StoryEditorOCM
SportFOTO: KOŠARKAŠI ZADRA SLAVILI U SPLITU

Prva pobjeda trenera Jusupa , "žuti" pali u posljednjoj dionici

Piše SD
27. listopada 2019. - 21:11
12036094

U dvoboju grogiranih, ošamućenih „boksača“ Splita i Zadra pobjedu je s Gripa odnio – gost. Dovoljno je pogledati rezultat posljednje četvrtine i sve će vam biti jasno. Završnih deset minuta igre Zadar je dobio rezultatom 28:11 i tako došao do malo zraka.

U tom su periodu odgovornost preuzeli kapetan Ive Ivanov, razigravač Martin Junaković i šuter Dominic Gilbert. Zadar je preokrenuo zaostatak od četiri koša, dok Split nije mogao pogoditi ništa te je više od četiri minute bio bez pogotka u zadarskoj seriji 12:0 za odlazak na 75:62.

- Zahvaljujući požrtvovnosti, borbi i vezanim tricama Gilberta uhvatili smo priključak u zadnjoj četvrtini. Napadačke skokove realizirali smo bacanjima ili zicerima, dok je Split promašio poluotvorene šuteve. Jako nam je važna ova pobjeda jer smo bili u negativnom nizu i nadam se da će nam sada krenuti nabolje – rekao nam je nakon utakmice Ivanov koji je devet od svojih 17 poena postigao baš u zadnjoj četvrtini. Tome je dodao deset skokova i pet asistencija. Odlična partija.

- Da, ali dugo nisam bio s momčadi i ozljeda lože me malo odmakla s terena. To je sada iza mene, no još mi fali malo snage – smatra Ivanov i dodaje:

- Žao mi je što smo i mi i Split bili u teškoj situaciji uoči derbija. Srećom, mi smo pobijedili, no želim sreću Splitu. Trener Grgurević radi dobar posao i to će mu se vratiti.

Zadovoljan je bio i Zadrov novi-stari trener Danijel Jusup kazavši kako nikad nije lako pobijediti na Gripama.

- Radostan sam zbog ove pobjede, ona nam puno znači budući da sam tek nedavno preuzeo momčad i teško je u kratkom vremenu nešto značajno napraviti. Mogla je utakmica otići i na drugu stranu, no igračima Splita očito je ponestalo koncentracije. Mi smo to iskoristili pogodivši važne šuteve.

Lakše se sada diše na Višnjiku, no 0-4 u ABA ligi i dalje je problem koji se mora čim prije riješiti, dok još nije prekasno.

S druge strane, Split je doživio treći uzastopni poraz. Gripe više nisu nepobjedive, nakon četiri trijumfa stigao je prvi poraz. Štoviše, Zadar na Gripama ima već osam uzastopnih pobjeda, to je niz koji traje od ožujka 2012.!

„Žuti“ su utakmicu loše otvorili, onda su odradili vrlo dobru drugu i odličnu treću četvrtinu, da bi sve uprskali u završnici promašenim (otvorenim) šutevima i naivno izgubljenim loptama. Dok su Marčinković i Kedžo vukli, išlo je, ali kad su njih dvojica stala, više nije imao tko povući.

- Držali smo se veći period, momci su se junački branili, a onda smo u kratkom periodu pali i sve prosuli. Netko će reći da je to do iskustva, no tu je i kvaliteta igrača na klupi Zadra. Lagano su prelomili utakmicu s par šuteva kad je trebalo – rekao je Splitov trener Ante Grgurević.

Semafor

SPLIT – ZADAR 67:80 (18:20, 21:18, 17:14, 11:28)
Split, Dvorana KK Split na Gripama. Gledatelja oko 1000. Suci: Alfred Jovović, Marko Mustapić i Karlo Mirčeta.

SPLIT: Perković (8), Kalajžić, Rebić, Kedžo (15), Gabrić (5), Cunningham (4), Runjić (2), Marčinković (17), Perasović (3), Bajo (9), Morris (2), Rikić (2).

ZADAR: Uljarević (3), Allen (5), Marić, Ivanov (17), Siriščević (11), Palokaj, Vuković (11), Junaković (15), Farr, Fundić (6), Planinić, Gilbert (12).

Kretanje rezultata

7:17 (7.) – Zadar je puno bolje otvorio susret. Tricama Ivanova i Siriščevića poveo je 10:2 pa je domaći trener Grgurević već u trećoj minuti morao zatražiti minutu odmora. Ni ona nije pomogla Splitu pa se Zadar tricom Vukovića i s četiri uzastopna koša Fundića odvojio na plus deset u ranoj fazi susreta.

24:30 (14.) - Presing Splita po cijelom terenu malo je uzdrmao organizaciju igre Zadra, što je „žutima“ dalo više samopouzdanja u napadu. Kedžo i Marčinković stabilizirali su domaćina, a Gabrić je iz kontre zakucao za 22:22, no Ivanov i Gilbert odveli su Zadar na plus šest.

39:38 (20.) – Nakon što je nekoliko puta bio na izjednačenju, Split je prvi put poveo dalekometnom tricom Marčinkovića.

54:48 (29.) – Treća je četvrtina protekla u egalu, s tim da su Zadrani rano ispunili bonus. Gosti su tricom Allena minimalno poveli, a onda su na isti način na drugoj strani uzvratili Marčinković i Bajo za do tada najvećih plus šest Splita.

62:72 (38.) – Gilbert, Junaković i Ivanov odnose pobjedu u Zadar. Gilbert je stavio dvije trice, Junaković jednu uz koš-faul, a onda je pobjedu gostiju potvrdio Ivanov. Kod 66:62 Ivanov je promašio oba bacanja, no Zadrani su uhvatili dva ofenzivna skoka prije nego što je Marčinković napravio nesportsku na Ivanovu. Kapetan Zadra ovaj je put stavio oba bacanja, a onda još četiri koša za velikih, nedostižnih plus deset.

Dvoboj na tribinama

Pedesetak pripadnika Tornada nadglasalo je ostatak dvorane pa je Zadar imao dojam kao da igra kod kuće. Gostujući su navijači u više navrata skandirali „Uprava odlazi“, čestitali su Torcidi rođendan, ali i vrijeđali svog Zadranina u žutom dresu Pavla Marčinkovića.

Na suprotnoj strani od one na kojoj su bili smješteni zadarski navijači visio je transparent „Slavna povist ne da se pribrisat! Vole vas vaši Getani!“, što je bila reakcija na brisanje murala Jugoplastike u Getu.

Prije početka susreta tribine su dugotrajnim aplauzom pozdravile legendarnog trenera Jugoplastike Božu Maljkovića povodom njegova ulaska u Kuću slave splitskog sporta.

25. travanj 2024 06:53