StoryEditorOCM
SportDISCIPLINA BOULDER

Prvenstvo Hrvatske u sportskom penjanju: brončana medalja za zadarski SPK Paklenica, Mikula Bašić, sin zadarskog olimpijca, briljirao!

Piše Zadarski.hr
29. ožujka 2023. - 16:41

Nakon dvogodišnje stanke, Sportsko penjački klub Paklenica vratio se na sportsko penjačka natjecanja i osvojio seniorsku brončanu medalju na prvenstvu Hrvatske u disciplini „Boulder“.

Prvenstvo Hrvatske u disciplini Boulder se održalo u Zagrebu, a SPK Paklenicu su predstavljali Sunčica Vitas u kategoriji kadeta, Petar Baković u kategoriji mlađih juniora i Mikula Bašić u seniorskoj kategoriji. Dok su Sunčica i Petar odradili svoje nastupe očekivano dobrim rezultatima, Mikula je nevjerojatnim penjanjem nadmašio očekivanja i osvojio brončanu medalju te tako ostvario daleko najbolji rezultat za Klub na službenim seniorskim natjecanjima i to u najatraktivnijoj i najmasovnijoj disciplini i kategoriji.

Ovaj uspjeh još je veći ako znamo da su članovi Kluba imali vrlo ograničene mogućnosti treniranja, što zbog pandemije, što zbog preseljenja umjetne stijene (Boulder). S obzirom na to, Sunčica Vitas je dala sve od sebe, penjala je najbolje sto je mogla i uzela 2 „topa“ (vrha smjera) i dvije „zone“ (sredina smjera) i tim rezultatom osvojila 9. mjesto čime se uspjela plasirati u gornju trećinu svih kadetkinja u Hrvatskoj.

image

Mikula Bašić

Ivana Pevec/

Naš mlađi junior Petar Baković je osim dvogodišnjeg netreniranja, ove godine promijenio kategoriju i natjecao se s dvije godine starijim natjecateljima. Premda je penjanje bilo „tvrdo“ i s teško postavljenim smjerovima, Petar je uspio uzeti dva smjera i zauzeti 17. mjesto u svojoj kategoriji. Riječ je o jednom od naših najboljih natjecatelja koji je u mlađim kategorijama redovno osvajao medalje i vjerujemo kako će njegovi napori uskoro uroditi i novim medaljama.

U seniorskoj kategoriji je nastupao Mikula Bašić (inače sin zadarskog jedriličara i olimpijca Tomislava Bašića), a natjecanje je bilo vrlo neizvjesno do samog kraja. Nakon teške kvalifikacijske runde, naš Mikula je, popevši dva od ukupno šest smjerova, uspio osigurati nastup u finalu kao jedan od šestero finalista. U finalu su natjecatelji imali 4 nova smjera, za čiji uspon svaki natjecatelj je imao po 4 minute. Popevši 3. finalni smjer Mikula je već osigurao postolje, ali sam raspored na postolju odlučivao se usponom u zadnjem, četvrtom smjeru. Mikula je nakon svog nastupa u četvrtom smjeru gdje je došao do zone čekao rasplet kao privremeni viceprvak. U doslovno zadnjim sekundama zadnjeg smjera, zadnji natjecatelj je uspio ugrabiti top te time potvrditi Mikulino nevjerojatno 3. mjesto.

image

Mikula Bašić

Ivana Pevec/

Ova brončana medalja prva je medalja za SPK Paklenicu u seniorskim natjecanjima i svojevrsna je nagrada za sav Mikulin trening, rad i entuzijazam prema penjanju kojeg je pokazivao od najranije dobi. Ovo je također i potvrda da se naš mladi klub razvija u pravom smjeru te nam daje motivacije da uložimo još više napora kako bi osigurali bolje uvjete za treniranje i bavljenje sportskim penjanjem, kako za djecu tako i za rekreativce.

Inače, sportsko penjanje je jedan od najbrže rastućih sportova posljednjih desetak godina, a 2021. sportsko penjanje postaje olimpijski sport te je nakon uspješne premijere na Olimpijskim igrama u Tokiju, penjanje službeno uvršteno i na sljedeće dvije olimpijade.

- Sportski penjački klub Paklenica je relativno mladi klub, osnovan je tek prije četiri godine, 2018. Međutim, naš klub je nastavak jako duge tradicije sportskog penjanja u Zadru koje je još od 1996. godine organizirano pod okriljem Sekcije sportskog penjanja Planinarskog Društva „Paklenica“. Krajem 2022. otvorili smo jedinu umjetnu penjačku stijenu u Zadru, na površini od 90m2 na adresi Splitska ulica 1 u okviru ŠC Višnjika. Radi se o boulder stijeni koja ide do 3 m visine, a ispod koje su mekane strunjače koje ublažavaju pad. Djeca uzrasta od 6 godina na više mogu se upisati na treninge sportskog penjanja koje vodi ovlašteni trener, dipl. kineziolog, a za odrasle penjače-rekreativce dvorana je otvorena svakim radnim danom od 19:00 – 21:00 (prilagođena kako za iskusne penjače, tako i za potpune početnike) - poručio je Hrvoje Grancarić, predsjednik Sportsko penjačkog kluba Paklenica. 

image

Mikula Bašić

Ivana Pevec/
image

Mikula Bašić

Ivana Pevec/
image

Hrvatski sportsko penjački savez

Ivana Pevec/
image

Pobjedničke diplome

image

Sunčica Vitas

Ivana Pevec/
24. lipanj 2024 13:48