOMET

Preminuo Stanko Poklepović, legendarni i neponovljivi trener

Piše PSD
24. prosinca 2018. - 17:13
Capture_poklepovic.JPG

 

Umro je Stanko Poklepović Špaco. Legendarni trener napustio nas je u 81. godini, javlja Slobodna Dalmacija.

Bio je i hrvatski izbornik s početka devedesetih. Umro je u splitskoj bolnici na Križinama, u prvim satima 24. prosinca, nakon što se u posljednje vrijeme borio s određenim zdravstvenim problemima i morao je redovito biti podvrgnut dijalizi.

Nogometaš Splita je bio 20 godina (1956. - 1976.), potom ga pamtimo kao trenera, prije svega Hajduka, baš osebujnog pečata. Premda se u posljednje vrijeme više držao kuće i toplog obiteljskog doma, a sve manje izlazio u javnost, uvijek je bio vedra duha i srčano se borio sa svojim stanjem.

 

Znalac, uspješan, neponovljiv.

"Obitelj i prijatelji su mi najvažniji. Nemam previše prijatelja koji mi dođu, ali imam ih dovoljno. Ja mogu o svemu razgovarat' kada je nogomet u pitanju. I uvijek volim kada se javite, kada pričamo o stručnim stvarima. Da nisu neka blebetanja", rekao je Špaco u jednom od posljednjih intervjua za Sportske novosti.

Više od 30 godina proveo je u Hajduku, više od 40 je bio trener. I jedna mu je želja ipak ostala neispunjena. Bio je izbornik Hrvatske, s Hajdukom je osvajao naslove prvaka i pobjednika Kupa, radio je na Cipru, u Mađarskoj, Iranu... ali nikada na zapadu.

SN/Jurica Radić

 

"To mi je žao, što se nisam kao trener okušao na zapadu. Htio sam biti trener u Nizozemskoj, Belgiji, prije svega u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj. Drukčiji je to mentalitet, drukčije je znanje, bolji je nogomet. O uvjetima da ne pričamo. Ali, nisam imao menadžera, nisam se puno trudio oko toga, pa sam išao tamo gdje su me zvali. Uvijek sam radio, pa nisam previše ni razmišljao o tome gdje idem. Ali, kada danas sve zbrojim, žao mi je tog zapada", otkrio nam je tada Poklepović, nešto kasnije nadodavši u svom stilu:

"Da sam danas trener, bio bi’ najbolji! Najviše bi mogao pružiti u stvaranju igre. S ovim iskustvom koje sam stekao, sa svime što sam prošao u životu, danas bi’ bio odličan. Ali, ne mogu više..."

Za odlaskom legende danas ne tuguje samo nogometna javnost...

Neka vam je laka zemlja, nezaboravni naš šjor Špaco.

16. lipanj 2024 10:53