StoryEditor
SportIZ POLAČE U SVIJET

Priča 25-godišnjeg Antonija Tute inspirativna je za svakog mladog nogometaša: njegovo napredovanje imponira i o njemu se priča...

Piše IVICA GJERGJA
12. listopada 2021. - 20:16
Privatni album

Od Polače, do Bugarske druge lige! Polačanin, nogometni vratar Antonio Tuta (25) trenutno svoje umijeće branjenja iskazuje na utakmicama Druge lige Bugarske u klubu Septemvri Simitli. Ima profesionalni ugovor, odlično mu ide, zadovoljan je dosad urađenim. Njegov klub je u Kupu Bugarske do sada došao do osmine finala, a sada se trebaju sastati s višegodišnjim prvakom Levskim.

Sama spoznaja da je on s svojim klubom došao do osmine finala, da im u prvenstvu također dobro ide, da on dobro brani, zainteresirali smo se za njegov nogometni put i što je do sada prošao.

- Kako sam iz mjesta Polače, u tamošnjem klubu NK Polača sam napravio prve nogometne korake. Naime, na jednom treningu me vidio tada vratar NK Polače, koji je ujedno bio i trener vratar Ante Džaja, prepoznao moj potencijal, ponudio da skupa radimo i treniramo i ja sam pristao. Iz treninga u trening išlo mi je dobro, napredovao sam no osjetio sam potrebu više nadogradnje te sam se uputio kod trenera vratara Nike Matkovića. Tamo sam nadograđivao sve stečeno znanje u Polači, pristupio NK Velebitu u Benkovac, branio u kadetima, juniorima i sa 16 godina počeo seniorski nogomet. Nakon toga vratio sam se u Polaču, da bi iz nje otišao u Neretvanac iz Opuzena. Imao sam ponuda i nakon Neretvanca otišao u Vukovar. I tamo me išlo pa sam dobio ponudu da idem na Island - ispričao je Tuta cijeli niz sportskih promjena.

image
Privatni album

- Na Islandu u KFG Gardabaer 3. ligi sam branio dobro, no radi daljine sam na nagovor prijatelja došao u Austriju. Kako se tamo nije moglo igrati iz razloga pandemije, to sam se vratio doma u Polaču u 11. mjesecu prošle godine. Nakon toga radio sam predano, trenirao, bio u kontaktom s mojim agentom koji me na ljeto pitao bi li išao u Bugarsku u Drugu ligu. Pristao sam i vjerujte nisam pogriješio. Imam sve uvjete, za vratara sam relativno mlad, mogu i dalje napredovati, sada mi je tu izvrsno, ljudi su prijazni, prihvatili su me kao svoga, sva najbolje mogu reći za klub - reče nam Tuta.

Što dalje?

- Sigurno je da ću ispoštovati ugovor koji imam, a ako mi se ukaže prilika i ako budem dobro u kontinuitetu branio, neku prigodu za viši rang sigurno da bih prihvatio, da li u Bugarskoj ili negdje drugdje, ne znam - rekao je Tuta, kojemu valja poželjeti puno uspjeha.

12. listopad 2021 20:16